Spoštovani! Hvala za odgovor! Zanima me še koliko stane odstranjevanje modrostnega zoba in ali je potrebno prinesti tudi sliko zoba. Zobozdravnik mi je namreč rekel, da raste v čeljust in ga je potrebno čimprej odstraniti. Ker se posega zelo bojim (bolečin), me zanima kako poseg poteka? Za odgovor se zahvaljujem! LP MikaSpoštovani! Odstranjevanje modrostnika stane 90 Eur. Za poseg potrebujemo sliko (ortopan). Pred posegom injeciramo anestetik (scandonest, blok anestezija mandibularnega živca). Pripravimo operativno področje, odmaknemo mehka tkiva in si zagotovimo dostop do kostne kompakte. Sprostimo pot ekstrakcije zoba, odstranimo zob, šivamo rano. Po posegu svetujemo hlajenje in anelgtike po potrebi. Po desetih dneh odstranimo šive. Lep dan še naprej!


Zdravo! Najprej se vam zahvaljujem za odgovor. Pisala sem vam o puljenju modrostnega zoba levo spodaj in vas povprašala po rahli krvavitvi po puljenju. Pred dvemi dnevi sem bila na odstranitvi šivov in doktor je zaključil, da imam rahlo vnetje in se bo rana malo dlje celila. Opazil pa je tudi, da mi je nastal polip. Vprašala sem ga, zakaj ga ne predre in rekel je, da bi preveč krvavela, vendar da bo čez nekaj mesecev izvenel. Rada pa bi, da mi kaj več poveste o tem. Ali je nevaren, ter kaj narediti v primeru, če si ga sama po pomoti predrem? V strahu si namreč ne upam jesti na tej strani ter tudi si tudi s ščetko to stran zob zato umijem bolj površno. Kakšnih drugih problemov nimam, je pa res, da imam karies na sedmici in šestici ampak grem jutri k zobozdravniku še to popravit. Hvala za odgovor. Lep pozdrav, TjašaSpoštovani! Podaljšana ali ponovna krvavitev iz področja posega je vsekakor lahko posledica vnetja mehkih tkiv. Polip je nenevarna tvorba, sestavljena iz granulacijskega tkiva, ki je izredno dobro prekrvavljeno. Polip se ne da predreti, lahko pa ga ranimo in bo močno zakrvavel (krvavitev bo spontano prenehala). Najbrž bo izginil spontano, lahko pa ga odstranimo z manjšim posegom (kavterizacija). lep dan še naprej!


Spoštovani! V spodnji vrsti je precej zmajana, mislim da, enka desno. Maje se tud dvojka zraven. Trojka naprej je okej. Sledi zmajana štirica. Kočnika na konc sta trdno zasidrana. Če si zmasiram dlesen se izza dlesni obzobja problematičnih zob cedi nekaj belega. Najbrž gre za gnojni izcedek - posledico parodontalne bolezni. Pred približno pol leta so mi pri cenjeni zobozdravnici spucali kamen in me poslali na ortopan. Po čiščenju kamna je omenjena mislim da enka desno zgledala kot dobro ošpičena in zapičena sulica v dlesen. Cenjena zobozdravnica si je ogledala ortopan in me poslala dam, vse v redu, da naj po pol leta spet pridem spucat kamen, kljub temu, da sem jo seznanil z majavostjo zob in se je tudi sama z nekim instrumentomm, ki mu ne vem imena, v svojih dlaneh, prepričala o resničnosti mojih trditev, omenila pa je, to pa, globoke parodontalne žepke. Nastale luknje levo-desno od spodnjega dela enke očiščenega kamna je relativno kmalu zopet zapolnil zobni kamen, ki se je zdaj zopet nabral, predvsem na zadnjini zoba. Najbrže je temu krivo to, da je zob krivo vraščen med ostala dva že od svojega početka. Pri enki in dvojki je viden cca. polcentimetrski odmik dlesni dol, pri štirki pa je dekolte tim. zobnega vratu še za par mm globlji in se še kar poglablja!!!??? Do kam in do kod se še lahko poglobi? Ker je pol leta mimo in nima smisla hoditi tja, kjer ne znajo ali pa si ne vem zakaj ne upajo lotiti parodontalnih težav, me zanima, če se jih upate lotiti vi in jih rešiti pred izpadom oz. ekstrahiranjem, ker so drugače relativno v redu. Sem plačnik Samo, če se malo pošalim. Pa šalo na stran, zadeva je resna, jem s težavo, posledično hujšam, da o pronicanju gnojne tekočine skozi porozna obzobna tkiva, ki povzroča smrtonosna obolenja vitalnih notranjih organov niti ne izgubljam besed. Najlepša hvala za odgovor.Spoštovani! Glede na opisano sklepam, da imate parodontalno bolezen. Terapija parodontalne bolezni je dolgotrajen in ne vedno uspešen postopek, ki je v večji meri odvisen tudi od vašega sodelovanja (torej dobesedno obsedenega čiščenja medzobnih prostorov...). Odločitev o načinu terapije (radikalna odstranitev zob ali na drugi strani podaljševanje lastenega zobnega statusa) je tako odvisen od želje in pripravljenosti pacienta prenašati časovno potratno terapijo in spoštovati higienska navodila in na drugi strani od odločitve zobozdravnika, ki temelji na njegovih izkušnjah s tovrstnimi pacienti. Terapija se prične s higienskimi fazami, luščenjem in glajenjm zobnih korenin, kiretažo dlesni, reženjsko operacijo. Po potrebi sledi nadomeščanje izgubljene kosti (tkivno vodena regeneracija). V terapijo je vsekakor vključeno nadomeščanje že izgubljenih griznih enot, saj so preostali zobje preobremenjeni. Natančen plan terpije vam lahko pripravimo po pregledu RTG posnetka in kliničnem pregledu. Lep dan še naprej !


