Nastja sprašuje:

Pozdravljeni,

Pred dvema mesecema mi je zobozdravnik saniral karies na kočniku, ki mi nikoli ni delal kakršnihkoli težav. Na RTG posnetku karies ni zgledal velik, po posegu pa je zobozdravnik komentiral, da je bil obsežen in da je prišel skoraj do živca. Obrusil je veliko sklenine in naredil veliko zalivko. Na računu za izvedeno storitev piše: I.K. (MTA), MO comp.pl..
Mesec dni sem imela zob izjemno občutljiv - na mrzlo, na toplo, na zrak in tudi brez razloga me je zob ostro zabolel. Bolela me je polovica glave - vse od čeljusti do temena, peklo me je tudi okrog očesa.
Zobozdravnik je po treh tednih zalivko preveril, rekel, da tesni, ob trkanju zob ni zabolel (tudi še zdaj ne), preveril je vitaliteto in pravi, da je živec še živ (se je nekaj časa namučil s premikanjem aparata, da sem začutila rahel stresljaj). Svetoval je, da počakam še mesec ali dva in če se zadeva ne umiri, bo zalivko odstranil in živec uničil.
Zadeva se je sicer počasi začela umirjati, vendar se je pred dnevi zgodba ponovila. Sicer ni več občutljivosti na temperaturne spremembe in zob ob trkanju ne zaboli, je pa prisotna neprestana bolečina, ki se je danes spet razširila po obrazu na lice, do ušesa in do vrha glave.
Menite, da naj še nekaj časa počakam ali naj obiščem zobozdravnika? Je uničenje živca res edini izhod? Obstaja način ali sredstvo, da se pulpo samo umiri in pozdravi, ne pa tudi uniči?




Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Tudi sam bi identično postopal v opisanem primeru. Zob je pri vsakem posegu dražen. Nivo draženja je odvisno predvsem od obsega dela, ki je potrebno, da se kariozne mase odstranijo. Tudi gostota dentina (velikost in gostota dentinskih kanalčkov) pogojuje velikost vpliva na zobno sredico. Če je draženje preveliko bo zobna sredica odgovorila z predvnetnim stanjem (hiperemija), ki se klinično največkrat kaže kot preobčutljivost na določene dražljaje (skelenje). V kolikor zob postane občutljiv na udarec pomeni, da se je predvnetno stanje spremenilo v vnetje sredice (ireverzibilno stanje), ki pogojuje odstranitev le te (koreninsko zdravljenje). Sama bolečina, ki jo opisujete (po obrazu) se mi zdi bolj podobna neki atipični obrazni bolečini (morda nevralgiji) za katero pa menim, da s samim dogajanjem na zobu nima tesne povezave.

Lep dan še naprej!