Peter sprašuje:

Spoštovani,

Ugotovil sem, da imam 9 klasično obdelanih mrtvih zob (ki so že mnogo let v ustih, vidnih težav ni), dodatno enega imam od lanskega leta obdelanega po novih smernicah čiščenja kanalov (in polnitve, gutta percha itd), v najavi sta še dva zoba, ki mi jih naj bi obelali s temi endodontskimi polnili. Imam še vse 4 modrostne zobe, ki pa nikoli niso delali opaznih problemov. Imam seveda številne amalgame ob vsem tem.

Ali je sploh dovoljeno, da ima kdo po 10 ali 12 mrtvih zob, in kako se z leti testira možne zastrupitve telesa z Mercaptanom in tioetrom ter drugimi strupi anaerobnih bakterij?
Že pred mnogimi leti sem imel avtoimunsko bolezen (miositis), mnogo let imam tudi šum na srcu, avtoimunska bolezen je sicer že dolgo pozdravljena, a bojim se, odkar sem izvedel, da imam toliko mrtvih zob, da mi to morda škodi s selitvijo infekcij po telesu. Moj imunski nsistem je bil pač že na težki preizkušnji (tudi 18 let sem moral jesti kortikosteroide). Občasno imam manjše pojave kronične utrujenosti in nihanja razpoleženja. Imam tudi stalna manjša urološka vnetja. DRugale sem v redu in zelo zdravo in aktivno živim.
Vsekakor me zanima Vaše mnenje, ker, kolikor mi je znano, se obremenitev s strupi bakterij veča s številom mrtvih zob v ustih. Bioresonanca ali pa Orotox test naj bi pokazala obremenitve s strupi- kako je s tem. Preden bi si morda dal izruvati vse mrtve zobe (kar je scenarij "horror story", bi rad natančno izmeril obremenitve posameznih zob- vem, da zobni rentgen tega ne pokaže). Hvala in lp Dušan Jež

Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Stomatologija se zanaša na doktrinarne smernice. Polnitve koreninskih kanalov preverjamo z rtg posnetki, ki v prvi vrsti pokažejo solidnost polnitve in seveda tudi spremembe na obzobnih tkivih ob vršku korenine. V kolikor ti posnetki ne pokažejo posebnosti, smatramo zob za urejen in po našem znaju ne povzroča druge patologije. Kot zobozdravnik se žal ne morem opredeliti glede drugih alternativnih diagnostičnih postopkov, ki po mojem mnenju vsekakor ne morejo biti relevantni pri odločitvah kot je odstranitev zob ali ne. Iz klinične prakse so mi sicer znani primeri, ko so ljudje odstranili mrtev zob ali več in pri tem opazili spremembe na sistemskem zdravju (izpadanje las v krogcih, spremembe na vidu), vendar nikoli ne moremo potrditi, da je ravno to dejanje povzročilo pozitivno spremembo. Največkrat gre le za placebo efekt (pozitivno razmišljanje), ki pa vsekakor ne sme biti zanemarljiv.

Lep dan še naprej!