Pozdravljeni.
Imam kar nekaj težav z zobmi. Na zadnjem dopustu se mi je naredil velik absces ub mostičku s trojke in štirice na sedmico in osmico.
Ker verjetno druge rešitve ne bo kot,da se protetika odstrani in postavi nova, verjetno z vsadki. Rad bi še nekaj časa igral pri  godbi  zato bo poseg potreben čim prej.  Kdaj bi lahko prišel na pregled in kakšni stroškime čakajo in koliko časa bo postopek trajal.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Jože Fele
Spoštovani!

Za določitev termina za pregled je najbolje da me pokličete na 040 294488. Na pregledu bomo naredili točen načrt in načrtom ustrezne ponudbe. Ves čas sanacije ste začasno saniran, tako da ne vidim razloga, da bi morali opustiti igranje inštrumenta.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,

novembra 2015 se mi je pojavil karies zgoraj levo na štirici in sicer na robu štirice (tik ob petki). Moj zobozdravnik mi je kar globoko zavrtal v štirico in nato dal belo zalivko. Od takrat naprej imam občutek da je velik "razmik" med štirico in petico, ob vsakem zaužitju hrane (ni važno lahko je to samo jabolko, kruh,...) ostane hrana v tistem razmiku. Prav tako imam neprijeten občutek, kot da čutim zalivko, kot da je zob "težji oz. tuj"...tudi če hrano znitkam ven ..še vedno imam občutek da je nekaj vmes. Sprva sem mislila da se bo nekako zaraslo ..vendar se ni in občutek je še naprej zelo neprijeten. Če grem z jezikom ob štirico zadaj je rob zelo oster kot da bi bil odlomljen. Ni to moja prva zalivka (pri ostalih je vse OK).  Če grem z nitko na levi strani med štirico (z zalivko) in petico  gre nitka zlahka vmes...kar pri drugi strani med štirico in petico ni primer tam gre nitka komaj skozi..prav tako pri ostali zobeh. 

Pred nastankom kariesa na 4 in posledično bele zalivke je bilo vse ok. niti se mi ni nikoli hrana nabirala (da bi me motilo ali da bi čutila) niti rob ni bil oster...pač normalen zob :)

Zanima me če je morda zalivka slabo narejena oz. "napačno"? ali mi je preveč odbrusil štirico?  Prav tako razmišljam da bi pri drugem zobozdravniku dala odstranit to zalivko in jo ponovno dala naresti.


Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem.Spoštovani!

Pojav, ki ga opisujete je pogost pri sanaciji obsežnega kariesa, ko je pri preparaciji za zalivko potrebno odbrusiti tesne kontakte med sosednjimi zobmi. Poleg tega plomba najbrž sega tudi pod nivo dlesni, kar pomeni da dlesen ni več prirasla na zobno površino, kar še dodatno omogoča nabiranje hrane v medzobnem prostoru. Morda je moč plombo spremeniti, v kolikor ne, pa  priporočam izdelavo inleya (delne prevleke).

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Imam izredno nizek prag za bolečino, kar mi zelo otežkoča obiske pri zdravnikih, posebno pri zobozdravniku. Za samega zdravnika je neprijetno (in lahko tudi škoduje pri posegu), da ob bolečini nehote trznem oziroma se premaknem - žal tega ne morem kontrolirati...

Ne vem, ali se težava z leti stopnjuje, vendar me v zadnjem čau vse huje bolijo injekcije v čeljust. Spominjam se, da mi je eden od zobozdavnikov pred leti z nekekšnim sprejem najprej omrtvičil dlesen in mi šele potem dal njekcijo, ki je dejansko manj bolela. Ali to še obstaja oziroma ali sem do tega upravičena? Ali lahko morda to dobim za doplačilo?

Drugo vprašanje - ali pomaga, če vzamem nekaj proti bolečini (n.pr. Nalgesin) že pred posegom? Če da, koliko pred posegom?

