Zgornja enka sprašuje:

Spoštovani,

Že nekaj časa imam težave z zgornjo enko. Pred letom in pol sem si zaradi diastem dala delati luske, ki so narejene res lepo. Malo zatem me je začela boleti enka. Na rtg se ni videlo nič, zob je bil vitalen, zato je zdravnik rekel, da bomo malo počakali, mogoče bi se bolečina umirila.
Ker se to več mesecev ni zgodilo, mi je zob odprl, uničil živec in ga zdravil.Nato je zob zaprl in zaplombiral. Bolečina ni prenehala, zato ga je ponovno zdravil.
Tudi po tem je bolečina še vedno prisotna. Sam od sebe ne boli toliko kot prej, če pa se zoba dotaknem, je bolečina še vedno zelo huda. Boli me tudi pod nosom na pritisk.
Zobozdravnik pravi, da bo bolečina izzvenela, naj malo potrpim. Na rtg ni videti ničesar, polnitev je zelo lepa, bolečina pa še vedno prisotna. Od zadnje polnitve pa je že dva meseca.
Kaj bi to lahko bilo in ali po vašem mnenju obstaja še kakšna rešitev?

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Predlagam ponovni rtg posnetek (nekaj mesecev po zadnji polnitvi). Šele po določenem času, se dejansko vidijo spremembe na obzobnem tkivu ob vršku korenine. Rtg posnetek bo sicer potrdil ali ovrgel sum na periapikalno vnetje, ki naj bi bil vzrok za bolečine, ki jih občutite, vendar včasih simptomov, ki jih pacienti navajajo enostavno ne moremo potrditi z diagnostičnimi postopki. Konec koncev, če zob boli in če rtg posnetek pokaže dobro polnitev je naslednji korak v terapiji apikotomija (resekcija vrška).

Lep dan še naprej!