Neza sprašuje:

Pozdravljeni,

novembra 2015 se mi je pojavil karies zgoraj levo na štirici in sicer na robu štirice (tik ob petki). Moj zobozdravnik mi je kar globoko zavrtal v štirico in nato dal belo zalivko. Od takrat naprej imam občutek da je velik "razmik" med štirico in petico, ob vsakem zaužitju hrane (ni važno lahko je to samo jabolko, kruh,...) ostane hrana v tistem razmiku. Prav tako imam neprijeten občutek, kot da čutim zalivko, kot da je zob "težji oz. tuj"...tudi če hrano znitkam ven ..še vedno imam občutek da je nekaj vmes. Sprva sem mislila da se bo nekako zaraslo ..vendar se ni in občutek je še naprej zelo neprijeten. Če grem z jezikom ob štirico zadaj je rob zelo oster kot da bi bil odlomljen. Ni to moja prva zalivka (pri ostalih je vse OK).  Če grem z nitko na levi strani med štirico (z zalivko) in petico  gre nitka zlahka vmes...kar pri drugi strani med štirico in petico ni primer tam gre nitka komaj skozi..prav tako pri ostali zobeh. 

Pred nastankom kariesa na 4 in posledično bele zalivke je bilo vse ok. niti se mi ni nikoli hrana nabirala (da bi me motilo ali da bi čutila) niti rob ni bil oster...pač normalen zob :)

Zanima me če je morda zalivka slabo narejena oz. "napačno"? ali mi je preveč odbrusil štirico?  Prav tako razmišljam da bi pri drugem zobozdravniku dala odstranit to zalivko in jo ponovno dala naresti.


Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem.


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Pojav, ki ga opisujete je pogost pri sanaciji obsežnega kariesa, ko je pri preparaciji za zalivko potrebno odbrusiti tesne kontakte med sosednjimi zobmi. Poleg tega plomba najbrž sega tudi pod nivo dlesni, kar pomeni da dlesen ni več prirasla na zobno površino, kar še dodatno omogoča nabiranje hrane v medzobnem prostoru. Morda je moč plombo spremeniti, v kolikor ne, pa  priporočam izdelavo inleya (delne prevleke).

Lep dan še naprej!