Tjasa sprašuje:

Pozdravljeni,

obračam se na vas z mojim sledečim problemom. Pol leta nazaj so mi na zgornjem zobu (4) opravili direktno kritje pulpe in zaprli z začasno plombo. V tem času nisem imela posebnih težav z zobom, razen tega, da je bil zob malček bolj občutljiv na izredno hladno pijačo (vendar ne na toplo) in ob ugrizu (točno pod zobom) sem začutila rahlo bolečino. Povedali so mi, da je to normalen odziv in me naročili na pregled (pregled je bil opravljen 2 meseca kasneje po kritju zoba). Ugotovili so, da je zob vredu (in še živ) in začasno plombo zamnenjali s stalno plombo.
Težave so nastopile pred tremi dnevi (od kritja je minilo cca 6 mesecev). Dva dneva sem imela bolečine na tej strani zoba (do sedaj take bolečine nisem imela) ter ugriz na tem zobu je bil bolj boleč kot običajno. Danes (tretji dan) so se te bolečine izredno umirile. Nimam nobenih težav, okoli zoba in na zobu ni nobenih sprememb. Celo na izredno hladno pijačo ne čutim bolečin. Naj omenim, da sem v 6. mesecu (vstopam v 7.) nosečnosti.

Prosim vas za vaše srokovno mnjenje in se vam zahvaljujem za vaš čas.


Lp, TjasaZobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Simptomi, ki jih opisujete, lahko pomenijo da je zob prešel v nekrozo (odmrl). Bolečina, ki se najprej stopnjuje, potem pa odsotnost simptomov, ki so značilni za vitalen zob, bi lahko pomenili ravno to. Dogodek je zelo pogost po direktnem kritju pulpe, tudi po daljšem času (pol leta). Ker rtg diagnostike ne morete narediti, je najbolj pametno da počakate na kakršne koli nove simptome, mki bodo morda narekovali točno smer terapije.

Lep dan še naprej!