Spoštovani! Po pregledu ortopana mi je moj zobozdravnik potrdil granulom okoli spodnjega zoba 6 (na obeh koreninah), ki je bil približno 4 leta nazaj endodontsko že zdravljen, vendar, kot kaže slika, je bila takrat (ali pa že prej, ne spomnim se več) polnitev slabo opravljena, saj je del korenine ostal nezapolnjen. Zadnje nekaj let običajnega vzdrževanja ustne higiene zobovja nisem nič slikal. Sčasoma se je pojavilo vnetje, ki pa ne vem koliko časa že traja, saj me vmes ni nič bolelo. Tako je zobozdravnik poskusil do kanalov s ponovnim zdravljenjem, vendar žal zaradi pretrdega polnila (jodoform) nikakor ni mogel do njih. Tako mi je predlagal dvoje: ali naj grem nazaj k zdravniku, ki mi je zdravil zob in polnil z jodoformom (mogoče bi poznal boljšo rešitev) ali pa na apikotomijo. Čeprav se nagibam bolj za apikotomijo, me je strah, saj bi to zame bilo pri 35-letih prvič, obenem pa - potem ko sem prebral izkušnje nekaterih pacientov po forumih - nisem prepričan ali tak poseg dokončno odpravi možnost ponovnega nastanka granuloma. Hvala za vaš odgovor! LPSpoštovani! Ali je bila polnitev dobro napravljena ali ne je zelo težko sklepati samo po RTG posnetku. Mnogokrat je koreninski kanal nemogoče ˝dobro˝ obravnavati in zapolniti saj temu botruje mnogo dejavnikov, ki jih na RTG posnetku ne moremo odkriti. Glede na opisano problematiko svetujem sledeče: -RTG kontrola -ponovno koreninsko zdravljenje (statistike kažejo, da je tudi apikotomija mnogo bolj uspešna po predhodni reviziji kanalov) -apikotomija, če kontrolni RTG posnetek in simptomatika po reviziji to narekujeta. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, ker imam strah pred zobozdravnikom, imam obupno stanje zob. Spodaj desno sta se mi 4,5 okrušili, tako da je zgleda samo še korenina ostala. Na dlesni se mi je naredila bulica iz katere teče kri in gnoj. Zaenkrat me to ni bolelo, prejšni dan me je pa to začelo zelo boleti in verjetno bo treba oba zoba izpuliti. Zanima me koliko časa se čaka, če bi šla na socialno oz. koliko bi plačala če bi mi ta dva zoba izpulili na samoplačniško. HvalaSpoštovani ! Če je zadeva nujna nikjer v dežurni ambulanti ne bi čakali na storitev. Če zadeva ni nujna, je kronične narave in je posledica trajnejšega bolezenskega dogajanja, se naročite pri svojem zobozdravniku (če smo to mi, čakate približno en mesec). Za samoplačniško storitev se lahko naročite v roku enega tedna. Cena ruvanja zoba je 60 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni Zanima me kolk stane pri vas (približno) najboljsa možna opcija mostička: manjka mi dvojka desno,mostiček bi bil obesen na trojku desno. trojka je zdrava in močna. zanimam se za standard na nivoju Lava od 3M ali boljse.Spoštovani! Najboljša rešitev bi bila implantna oskrba, s čimer bi se izognili brušenju zdrave in nedotaknjene trojke. Če ste se že odločili za mostiček, bi le ta obsegal samo dva zoba, saj je dovolj če dvojko pritrdimo na en nosilni zob. Odločili bi se za keramiko na cirkonu. Cena: krona zircon (350 Eur) x 2 = 700 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni Moji enki sta precej nagnjeni navznoter, znimajo me alternative ortodontkemu aparatu.Spoštovani! Ortodontska terapija je vsekakor najbolj primerna saj je najmanj radikalna. Alternativna rešitev, v kolikor gre predvsem za estetski problem, je fiksnoprotetična obravnava. Na obstoječa zoba naredimo prevleke, ki estetsko in funkcionalno zadostijo fiziološkim in lastnim potrebam. Naj poudarim, da je rešitev radikalna, saj bi najbrž brusili intaktno zobovje, kar je nepovratno dejanje. Rešitve se lotimo, ko izčrpamo ostale možnosti. Lep dan še naprej!


Spoštovani g. Tomaž Imam vprašanje, glede zob (zgoraj paradontoza), bom kratka, verjetno bi moral videt slike (imam ortopan star en teden) zgoraj mi gre leva enka ven, desna je tudi že zelo majava, leve petice nimam več, na desni strani pa se mi maje petica in šestica, ki je v zelo slabem stanju. Hodim k paradontologu, ki pa mi je predlagal, da bi dala namesto leve enke inplantat. Jaz nisem preveč zato, rada bi še kakšno mnenje, ali bi se dalo vse te zgoraj naštete zobe ven in vse skupaj kar je še dobro obrusit in obleči ? Hvala za odgovor, TatjanaSpoštovani! Odločitve glede načina terapije so najtežje ravno v opisanem primeru. Pogojene so z različnimi dejavniki: prizadetost obzobnih tkiv, zobni status, higiena, pripravljenost pacienta na terapijo, sistemske bolezni, kajenje, želja pacienta, finančna sposobnost pacienta,... Odločitev bi laže postavili, če bi si ogledali ortopan in seveda stanje v ustih. Lep dan še naprej!