Thai85 sprašuje:

Spoštovani,

marca sem dobila prvi ščitnik za zobe, saj sem izredno huda bruksistka-sicer zob ne drgnem,ampak samo zelo stiskam.
Ščitnik je mehkejše varjanta, 4 mm debela guma, je na zgornjih zobeh, Po mesecu in pol sem ugotovila, da me po uporabi nenormalno peče jezek, dlesni in nebo-le tisti deli,ki so v stiku s ščitnikom. (ponoči se mi jezik drgne oz. dotika ščitnika).Tudi guma je postala bolj mehka in kot da bi se ta plastika počasi topila v mojih ustih. Dobila sem novega, 3 tedne spet v redu, nato spet po določenem času uporabu pekoč občutek. Tudi jezik imam zelo pordel, ob gibanju jezika me jezik celo boli. Tudi če se čez dan stanje umiri, samo, da dam ščitnik v usta, me začne dobesedno žgat. Velikokrat tudi komaj zaspim. Ščitnik sem na dveh delih le malo odrezala, ker me je tiščal pri dvojkah, tako da sem ga lahko nosila.

ZELO me skrbi, kaj se dogaja. Ali se dejansko lahko sproščajo neke strupene zadeve v moje telo? Sploh, ker se plastika tanjša z uporabo-nekam ta material more iti, kajne? Pekočine so neznosne, brez njega pa imam druge težave. Skratka,začaran krog. Dejansko se tudi že 2 mesea slabše počutim, konstantno neke slabosti, omotice....skrbi me, da se zastrupljam. Načrtujem tudi nosečnost in da bi kaj prehajalo na plod, me je groza. 

Kje lahko izvem točno sestavo teh ščitnikov? Kakšne zadeve so uporabljene? Ali mehkejši obstaja le ta iz plastike ali še kaki drugi materiali? Že tako mi je mimo, da dejansko ljudje sploh dajemo v usta te umetne materiale...ko vidim posledice pri sebi, sem seveda prestrašena.

Hvala za odgovor.
Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Glede na to, da probleme na sluznici opažate v tesni povezavi z nošenjem bruksističe opornice, je možno da ste alergični na eno od sestavin, ki so v njej. Predlagam alergološko testiranje. Tehnik, ki je ščitnik izdelal, pripravi material v prahu, ki ga uporabijo pri testiranju. Če je test pozitiven, se lahko naredi ščitnik iz drugega materiala (silikon).

Lep dan še naprej!