Dragica sprašuje:

Stara sem 30 let in me zanima, ali se kronično vnetje zobovja in dlesni nujno vidi na RTG sliki. Pred letom sem namreč imela močno vnetje dlesni in zob, zdaj pa se pojavljajo bolečine pri koreninskem sistemu. V nekem članku priznanega zobozdravnika sem namreč prebrala, da ni nujno, da se kronično vnetje vidi na rentgenski sliki. Zanima me vaše mnenje, rada pa bi vedela tudi, kako se kronično vnetje lahko dokaže in kako se ga zdravi. Ali je mogoče globinsko lasersko zdravljenje koreninskega sistema zobovja in dlesni?
Hvala za odgovor.


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

RTG posnetek pokaže spremembe na trdih tkivih oziroma tistih, ki imajo lastnost obsorbcije žarkov. V dotičnem primeru, bi rtg lahko pokazal spremembe na kosti oziroma trdih zobnih tkivih, vendar temu ni vedno tako. Vnetne spremembe na obzobnih tkivih se pokažejo na kosti v kasnejši fazi, prej pa so lahko dokazljive le klinično. V primeru zobnih bolezni (karies) se nakatere kariozne lezije na rtg posnetku sploh ne pokažejo, medtem, ko jih v ustih že lahko diagnosticiramo in obratno.
V zadnjem času se uveljavlja laserska podpora koreninskemu zdravljenju, ki temelji na dodatni dezinfekciji koreninskih kanalov zaradi delovanja substanc, ki so aktivirane z lasersko svetlobo. Mi konkretno uporabljamo Helbo, Bredent laser, ki se je do sedaj pokazal za relativno učinkovit pripomoček.

Lep dan še naprej!