Pozdravljeni. Pri hčerki 22mesecev, sem pred dnevi opazila 2 majhni črni pikici na obeh spodnjih 4. Še isti dan smo odšle do zobozdravnika, ki je potrdil karies. S sestro sta se pogovarjala o načinu sanacije in sicer, da bo treba narediti kot pri odraslim; potem da z neko snovjo s katero lahko pride zraven slina... skratka nevem, ker se na to ne spoznam. Danes pa smo imele pregled. Zobka je samo zbrusil in pustil odprta, da se bo lahko gnoj iztekal in da hčerke naj to ne bi nič bolelo. Naj povem, da sem glede vsega zelo zaskrbljena. Že od prvega zobka si redno čistimo zobe, sladkorja in drugih sladkih pijač skoraj ni. Resnično je pri vsem zelo omejena, poleg redne ustne higiene... nevem kje je bil priblem, da je do tega sploh prišlo, kaj sem naredila narobe, ker resnično tega nisem nikoli pričakovala. Ostale zobke ima zelo lepe in zdrave, obe spodnji 4 pa imata karies do pulpe.. Skrbi me tudi, ker hčerko očitno boli, saj pri zaužitju hrane glasno joka. Poleg tega, kako ji bom lahko natačno sčistila hrano iz zobka... Zanima me tudi, če je tak način res najboljši, da se pusti odprt zobek? Kaj lahko pričakujem? Se opravičujem za zmedeno vprašanje.. zelo sem žalostna in zaskrbljena.Spoštovani!

Na mlečnem zobovju karies zelo hitro napreduje. V vašem primeru je bila lezija globoka, tako da je bilo zob potrebno trepanirati. Postopek na mlečnem zobovju se razlikuje od postopkov na stalnih zobeh. Mlečne zobe največkrat puščamo odprte, saj  v večini primerov zapiranje zoba pomeni otekanje in bolečino. Osebno poiskušam zapirati tudi mlečne zobe po trepanaciji, vendar je potrebno vložke v koreninskem kanalu oziroma komori relativno pogosto menjati. Problem pri odprtih zobeh je čiščenje odprtine, saj zapora s hrano spet lahko pomeni dviganje tlaka v zobu in s tem bolečino. Če je le mogoče mlečnega zoba ne izruvamo do obdobja, ko začne izraščati stalen zob, saj mlečnik hrani prostor za svojega naslednika.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,

zanima me,če pri endodontskem zdravljenju (čiščenje korenin) v vaši ordinaciji uporabljate operacijski mikroskop?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
NatašaSpoštovani!

Operacijskega mikroskopa ne potrebujemo imamo pa druga povečevala.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni ..dobila sem diagnozo paradontoza v tako hudi stopnji da mi vsi zobje migajo...in bodo padli ven .Stara sem 33 leti in bi me zanimala fiksna protetika...kako je z stroski ,koliko krije zavarovalnica ? Kaksna je cena za obe celjusti ? Hvala za odgovor ...Spoštovani!

Če sklepam, da je potrebno oskrbeti obe čeljusti (brezzobe) s fiksnoprotetičnim nadomestkom (most zgoraj in spodaj) in posledično vstaviti štiri vsadke spodaj  in šest vsadkov zgoraj bi bila cena naslednja:
Zgornja čeljust:
-750 Eur (vsadek) X 6 = 4500 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X 6 = 2520 Eur
-210 Eur (vmesni člen) X 6 = 1260 Eur

Spodnja čeljust:
-750 Eur (vsadek) X 4 = 3000 Eur
-420 Eur (krona na vadku) X 4 = 1680 Eur
-210 Eur (vmesni člen) X 6 = 1260 Eur  

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, danes mi je zobozdravnik dejal, da nimam zobne kosti mes stirico i petico, ter na rentgenski sliki opazil cisto. Dejal je, da sta stirica in petica v nevarnosti, da ju izgubim. Glede ciste je dejal, da jo je potrebno spremljati in v primeru, da nekoliko zraste, jo bo potrebno odstraniti. Cisto je opazil na rentgenski sliki, naj bi slo za nekaksno sinusno cisto, odastrani se skozi nos. Bi mi lahko vse skupaj prosim razlozili, zelo me je prestrasil.Spoštovani!

Problematiko je takorekoč nemogoče ovrednotiti brez RTG posnetka. Če je mogoče mi ga lahko pošljete po elektronski pošti.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,
kakšna je čakalna doba za apikotomijo (samoplačnik)? Poseg ni urgenten.
Hvala za odgovor, LP
Spoštovani!

Ptribližno mesec in pol.

Lep dan še naprej!