Spoštovani! Zanima me koliko stane ekstrakcija modrostnega zoba. Zob je izrascen normalno, malo je pomaknjen proti licu, zobozdravnica mi je svetovala naj ga sam izpulit, ker ga je načel karies.Spoštovani!

Če je ruvanje zapleteno (izklesavanje, šivanje...) je cena 150 Eur, drugače 90 Eur. 

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

marca sem dobila prvi ščitnik za zobe, saj sem izredno huda bruksistka-sicer zob ne drgnem,ampak samo zelo stiskam.
Ščitnik je mehkejše varjanta, 4 mm debela guma, je na zgornjih zobeh, Po mesecu in pol sem ugotovila, da me po uporabi nenormalno peče jezek, dlesni in nebo-le tisti deli,ki so v stiku s ščitnikom. (ponoči se mi jezik drgne oz. dotika ščitnika).Tudi guma je postala bolj mehka in kot da bi se ta plastika počasi topila v mojih ustih. Dobila sem novega, 3 tedne spet v redu, nato spet po določenem času uporabu pekoč občutek. Tudi jezik imam zelo pordel, ob gibanju jezika me jezik celo boli. Tudi če se čez dan stanje umiri, samo, da dam ščitnik v usta, me začne dobesedno žgat. Velikokrat tudi komaj zaspim. Ščitnik sem na dveh delih le malo odrezala, ker me je tiščal pri dvojkah, tako da sem ga lahko nosila.

ZELO me skrbi, kaj se dogaja. Ali se dejansko lahko sproščajo neke strupene zadeve v moje telo? Sploh, ker se plastika tanjša z uporabo-nekam ta material more iti, kajne? Pekočine so neznosne, brez njega pa imam druge težave. Skratka,začaran krog. Dejansko se tudi že 2 mesea slabše počutim, konstantno neke slabosti, omotice....skrbi me, da se zastrupljam. Načrtujem tudi nosečnost in da bi kaj prehajalo na plod, me je groza. 

Kje lahko izvem točno sestavo teh ščitnikov? Kakšne zadeve so uporabljene? Ali mehkejši obstaja le ta iz plastike ali še kaki drugi materiali? Že tako mi je mimo, da dejansko ljudje sploh dajemo v usta te umetne materiale...ko vidim posledice pri sebi, sem seveda prestrašena.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede na to, da probleme na sluznici opažate v tesni povezavi z nošenjem bruksističe opornice, je možno da ste alergični na eno od sestavin, ki so v njej. Predlagam alergološko testiranje. Tehnik, ki je ščitnik izdelal, pripravi material v prahu, ki ga uporabijo pri testiranju. Če je test pozitiven, se lahko naredi ščitnik iz drugega materiala (silikon).

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

Že nekaj časa imam težave z zgornjo enko. Pred letom in pol sem si zaradi diastem dala delati luske, ki so narejene res lepo. Malo zatem me je začela boleti enka. Na rtg se ni videlo nič, zob je bil vitalen, zato je zdravnik rekel, da bomo malo počakali, mogoče bi se bolečina umirila.
Ker se to več mesecev ni zgodilo, mi je zob odprl, uničil živec in ga zdravil.Nato je zob zaprl in zaplombiral. Bolečina ni prenehala, zato ga je ponovno zdravil.
Tudi po tem je bolečina še vedno prisotna. Sam od sebe ne boli toliko kot prej, če pa se zoba dotaknem, je bolečina še vedno zelo huda. Boli me tudi pod nosom na pritisk.
Zobozdravnik pravi, da bo bolečina izzvenela, naj malo potrpim. Na rtg ni videti ničesar, polnitev je zelo lepa, bolečina pa še vedno prisotna. Od zadnje polnitve pa je že dva meseca.
Kaj bi to lahko bilo in ali po vašem mnenju obstaja še kakšna rešitev?

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Spoštovani!

Predlagam ponovni rtg posnetek (nekaj mesecev po zadnji polnitvi). Šele po določenem času, se dejansko vidijo spremembe na obzobnem tkivu ob vršku korenine. Rtg posnetek bo sicer potrdil ali ovrgel sum na periapikalno vnetje, ki naj bi bil vzrok za bolečine, ki jih občutite, vendar včasih simptomov, ki jih pacienti navajajo enostavno ne moremo potrditi z diagnostičnimi postopki. Konec koncev, če zob boli in če rtg posnetek pokaže dobro polnitev je naslednji korak v terapiji apikotomija (resekcija vrška).

Lep dan še naprej!
Spoštovani!

Želela bi zamenjati štiri prevleke s zirkon prevlekami (zgoraj prednji obe enki in obe dvojki), ker jih imam že okoli 20 let. Zatič imam kovinski in me zanima, kako je z zamenjavo zatiča. Ali ga je boljše zamenjati? Še bolj me skrbi, da pri menjavi poči korenina. Kakšna je okvirna cena? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Branka. 
Spoštovani!

Odstranjevanje individualnih zatičev je lahko precej tvegan poseg, saj korenina lahko poči. Po dvajsetih letih se sicer največkrat zgodi, da zatiči enostavno padejo  iz svojih ležišč, v tem primeru je menjava potem logična. Tudi če kovinskega zatiča ne moremo odstraniti, temno prosevanje le tega skozi polnoporcelansko prevleko lahko blokiramo z opačnimi premazi, tako da svetlobna motnja izgine. Cena treh prevlek na cirkonu:
-350 Eur X 3 = 1050 Eur.

Lep dan še naprej!


 Spoštovani,

Moj zobozdravnik  je ugotovil, da imam počeno korenino pod preobleko dvojka zgoraj.  Ker je celoten mostiček od te korenine odvisen, odlašam že več let, da bi korenio izpulila kot mi je predlagal zobozdravnik,okrog  korenine se nabira vnetje, nimam prav velikih težav , občasno čutim, če je mraz,  toplo itd...  povedal mi je tudi,  da druge možnost ne obstaja kot proteza.  S tem se ne morem sprijaznit saj imam komaj 50 let.   Mostiček ki ga sedaj imam zaenkrat še stoji , imam pa ga že več kot 10 let  in bi bilo potrebno kaj naredit, ker mi nekoliko odstopa.

Prosim, je še kakšna varianta glede počene korenine? bi se dalo kako rešiti?
Mi svetujete naj počakam,  da se mi samo od sebe vse podere?
kar je pa najbolj važno,  koliko  vpliva to vnetje na celoten organizem?  bi bilo s časoma to lahko tudi hujše nevarno?

hvala za vaš odgovor,  prosim, če me razumete,
lp
Klavdija
Spoštovani!

Rešitev vam lahko predlagam, če bi si ogledal ortopanski rtg posnetek. Stalna vnetja vsekakor niso primerna, saj lahko povzročijo lokalne probleme (raztapljane kosti, ...) in možne sistemske motnje (otečene bezgavke, povišana telesna temperatura...). Če je korenina počena vertikalno ali horizontano v srednji tretjini, jo je potrebno odstraniti. 

Lep dan še naprej!