Spoštovani Prosim za nasvet in tolažbo.Na sprednjih zobeh (1in2)sem imela mostiček.Nad enko se mi je že pred meseci naredila oteklina, ki je bila na dotik zelo trda, občasno pa sem v njej čutila nekakšen pritisk in rahlo ščemenje.Pri zobozdravniku sem redna obiskovalka, saj imam non stop težave z vnetimi in oteklimi dlesnimi.Zdravnik je to oteklino videl in rekel, da pustiva na miru dokler ne boli.Pred tednom dni, pa je bolečina bila tako močna, da mi je mostiček snel, ter izpulil oba zoba, ki sta še bial pod njim.Prva dva dni je bilo olajšanje, saj nisem imela bolečin, tretji dan pa me je rana, kjer je bila oteklina, začela boleti.Zobozdravnik mi je ob štirih obiskih rano očistil, vstavil trak, vendar se stanje ni bistveno spremenilo.Predpisal mi je amoksiklav in naročil na kontrolo čez 5 dni.Mene pa skrbi,zakaj ta oteklina ni nič manjša in zakaj je na dotik trda,na mestu, kjer je trda je tudi pekoča bolečina,na dlesni pod nosnico pa je bolečina in pritisk na dotik.Danes je osmi dan od puljenja.Je normalno, da tako počasi celi in boli?Za odgovor iskrena hvala!Spoštovani! V opisanem primeru je prišlo do postoperativnega zapleta. Infekcija rane je vzrok za bolečine, oteklino, izcedek, smrad iz rane,...Opisana terapija je običajna in ustrezna, vendar pa se kljub temu lahko problematika še nekaj časa celo stopnjuje. Celjenje rane bo podaljšano. Priporočam še dodaten pregled z RTG posnetkom, s katerim bi se prepričali, če je rana res čista brez ostankov izruvanih zob. Lep dan še naprej.


zdravo, jaz bi pa vprašal ali se uporablja na čeljustni kirurgiji ( in tudi drugače v zobozdravstu na splošno ) monitoring al drugače rečeno nadzor vitalnih funkcij med posegom v lokalni anesteziji...med puljenjem modrostnega zoba...sej vem da je vprašanje nekoliko čudno samo vseeno...Spoštovani! Nadzor vitalnih funkcij v lokalni anesteziji je seveda vseskozi prisoten, saj vseskozi spremljamo osnovne znake življenja. Za tak nadzor ne potrebujemo posebnih aparatur. Nadzor vitalnih funkcij z aparati (EKG, respirator...) se uporablja pri posegih v splošni anesteziji. Lep dan še naprej!


Spoštovani!!! Zobozdravnica mi je zdravila šestico spodaj levo. Na posnetku zoba je ugotovljeno ,da so vsi kanali(4) lepo zaprti vendar se mi je na dlesni naredila vilika gnojna bulica , jemljem amoksiklav in zobozdravnica mi je za četrtek obljubila da mi bo predrla to gnojno bulico. Kako se to naredi? S čim to predre? Sem tudi na marivarinu in me zanima,če pri takem posegu dlesen zelo krvavi?Spoštovani! Gnojna bulica ali submukozni abces se prereže s skalpelom, kar je neboleč proces. V drenažno rano se vstavi drenažni trak prepojen s posebno tekočino. Ker gre za majhen poseg, jemanje Marivarina ne bi smelo biti problematično. Po smernicah se manjši oralno kirurški posegi lahko izvajajo do vrednosti INR=2,4. Lep dan še naprej!


pozdravljeni!!! zgoraj levo mi manjkata 3 in 4.zanima me brezkovinski mosticek, kolikšna bi bila cena celotnega porcelanastega mostička...in kaj mi najbolj priporočate!!! hvala lepa za odgovorSpoštovani! Najboljša rešitev bi bila implantna oskrba, pri kateri se izognemo brušenju zdravih in nedotaknjenih sosednjih zob (v vašem primeru enke, dvojke in petice). Rešitev najbolj priporočamo. Cena bi bila: implant (900 Eur) x 2 + prevleka na implant (420 Eur) x 2 = 2640 Eur. Mostiček bi po predvidevanjih moral obsegati pet zob, ker sama dvojka ponavadi ni dovolj statično stabilna, da bi lahko držala relativno dolg most. Cena: keramika na zirconu (350 Eur) x 5 = 1750 Eur. Lep dan še naprej!


Spoštovani ! Star sem 77 let in potrebujem spodnjo protezo. Spredaj imam še pet zob (na levi 1,2,3 n< desni 1,2) zadaj pa nič. Zanima me ali bi moral za pritrditev imeti tudi vsadke (imlantate in koliko). Prosim, da mi sporočite tudi ceno za po vašem mnenju primeren poseg.Spoštovani! Za pritrditev proteze v vašem primeru vsadki niso potrebni, saj naj bi pet zob načeloma zadostovalo za pritrditev proteze. Načini pritrditve so lahko zelo različni (kaveljčki, sidra...) in je odvisen od funkcionalnih in estetskih potreb pacienta. Če bi se odločili za vstavljanje implantov, bi vas s približno štirimi vsadki lahko dokončno oskrbeli brez proteze, torej s fiksnoprotetičnim nadomestkom (most). Približna cena: implant 900 x 4= 3600 - popust na količino = 3000 Eur. Most (cena odvisna od števila zob, ki jih naredimo v mostu (210 Eur po zobu). Lep dan še naprej!