Pozdravljeni! Stara sem 33 let, imam še vse svoje zobe in dokaj redno skrbim za njih( umivanje,obiski pri zobozdravniku), saj imam malo slabšo kvaliteto zob-nagnjenost h kariesu, drugače so pa lepi beli. Zobje so tudi precej tesno eden ob drugem, zato jih težje čistim. Rada bi ohranila vse svoje zobe še dolgo, zato vas prosim za en nasvet. Pred dvema letoma se mi je na spodnjh dveh štiricah malo odmaknila dlesen, zelo me je skelelo, zobozdravnik mi je naročil naj pazim pri ščetkanju in mi občutljive vratove malo zaplombiral. Pred nekaj meseci pa me je začelo cukati zgoraj v levi šestici, občasno me je skelelo in sem opazila, da je tudi tam malo dlesen odmaknila, saj, če otipam zob tam ko se stika z dlesnijo, občutim da je hrapavo. Ker nisem upala k zobozdravniku, sem si kupila pasto senzodine(pomagalo), a se vseeno bojim, da nebi bilo z zobom kaj narobe.Kaj mi svetujete glede tega? Moram povedati tudi to, da so mi pred petimi meseci izpulili zgoraj levo modrostni zob, luknjo so mi morali šivati, zato je celilo zelo počasi in od takrat opažam da imam levo stran jezika bolj obloženo in vedno imam slab zadah. Nevem ali je to posledica puljenja, ali je to zaradi šestice, pri kateri se je rahlo odmaknila dlesen? Prosim vas za nasvet, zakaj so se mi začele odmikati dlesni( nikoli ne krvavijo, ali morda zelo zelo redko), ali je to nevarno, saj nebi rada, da bi se mi to zgodilo tudi pri drugih zobeh, saj bi jih rada ohranila dokler se bo dalo. Lepo prosim za odgovore in tudi če se je možno pri vas naročiti na kak pregled, saj sem zasledila da imate RVG ter intraoralno kamero in lahko bolj podrobno pregledate zobe. Lep pzdrav!Spoštovani! Po navedenem lahko sklepam, da se na vaših zobeh pojavljajo klinaste erozije. Vzrok problemu je ščetkanje, ki je lahko ali nepravilno, prepogosto ali pregrobo. Sklepam, da ste pedanten čistilec zob, zato menim, da umikanje dlesni ni posledica ponavljajočih vnetij (gingivitisov ali parodontitisov), kar bi se kazalo tudi kot občasna krvavitev. Vsekakor je potrebno pri vseh motnjah obzobnih tkiv izključiti navedena problema, kar naredimo z ortopanskim RTG posnetkom. Posledica umikanja dlesni in posledično klinastih erozij na dentinu zobnega vratu je seveda skelenje, ki je lahko občasno z različno intenzivnostjo. Pacientom pomagamo z impregnacijo zobnih vratov (organske smole), kar zapre izpostavljene dentinske kanalčke, v hujših primerih pa naredimo plombice v obliki samih defektov vratnega dentina. Vsem svetujemo ustrezno ščetkanje. Pri obsežnih defektih mehkega tkiva je mogoče dlesen tudi operativno nadomestiti. Posoperativno stanje na zgornji osmici težko komantiram brez pregleda vendar menim, da so zapleti v mejah pričakovanega. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Mene zanima ce je puljenje zoba samoplačniško? Lep pozdravSpoštovani! V kolikor obiščete samoplačniško ordinacijo je ruvanje zoba samoplačniško dejanje. Pri zobozdravniku, kjer ste registrirani in kjer ste prišli na vrsto po določeni čakalni dobi, ruvanje ni samoplačniško, ampak ga krije zavarovalnica. Lep dan še naprej!