Dober dan ! Želela bi vprašati ali je to normalno,da je devitaliziran zob 7spodaj ,2 živca boli 3 mes.Včeraj sem obiskala svojo zdravnico ,ona odprla zob sčistila kanale in dala zdravilo,ampak zob vseeno boli na pritisk  in je zelo vroč. Danes zjutraj sem se zbudila z ukusom tega zdravila v ustih in glavobolem. Morem takoj k zob.zdravniku ali še malo počakamSpoštovani!

Vzrok bolečine v všem primeru ni zob sam ampak obzobno tkivo v okolici vrška korenine, kar je posledica infekta le tega. Po aplikaciji in med delovanjem zdravila lahko pričakujemo določene subjektivne motnje, kot jih opisujete tudi sami (bolečina na potrk ali ugriz...). Če presežejo prak vzdržnosti oziroma so nezdružljive z normalnim počutjem potem je potrebno zob ponovno odpreti in ponoviti postopek koreninske obravnave.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni!

Pred kratkim so mi morali izpuliti šestko, saj zoba ni bilo mogoče rešiti. Zanima me koliko časa se bo rana celila in kdaj lahko manjkajoči zob nadomestim. Kaj je boljše? Zobni mostiček ali implantant?
Zanima me tudi ali je mogoče na sprednje zobe namestiti luske (sprednji dvojki sta malo zamaknjeni navzven-štrlita).
Hvala za odgovor in Lp
SandraSpoštovani!

Spodnjo šestico bi lahko nadomestili cca.: 2,5 meseca po ruvanju. Najbolje jo je nadomestiti z zobnim vsadkom (implant) saj se izognemo brušenju sosednjih zob. Cena:
-750 Eur (vsadek)
-420 Eur (krona na vsadku)
Zob je mogoče nadomestiti tudi s klasičnim mostičkom pri čemer je potrebno brusiti oba sosednja zoba. Naredimo torej tri prevleke. Cena:
-210 Eur (kovinsko kramična prevleka) X 3 = 630 Eur.
Na sprednje zobe je mogoče namestiti luske.

Lep dan še naprej!


Spoštovani, pri čiščenju zobne korenine se je zobozdravnici zlomila bela pilica za čiščenje kanala in ostala notri. Vsaka dva meseca hodim na zamenjavo zdravila zaradi dolge čakalne dobe na Stiomatološki kliniki. Zanima me kako poteka postopek odstranitve zlomljenega aparata, ali je boleče in ali lahko zaprosim za anestetik oz. blažilec bolečin, ker imam strah, kaj strah to je že skoraj fobija?.
Hvala z odgovor in lep dan želim
Tanja
Spoštovani!

Pri odstranjevanju igle se poslužujemo različnih načinov in pripomočkov, saj je iglo ponavadi težko odstraniti. Postopek ne zahteva anestezije saj je popolnoma brezbolen. 

Lep dan še naprej!


Zdravo,pred kratkim sem obiskala zobozdravnika zaradi plombiranja sestice zgornje,zob je obrusil i dal zdravilo in na koncu plombiral,tezava je v tem da m3 ta zob malo boli reagira na vroce napitke(drugace me sploh nikoli ni bolel)pa vcasih ko jem boli ampak bolecina je na sekudno dve,a je to normalno al pa da cim prej grem zobozdravniku.HvalaSpoštovani!

V kolikor gre za reakcijo na spremembo temperature (vroče, mrzlo) ali na spremembe osmotskih tlakov (kislo, sladko, slano) situacija ni tako slaba in je pričakovana. Zob je bil med preparacijo in odstranjevanjem kariesa dražen, kar pomeni neko stopnjo vnetja po posegu. Stanje občutite kot peobčutljivost. Če zob postane boleč na ugriz ali potrk ali občutljiv le na toplo (stopnja gnojnega vnetja zobne sredice) je to znak za obisk zobozdravnika.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Pri hčerki 22mesecev, sem pred dnevi opazila 2 majhni črni pikici na obeh spodnjih 4. Še isti dan smo odšle do zobozdravnika, ki je potrdil karies. S sestro sta se pogovarjala o načinu sanacije in sicer, da bo treba narediti kot pri odraslim; potem da z neko snovjo s katero lahko pride zraven slina... skratka nevem, ker se na to ne spoznam. Danes pa smo imele pregled. Zobka je samo zbrusil in pustil odprta, da se bo lahko gnoj iztekal in da hčerke naj to ne bi nič bolelo. Naj povem, da sem glede vsega zelo zaskrbljena. Že od prvega zobka si redno čistimo zobe, sladkorja in drugih sladkih pijač skoraj ni. Resnično je pri vsem zelo omejena, poleg redne ustne higiene... nevem kje je bil priblem, da je do tega sploh prišlo, kaj sem naredila narobe, ker resnično tega nisem nikoli pričakovala. Ostale zobke ima zelo lepe in zdrave, obe spodnji 4 pa imata karies do pulpe.. Skrbi me tudi, ker hčerko očitno boli, saj pri zaužitju hrane glasno joka. Poleg tega, kako ji bom lahko natačno sčistila hrano iz zobka... Zanima me tudi, če je tak način res najboljši, da se pusti odprt zobek? Kaj lahko pričakujem? Se opravičujem za zmedeno vprašanje.. zelo sem žalostna in zaskrbljena.Spoštovani!

Na mlečnem zobovju karies zelo hitro napreduje. V vašem primeru je bila lezija globoka, tako da je bilo zob potrebno trepanirati. Postopek na mlečnem zobovju se razlikuje od postopkov na stalnih zobeh. Mlečne zobe največkrat puščamo odprte, saj  v večini primerov zapiranje zoba pomeni otekanje in bolečino. Osebno poiskušam zapirati tudi mlečne zobe po trepanaciji, vendar je potrebno vložke v koreninskem kanalu oziroma komori relativno pogosto menjati. Problem pri odprtih zobeh je čiščenje odprtine, saj zapora s hrano spet lahko pomeni dviganje tlaka v zobu in s tem bolečino. Če je le mogoče mlečnega zoba ne izruvamo do obdobja, ko začne izraščati stalen zob, saj mlečnik hrani prostor za svojega naslednika.

Lep dan še naprej!