Pozdravljeni, stara sem 31. let, na splošno nimam probleme z zobmi, redno obiskujem zobozdravnika ter skrbim za ustno higieno. Na zadnjem obisku pri zoboozdravniku, mi je zobozdravnica svetovala, da si vstavim mostička, namreč spodaj levo in desno, nimam petice (pri 20 letih še mlečna zoba, nato pa nisem dobila stalnih). Zobozdravnica mi še pove, da bo zaradi mankajočih dveh petic, z leti prišlo do razmaka spodnjih prednjih zob.Trenutno so moji prednji tako zgornji kot spodnji zobje videti lepi ter zdravi. Da nimam petic, me ne moti, skrbi me le, kaj se lahko zares zgodi s prednjimi spodnjimi zobmi. Mostiček naj bi se nasadil na dva zbrušena zoba (na šestico in sedmico) ter ne na šestico in štirico, kot je to ponavadi, na dva sosednja zoba. Naj omenim, da s šestico in sedmico nimam nobenih težav, res pa je, da sta oba zoba z veliko plombo. Osmic nimam več, sem jih dala ven. Prosim še za vaše mnenje - kaj naj storim??? Zanima me tudi okvirna cena obeh mostičkov - vse skupaj z delom. Hvala Lep pozdravSpoštovani! Za odločitev bi potreboval vaš ortopan! Načeloma imajo štirice tendenco potovanja v vrzel za njimi, tako, da v nekaj letih lahko pričakujemo diasteme (presledke) vsaj med štiricami in trojkami spodaj. Težko je napovedati ali se bo enako zgodilo tudi s sekalci. Vsekakor doktrina strmi k vspostavitvi sklenjene zobne vrste, saj se tako grizne sile prenašajo enakomerno po celem zobnem loku. Če vam je zobozdravnik predlagal mostičke oz. priveske na šestici in sedmici zaupajte njegovi odločitvi. Osebno vam lahko predlagam vstavitev implantov na mesto petice. Pri takem načinu oskrbe lahko sosednje zobe pustimo intaktne (jih ne brusimo). Cene storitev: -mostički: kovinsko keramična prevleka (210 Eur) X 6 = 1260 Eur polna keramika (350 Eur) X 6 = 2100 Eur Glede na količino vam na vse nudimo 10% popust. -vsadki: vsadek (900 Eur)X 2 =1800 Eur,krona na vsadku (420 Eur) X 2=840 Prav tako 10% popust. Lep dan še naprej.


Pozdravljeni! Sin (3,5 let) se je pri padcu udaril v zobe. Močno je krvavel in zgornji enki sta se mu majali. Seveda sem ga peljala k zobozdravnici. Na kontroli po enem tednu je ugotovila, da se mu zoba še vedno majeta in da ima dlesni še vedno vnete. Dala nama je še 5 dni časa, nato pa pravi, da bo potrebno slikanje in če je zlomnjena korenina, tudi odstranitev zoba. Priporočila je spiranje s kamilicami. Koliko čas se celijo 'udarjene' dlesni, da vnetje izgine? Ali se v vnete dlesni zob lahko utrdi in zaraste nazaj ali je treba najprej sploh sanirat vnetje? Kaj še lahko naredim, poleg izpiranja s kamilicami? In če bo potrebna odstranitev zoba - kako pri tako majhnih otrocih izgleda puljenje - lokalna anastezija, morda celo splošna? Hvala za kakršenkoli nasvet ali tudi le namig! Lep dan, HelenaSpoštovani! V primeru poškodbe na mlečnikih so postopki zdravljenja mnogo bolj okrnjeni kot pri poškodbah na stalnikih. Po opisu simptomov po poškodbi domnevam, da je poškodovanec utrpel subluksacijo obeh zgornjih sekalcev. Načeloma, bi se majavost s časoma lahko zmanjšala, na žalost pa bosta zoba najbrž kljub ponovni utrditvi ostala mrtva, kar lahko pripelje do kasnejših zapletov (komplicirane gangrene...). V primeru prisotnosti simptomov vnetja (bolečina oteklina, rdečina), ki v parih dneh ne minejo ali infekta priporočam odstranitev mlečnih sekalcev ne glede na to ali je korenina zlomljena ali ne. Sami otroku v tem primeru ne morete pomagati, higiena pa je kot ponavadi obvezna. Ruvanje mlečnih zob je enostavno in poteka pod vplivom lokalne anestezije. Lep dan še naprej!


Pozdravljevni! Star sem 28 let in bi si želel urediti zobovje v celoti. Ker obiska pri zobozdravniku nisem opravil že vrsto let je stanje mojih zob temu primerno. Zanima pa me slededeče: ali se da v celotni poseg-ureditev opraviti v enem samem obisku? poleg tega sem zasledil tudi nekaj vprašanj glede splošne narkoze-ali je plačljiva, če se jo sploh da opraviti na željo pacienta? sicer pa redno ščetkam svoje zobe vsaj 2x dnevno in kakih bolečin nimam edino zadnje čase se mi pojavljajo otkline na dlesni ki so na dotik včesih boleče sicer pa izginejo v roku 14 dni. Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor! Lep pozdrav!Spoštovani! Načeloma se večjih del in rekonstrukcij ne da opraviti v enem posegu. V kolikor gre za izdelavo nekaj plomb bi morda lahko v nekoliko podaljšanem času obiska zdravljenje zaključili v eni seji. Zdravljenje v splošni anesteziji na željo pacienta je izvedljivo, vendar mora biti indicirano, kar pomeni, da na noben drug način sanacije ni mogoče narediti. Delo v splošni anesteziji (z izjemo hudo prizadetih pacientov npr.: Downov sindrom) je plačljivo. Lep dan še naprej!


Najprej hvala za odgovor.Kakšne vrste sedativev-pomirjeval uporabljate(injekcija,tablete....)in kakšno stanje nastopi po prejemu.zanima me pa tudi okvirna cena storitev:klasična plomba,ruvanje zoba in seveda cena pomirjeval in ali me vi osebno sprejmete? Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!Spoštovani! Ponavadi predlagamo Apaurin ali Dormikum. Za slednjega vspostavimo komunikacijo s specialistom anesteziologom. Po posegu ne smete voziti automobila, oziroma je priporočljivo, da vas v vsakem primeru nekdo spremlja domov. Cene: -plomba: 50 Eur -ruvanje zoba: 60 eur -pomirjevala smo do sedaj pisali na recept in niso bila zaračunljiva. Sprejmem vas osebna.


Pozdravljeni! Zanima me ali navadne (amalgamske) plombe res povzročajo karies? To mi je danes rekel zobozdravnik. Hvala za pojasnilo.Spoštovani! Ne verjamem, da ste to slišali od zobozdravnika, vsaj ne dobesedno. Domnevam, da gre za nesporazum. Moje mnenje je, da amalgamske plombe niso slabše od kompozitnih in da je razlika estetska. Lep dan še naprej!