Hvala, lp Marjana
Spoštovani!

Občutek vboda z iglo je moč omiliti s površinsko anestezijo (sprey ali gel). Samo vbrizgavanje anestetika je prav tako lahko nekoliko boleče vsaj na nekaterih področjih (zg. sekalci), čemur se težko popolnoma izognemo. Stroške anestezije krije zavarovalnica v celoti. Menim da predhodno jemanje anelgetikov ne bo pomagalo.

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

Ugotovil sem, da imam 9 klasično obdelanih mrtvih zob (ki so že mnogo let v ustih, vidnih težav ni), dodatno enega imam od lanskega leta obdelanega po novih smernicah čiščenja kanalov (in polnitve, gutta percha itd), v najavi sta še dva zoba, ki mi jih naj bi obelali s temi endodontskimi polnili. Imam še vse 4 modrostne zobe, ki pa nikoli niso delali opaznih problemov. Imam seveda številne amalgame ob vsem tem.

Ali je sploh dovoljeno, da ima kdo po 10 ali 12 mrtvih zob, in kako se z leti testira možne zastrupitve telesa z Mercaptanom in tioetrom ter drugimi strupi anaerobnih bakterij?
Že pred mnogimi leti sem imel avtoimunsko bolezen (miositis), mnogo let imam tudi šum na srcu, avtoimunska bolezen je sicer že dolgo pozdravljena, a bojim se, odkar sem izvedel, da imam toliko mrtvih zob, da mi to morda škodi s selitvijo infekcij po telesu. Moj imunski nsistem je bil pač že na težki preizkušnji (tudi 18 let sem moral jesti kortikosteroide). Občasno imam manjše pojave kronične utrujenosti in nihanja razpoleženja. Imam tudi stalna manjša urološka vnetja. DRugale sem v redu in zelo zdravo in aktivno živim.
Vsekakor me zanima Vaše mnenje, ker, kolikor mi je znano, se obremenitev s strupi bakterij veča s številom mrtvih zob v ustih. Bioresonanca ali pa Orotox test naj bi pokazala obremenitve s strupi- kako je s tem. Preden bi si morda dal izruvati vse mrtve zobe (kar je scenarij "horror story", bi rad natančno izmeril obremenitve posameznih zob- vem, da zobni rentgen tega ne pokaže). Hvala in lp Dušan Jež


Spoštovani!

Stomatologija se zanaša na doktrinarne smernice. Polnitve koreninskih kanalov preverjamo z rtg posnetki, ki v prvi vrsti pokažejo solidnost polnitve in seveda tudi spremembe na obzobnih tkivih ob vršku korenine. V kolikor ti posnetki ne pokažejo posebnosti, smatramo zob za urejen in po našem znaju ne povzroča druge patologije. Kot zobozdravnik se žal ne morem opredeliti glede drugih alternativnih diagnostičnih postopkov, ki po mojem mnenju vsekakor ne morejo biti relevantni pri odločitvah kot je odstranitev zob ali ne. Iz klinične prakse so mi sicer znani primeri, ko so ljudje odstranili mrtev zob ali več in pri tem opazili spremembe na sistemskem zdravju (izpadanje las v krogcih, spremembe na vidu), vendar nikoli ne moremo potrditi, da je ravno to dejanje povzročilo pozitivno spremembo. Največkrat gre le za placebo efekt (pozitivno razmišljanje), ki pa vsekakor ne sme biti zanemarljiv.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, 

danes mi je padla plomba ven na 5-ki zgoraj. Moja zobozdravnica je trenutno na dopustu. Iz dopust se vrne čez en teden. Zanima me ali je nujno, da grem jutri dežurnemu zobozdravniku ali lahko počakam svojo zobozdravnico. 

Hvala za odgovor. Spoštovani!

V kolikor zob ne boli, oziroma ni pretirano občutljiv na dražljaje, lahko počakate svojo zobozdravnico.

Lep dan še naprej!