Spoštovani gospod Rotar! Vesela sem, da sem našla vašo spletno stran z mnogimi informacijami in strokovnimi odgovori. V nadaljevanju vam pošiljam še svoja vprašanja, na katera si iskreno želim vaš strokovni odgovor. Zaradi neprestanih večletnih vnetij na enici levo zgoraj (od 16 leta naprej, danes jih imam 40), mi je moj novi zobozdravnik že takoj ob prvem pregledu svetoval odstranitev koreninskega zatiča in vgradnjo implantanta pri oral.kirurgu. Šla sem na pregled in ekstrakcijo zatiča k zobnemu kirurgu, ki meni, da je defekt tako velik, da mi svetuje avtotransplantacijo kosti in v naslednji fazi vgradnjo implantanta. Na vaši spletni strani v zvezi s transplantacijo nisem našla informacij, pa tudi na drugih spletnih straneh ne veliko. Vljudno bi vas prosila, če mi lahko odgovorite na moja vprašanja. - Zanima me, ali jo pri vas izvajate? - Ali se kost odvzame iz enega mesta v čeljusti (recimo ena stran zadaj), ali v primeru potrebe po večji količini kosti, iz večih strani v čeljusti (recimo istočasno levo spodaj, levo zgoraj, desno spodaj, desno zgoraj)? - kakšno količino (cm3) je možno odvzeti iz enega mesta? - ali z odvzeto kostjo lahko na problematičnem mestu, kjer mi največ kosti manjka (to je nad vidnim delom zoba in navzgor do pričetka ust), le to nadomestite z lastno kostjo iz drugega mesta v čeljusti? -koliko časa traja, da se transplantirana kost dovolj dobro sprime s kostjo s tistega mesta? -vljudno bi vas še prosila, koliko bi me stal kompleten poseg z vsemi materiali in vašim delom (koliko transplantacija, koliko implantant s pripadajočo krono) . Ali se plačuje sproti? - čakalna doba? - vljudno bi vas še prosila, če mi lahko predstavite kakšna bi bila v mojem primeru alternativa implantantu, glede na to, da gre za enico levo zgoraj? Najlepše se vam zahvaljujem! SandraSpoštovani! Sam se ravnam po nemški šoli prof. Langa, ki predava in dela tudi na kliniki v New Yorku. V primeru enega samega manjkajočega zoba nam še nikoli ni bilo potrebno vstaviti avtolognega transplantata in je po mojem mnenju to tudi nepotrebno. V opisanem primeru imamo ponavadi tak defekt kosti, da implanta brez nadomeščanja kostne mase ni mogoče vstaviti. Manjkajočo kost nadomeščamo s sintetičnimi ali nesintetičnimi proizvodi Bio Oss ali Gen Oss (konjska kost), skupaj z vstavljanjem membrane, ki ločuje novo kost od mehkega tkiva. Membrana se sama raztopi in jo ni potrebno operativno odstraniti. Ponavadi istočasno naredimo oba postopka hkrati; nadomeščanje kosti in vstavitev implanta. Čas osteointegracije je podaljšan na 9 mesecev. Cena posega: implant z kostno augumentacijo 1000 Eur + zob na vsadek 420 Eur = 1420 Eur. Alternativa vsadku je izdelava mostu pri čemer moramo brusiti oba sosednja zoba ali izdelava adhezijskega mosta (zob je s tankimi krilci samo lepljen na soseda). Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Stara sem 22 let,in mi že manjkajo zgornja petka,spodnja šestka,zgornja sedmica ter 2 modrostna.Pri puljenju spodnje osmice so mi poškodovali kost imela sem hude bolečine 3krat antibiotike amoksiklav 1000 visoko telesno temparaturo sedaj so se težave umirile.Še vedno pogosto čutim bolečine v ušesu,senci,ter grlu.Sedaj pa imam težave s spodnjo šestico obiskala sem 3 različne zobozdravnike,ter pravijo da mi težko pomagajo ker imam vse 3 kanale zaprte sedaj imam odprt zob samo vatice noter,ter hude bolečine. Lepo Vas prosim za odgovere. Lep pozdrav!Spoštovani! Vsekakor bi najprej poiskusil s koreninskim zdravljenjem opisanega problematičnega zoba. Obstajajo različni načini iskanja vhodov v koreninske kanale in tudi različni načini njihove preparacije, zato ne obupajte takoj. Priporočam , da se takoj naročite na pregled po tel.: 04/5300660 ali 040294488. Za zmanjšanje bolečin po hitrem postopku lahko vzamete anelgetike ali v skrajnem primeru celo antibiotik. Lep dan še naprej!


