Stara sem 30 let in me zanima, ali se kronično vnetje zobovja in dlesni nujno vidi na RTG sliki. Pred letom sem namreč imela močno vnetje dlesni in zob, zdaj pa se pojavljajo bolečine pri koreninskem sistemu. V nekem članku priznanega zobozdravnika sem namreč prebrala, da ni nujno, da se kronično vnetje vidi na rentgenski sliki. Zanima me vaše mnenje, rada pa bi vedela tudi, kako se kronično vnetje lahko dokaže in kako se ga zdravi. Ali je mogoče globinsko lasersko zdravljenje koreninskega sistema zobovja in dlesni?
Hvala za odgovor.Spoštovani!

RTG posnetek pokaže spremembe na trdih tkivih oziroma tistih, ki imajo lastnost obsorbcije žarkov. V dotičnem primeru, bi rtg lahko pokazal spremembe na kosti oziroma trdih zobnih tkivih, vendar temu ni vedno tako. Vnetne spremembe na obzobnih tkivih se pokažejo na kosti v kasnejši fazi, prej pa so lahko dokazljive le klinično. V primeru zobnih bolezni (karies) se nakatere kariozne lezije na rtg posnetku sploh ne pokažejo, medtem, ko jih v ustih že lahko diagnosticiramo in obratno.
V zadnjem času se uveljavlja laserska podpora koreninskemu zdravljenju, ki temelji na dodatni dezinfekciji koreninskih kanalov zaradi delovanja substanc, ki so aktivirane z lasersko svetlobo. Mi konkretno uporabljamo Helbo, Bredent laser, ki se je do sedaj pokazal za relativno učinkovit pripomoček.

Lep dan še naprej!


Dober dan,
rad bi se pozanimal kakšen način se uporabi pri zdravljenju zoba v mojem primeru, na 2ki se mi je okrušil sprednji del zoba ( od dlesni navzdol) in zavzema nekje slabo tretjino zoba, na mestu pa je nastala kar velika luknjica. In ali je postopek karseda neboleč saj imam zelo veliki strah pred zobozdravniki in v večino primerih sem trpel raje hude bolečine kot pa obiskal kakšnega zobozdravnika.
za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.Spoštovani!

Glede na napisano menim, da je dograditev zobne krone s kompozitno maso najbolj primeren način restavracije. Postopek je hiter in neboleč. V kolikor je defekt krone prevelik za tovrsten način oskrbe predlagam izdelavo umetne zobne krone ali luske.

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

V ponedeljek so se mi v pred tremi leti zavljeni šestici spodaj, pojavile močne bolečine. Glede na novo RTG sliko je vsaj 80 % vidnega dela zoba bela plomba. Vnetje se je pojavilo pod eno korenino. Trenutno jemljem antibiotike za pomiritev vnetja, bolečine so se zmanjšale že za 99%.

Včeraj sem bila pri zobozavnici, ki nadomešča mojo v času dopusta, zob mi je želela izpuliti.

Ker mi ni dalo miru, sem se odpavila še po drugo mnenje, kjer sta mi dva zobozdravnika svetovala ponovno zdravljenje, če le to ne bi uspelo pa odstranitev zoba nad korenino in dozidavo. Vsekakor pa ne še puljenja.

Sedaj sem zmedena , ker ne vem kako naj postopam. Ali je v tem primeru res puljenje najustreznejša rešitev ali se izplača boriti za zob.

Že v naprej hvala za vaše strokovno mnenje in lep pozdrav.Spoštovani!

Za ocenitev razmer bi si moral ogledati vsaj RTG posnetek. Odločitev o ruvanju se postavi na osnovi mnogih dejavnikov.

Lep dan še naprej!


lep pozdrav! star sem 26 let in imam zaradi strahu pred zobozdravniki resne težave z zobmi. povsem uničene imam obe osmici spoda, in sedmico zgoraj. manjkata mi še dvojka zgoraj levo in trojka zgoraj desno ki pa nista nikoli zrastla. zanima me okvirna cena takšnega posega. lep pozdrav!Spoštovani!

Glede na napisano menim, da bi bilo potrebno osmici in sedmico odstraniti. Omenjenih zob ponavadi ne nadomeščamo z novimi. Manjkajočo trojko in dvojko lahko nadomestimo z vstavitvijo zobnih vsadkov, pri čemer nam sosednjih zob ni potrebno dodatno brusit;
-750 Eur (vsadek) X 2 = 1500 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X 2 = 840 Eur
ali z izdelavo dvh mostičkov:
-210 (kovinsko keramična prevleka) x 6 = 1260 Eur (za izdelavo enega mostička moramo izdelati tri krone).
Cene vključujejo vse materiale in postopke od začetka do končnega cilja.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Zanima me ce sprejemate tudi paciente z napotnico za kirurgijoSpoštovani! Omenjene storitve delamo samoplačniško. Lep dan še naprej!