Pozdravljeni,

zanima me,če pri endodontskem zdravljenju (čiščenje korenin) v vaši ordinaciji uporabljate operacijski mikroskop?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
NatašaSpoštovani!

Operacijskega mikroskopa ne potrebujemo imamo pa druga povečevala.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni ..dobila sem diagnozo paradontoza v tako hudi stopnji da mi vsi zobje migajo...in bodo padli ven .Stara sem 33 leti in bi me zanimala fiksna protetika...kako je z stroski ,koliko krije zavarovalnica ? Kaksna je cena za obe celjusti ? Hvala za odgovor ...Spoštovani!

Če sklepam, da je potrebno oskrbeti obe čeljusti (brezzobe) s fiksnoprotetičnim nadomestkom (most zgoraj in spodaj) in posledično vstaviti štiri vsadke spodaj  in šest vsadkov zgoraj bi bila cena naslednja:
Zgornja čeljust:
-750 Eur (vsadek) X 6 = 4500 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X 6 = 2520 Eur
-210 Eur (vmesni člen) X 6 = 1260 Eur

Spodnja čeljust:
-750 Eur (vsadek) X 4 = 3000 Eur
-420 Eur (krona na vadku) X 4 = 1680 Eur
-210 Eur (vmesni člen) X 6 = 1260 Eur  

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, danes mi je zobozdravnik dejal, da nimam zobne kosti mes stirico i petico, ter na rentgenski sliki opazil cisto. Dejal je, da sta stirica in petica v nevarnosti, da ju izgubim. Glede ciste je dejal, da jo je potrebno spremljati in v primeru, da nekoliko zraste, jo bo potrebno odstraniti. Cisto je opazil na rentgenski sliki, naj bi slo za nekaksno sinusno cisto, odastrani se skozi nos. Bi mi lahko vse skupaj prosim razlozili, zelo me je prestrasil.Spoštovani!

Problematiko je takorekoč nemogoče ovrednotiti brez RTG posnetka. Če je mogoče mi ga lahko pošljete po elektronski pošti.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,
kakšna je čakalna doba za apikotomijo (samoplačnik)? Poseg ni urgenten.
Hvala za odgovor, LP
Spoštovani!

Ptribližno mesec in pol.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,

Pred dvema mesecema mi je zobozdravnik saniral karies na kočniku, ki mi nikoli ni delal kakršnihkoli težav. Na RTG posnetku karies ni zgledal velik, po posegu pa je zobozdravnik komentiral, da je bil obsežen in da je prišel skoraj do živca. Obrusil je veliko sklenine in naredil veliko zalivko. Na računu za izvedeno storitev piše: I.K. (MTA), MO comp.pl..
Mesec dni sem imela zob izjemno občutljiv - na mrzlo, na toplo, na zrak in tudi brez razloga me je zob ostro zabolel. Bolela me je polovica glave - vse od čeljusti do temena, peklo me je tudi okrog očesa.
Zobozdravnik je po treh tednih zalivko preveril, rekel, da tesni, ob trkanju zob ni zabolel (tudi še zdaj ne), preveril je vitaliteto in pravi, da je živec še živ (se je nekaj časa namučil s premikanjem aparata, da sem začutila rahel stresljaj). Svetoval je, da počakam še mesec ali dva in če se zadeva ne umiri, bo zalivko odstranil in živec uničil.
Zadeva se je sicer počasi začela umirjati, vendar se je pred dnevi zgodba ponovila. Sicer ni več občutljivosti na temperaturne spremembe in zob ob trkanju ne zaboli, je pa prisotna neprestana bolečina, ki se je danes spet razširila po obrazu na lice, do ušesa in do vrha glave.
Menite, da naj še nekaj časa počakam ali naj obiščem zobozdravnika? Je uničenje živca res edini izhod? Obstaja način ali sredstvo, da se pulpo samo umiri in pozdravi, ne pa tudi uniči?

Spoštovani!

Tudi sam bi identično postopal v opisanem primeru. Zob je pri vsakem posegu dražen. Nivo draženja je odvisno predvsem od obsega dela, ki je potrebno, da se kariozne mase odstranijo. Tudi gostota dentina (velikost in gostota dentinskih kanalčkov) pogojuje velikost vpliva na zobno sredico. Če je draženje preveliko bo zobna sredica odgovorila z predvnetnim stanjem (hiperemija), ki se klinično največkrat kaže kot preobčutljivost na določene dražljaje (skelenje). V kolikor zob postane občutljiv na udarec pomeni, da se je predvnetno stanje spremenilo v vnetje sredice (ireverzibilno stanje), ki pogojuje odstranitev le te (koreninsko zdravljenje). Sama bolečina, ki jo opisujete (po obrazu) se mi zdi bolj podobna neki atipični obrazni bolečini (morda nevralgiji) za katero pa menim, da s samim dogajanjem na zobu nima tesne povezave.

Lep dan še naprej!