Najprej Vas lapo pozdravljam! Imam eno kratko vprašanje: v torek sem naročena na apikotomijo. Danes so mi polnili zob. Do torka moram preventivno jemati amoksiklav. Zanima me naslednje: začel me je boleti en drugi zob. Ne toliko, da bi morala vzeti kaj proti bolečini, ga pa čutim. Mislim, da bo nastala tudi oteklina. Zanima me samo: če je to ovira za operacijo? Če se zaradi tega drugega bolečega zoba lahko po operaciji kaj zakomplicira? Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav NatašaSpoštovani! Vprašanje je na mestu, če je boleči zob neposredni sosed zoba, ki bo apikotomiran. V tem primeru bi bilo pametno dotični zob prav tako predhodno koreninsko zdraviti in potem, če je potrebno, oba zoba hkrati apikotomirati. Za odločitev bi potrebovali RTG posnetek. Lep dan še naprej!


Hčerka, si je odlomila polovico zgornje enke in odkrušila nekoliko dvojke. Ker so zobje stalni me zanima, kako še to poravi. Korenine niso poškodovane. Ali se, da to lepo popraviti in kako. Ali so možne kakšne nadaljne komplikacije. Hvala za odgovor. ŠpelaSpoštovani! V kolikor gre samo za lom dentina in sklenine, pri čemer zobna sredica ni izpostavljena zunanjosti in zob ne kaže bolezenskih simptomov (razen skelenja), lahko zobno krono enostavno dogradimo s kompozitnimi materiali. Če dograditev ne zadostuje lahko zob oskrbimo z umetno zobno krono. V kolikor je bila prizadeta zobna sredica ali pulpa moramo zob najprej koreninsko zdraviti in šele nato zob oskrbeti z zatičem in zobno krono. Lep dan še naprej!


Spoštovani Prosim za nasvet in tolažbo.Na sprednjih zobeh (1in2)sem imela mostiček.Nad enko se mi je že pred meseci naredila oteklina, ki je bila na dotik zelo trda, občasno pa sem v njej čutila nekakšen pritisk in rahlo ščemenje.Pri zobozdravniku sem redna obiskovalka, saj imam non stop težave z vnetimi in oteklimi dlesnimi.Zdravnik je to oteklino videl in rekel, da pustiva na miru dokler ne boli.Pred tednom dni, pa je bolečina bila tako močna, da mi je mostiček snel, ter izpulil oba zoba, ki sta še bial pod njim.Prva dva dni je bilo olajšanje, saj nisem imela bolečin, tretji dan pa me je rana, kjer je bila oteklina, začela boleti.Zobozdravnik mi je ob štirih obiskih rano očistil, vstavil trak, vendar se stanje ni bistveno spremenilo.Predpisal mi je amoksiklav in naročil na kontrolo čez 5 dni.Mene pa skrbi,zakaj ta oteklina ni nič manjša in zakaj je na dotik trda,na mestu, kjer je trda je tudi pekoča bolečina,na dlesni pod nosnico pa je bolečina in pritisk na dotik.Danes je osmi dan od puljenja.Je normalno, da tako počasi celi in boli?Za odgovor iskrena hvala!Spoštovani! V opisanem primeru je prišlo do postoperativnega zapleta. Infekcija rane je vzrok za bolečine, oteklino, izcedek, smrad iz rane,...Opisana terapija je običajna in ustrezna, vendar pa se kljub temu lahko problematika še nekaj časa celo stopnjuje. Celjenje rane bo podaljšano. Priporočam še dodaten pregled z RTG posnetkom, s katerim bi se prepričali, če je rana res čista brez ostankov izruvanih zob. Lep dan še naprej.