Marjana sprašuje:

Pozdravljeni. Imam izredno nizek prag za bolečino, kar mi zelo otežkoča obiske pri zdravnikih, posebno pri zobozdravniku. Za samega zdravnika je neprijetno (in lahko tudi škoduje pri posegu), da ob bolečini nehote trznem oziroma se premaknem - žal tega ne morem kontrolirati...

Ne vem, ali se težava z leti stopnjuje, vendar me v zadnjem čau vse huje bolijo injekcije v čeljust. Spominjam se, da mi je eden od zobozdavnikov pred leti z nekekšnim sprejem najprej omrtvičil dlesen in mi šele potem dal njekcijo, ki je dejansko manj bolela. Ali to še obstaja oziroma ali sem do tega upravičena? Ali lahko morda to dobim za doplačilo?

Drugo vprašanje - ali pomaga, če vzamem nekaj proti bolečini (n.pr. Nalgesin) že pred posegom? Če da, koliko pred posegom?

Hvala, lp MarjanaZobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Občutek vboda z iglo je moč omiliti s površinsko anestezijo (sprey ali gel). Samo vbrizgavanje anestetika je prav tako lahko nekoliko boleče vsaj na nekaterih področjih (zg. sekalci), čemur se težko popolnoma izognemo. Stroške anestezije krije zavarovalnica v celoti. Menim da predhodno jemanje anelgetikov ne bo pomagalo.

Lep dan še naprej!