Pozdravljeni,

Pred dvema mesecema mi je zobozdravnik saniral karies na kočniku, ki mi nikoli ni delal kakršnihkoli težav. Na RTG posnetku karies ni zgledal velik, po posegu pa je zobozdravnik komentiral, da je bil obsežen in da je prišel skoraj do živca. Obrusil je veliko sklenine in naredil veliko zalivko. Na računu za izvedeno storitev piše: I.K. (MTA), MO comp.pl..
Mesec dni sem imela zob izjemno občutljiv - na mrzlo, na toplo, na zrak in tudi brez razloga me je zob ostro zabolel. Bolela me je polovica glave - vse od čeljusti do temena, peklo me je tudi okrog očesa.
Zobozdravnik je po treh tednih zalivko preveril, rekel, da tesni, ob trkanju zob ni zabolel (tudi še zdaj ne), preveril je vitaliteto in pravi, da je živec še živ (se je nekaj časa namučil s premikanjem aparata, da sem začutila rahel stresljaj). Svetoval je, da počakam še mesec ali dva in če se zadeva ne umiri, bo zalivko odstranil in živec uničil.
Zadeva se je sicer počasi začela umirjati, vendar se je pred dnevi zgodba ponovila. Sicer ni več občutljivosti na temperaturne spremembe in zob ob trkanju ne zaboli, je pa prisotna neprestana bolečina, ki se je danes spet razširila po obrazu na lice, do ušesa in do vrha glave.
Menite, da naj še nekaj časa počakam ali naj obiščem zobozdravnika? Je uničenje živca res edini izhod? Obstaja način ali sredstvo, da se pulpo samo umiri in pozdravi, ne pa tudi uniči?

Spoštovani!

Tudi sam bi identično postopal v opisanem primeru. Zob je pri vsakem posegu dražen. Nivo draženja je odvisno predvsem od obsega dela, ki je potrebno, da se kariozne mase odstranijo. Tudi gostota dentina (velikost in gostota dentinskih kanalčkov) pogojuje velikost vpliva na zobno sredico. Če je draženje preveliko bo zobna sredica odgovorila z predvnetnim stanjem (hiperemija), ki se klinično največkrat kaže kot preobčutljivost na določene dražljaje (skelenje). V kolikor zob postane občutljiv na udarec pomeni, da se je predvnetno stanje spremenilo v vnetje sredice (ireverzibilno stanje), ki pogojuje odstranitev le te (koreninsko zdravljenje). Sama bolečina, ki jo opisujete (po obrazu) se mi zdi bolj podobna neki atipični obrazni bolečini (morda nevralgiji) za katero pa menim, da s samim dogajanjem na zobu nima tesne povezave.

Lep dan še naprej!


Spoštovani

Na spodnji strani mi desno manjkajo zaporedno trije zobje in levo en zob. Zanima me ali ZZZS krije stroške vizil proteze. Hvala in Lp Bine.Spoštovani!

Člen v pravilniku pravi:
-Pacient je upravičen do proteze z ulito bazo, če manjka pet zob v eni čeljusti v treh ali več ločenih vrzelih.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,

obračam se na vas z mojim sledečim problemom. Pol leta nazaj so mi na zgornjem zobu (4) opravili direktno kritje pulpe in zaprli z začasno plombo. V tem času nisem imela posebnih težav z zobom, razen tega, da je bil zob malček bolj občutljiv na izredno hladno pijačo (vendar ne na toplo) in ob ugrizu (točno pod zobom) sem začutila rahlo bolečino. Povedali so mi, da je to normalen odziv in me naročili na pregled (pregled je bil opravljen 2 meseca kasneje po kritju zoba). Ugotovili so, da je zob vredu (in še živ) in začasno plombo zamnenjali s stalno plombo.
Težave so nastopile pred tremi dnevi (od kritja je minilo cca 6 mesecev). Dva dneva sem imela bolečine na tej strani zoba (do sedaj take bolečine nisem imela) ter ugriz na tem zobu je bil bolj boleč kot običajno. Danes (tretji dan) so se te bolečine izredno umirile. Nimam nobenih težav, okoli zoba in na zobu ni nobenih sprememb. Celo na izredno hladno pijačo ne čutim bolečin. Naj omenim, da sem v 6. mesecu (vstopam v 7.) nosečnosti.

Prosim vas za vaše srokovno mnjenje in se vam zahvaljujem za vaš čas.


Lp, Tjasa
Spoštovani!

Simptomi, ki jih opisujete, lahko pomenijo da je zob prešel v nekrozo (odmrl). Bolečina, ki se najprej stopnjuje, potem pa odsotnost simptomov, ki so značilni za vitalen zob, bi lahko pomenili ravno to. Dogodek je zelo pogost po direktnem kritju pulpe, tudi po daljšem času (pol leta). Ker rtg diagnostike ne morete narediti, je najbolj pametno da počakate na kakršne koli nove simptome, mki bodo morda narekovali točno smer terapije.

Lep dan še naprej!


Sin bo pravkar dopolnil 6 let. Po tednu dni, ko  je prvič omenil, da se mu maje spodnja enica, je  včeraj zob izpadel. Zob v bistvu ni izpadel cel, ampak se je odlomil.  Vidno je, da ima otrok še veno korenino v dlesni, prav tako je zadaj viden stalni zob. Ali počakamo, da bo stalni zob izrastel korenino ali je potreben nujen obisk zobozdravnika?

Spoštovani!

Starši velikokrat pridejo v ordinacijo s podobnim vprašanjem. Mlečen zob ima namreč lahko ob izpadu kratko koreninico, ker je ves ostali del že raztopljen, kar jih zavede pri diagnostiki zloma korenine. Tudi grizni rob stalnega sekalca včasih daje klinično sliko zlomljene korenine. Če ste prepričani, da je v dlesni res oatal del mlečne korenine, je le tega najbolje odstraniti. Poseg ni tako zelo urgenten, vendar ga bo najbolje izvedel zobozdravnik.

Lep dan še naprej!

Pozdravljeni! Pred 3 leti mi je zdravnica zdravila spodnjo desno sedmico zaradi granuloma, potem je bilo vredu. Zdaj je zob čisto gnil, kar je pomojem posledica tega, da v nosečnosti nisem mogla tako skrbeti za ustno higieno, kot bi želela (slabosti, hčerka je zdaj stara 3 mesece). Tri tedne nazaj se mi je na dlesni tega zoba naredil mehurček, ob pritisku je ven pritekla kri, občutek pa je bil neprijeten. Zdaj je iz tega mehurčka nastal koničast izrastek, malo temnejši kot dlesen, širok okoli 2mm, debel okoli 1mm in dolg okoli 5mm. Zanima me, kaj to je, kako se ga znebim  in ali je kaj nevarno. Je pa zelo moteče.

Lep pozdrav!Spoštovani!

Zelo težko bi komentiral opisano stanje brez pregleda. Zadeva sigurno ni nevarna, zahteva pa obisk pri zobozdravniku in sanacijo stanja.

Lep dan še naprej!