pri katerem letu se lahko pobelimo. ali je 14let prezgodaj in koliko stane beljenje in koliko časa obstane?Spoštovani! Starostna meja beljenja ni doktrinarno določena. Zavedati se moramo dejstva, da sklenina od časa ko zob dokončno izraste v ustno votlino, zori (spreminjanje kristalne strukture sklenine zaradi menjave določenih ionov in urejenja razporeditve kristalov). Kvaliteta sklenine se tako stalno izboljšuje (manjšja prepustnost sklenine in tako manjša dovzetnost za zobno gnilobo). Te procese spremlja sprememba barve sklenine (sklenina postaja bolj transparentna, tako da se barva dentina, ki je rjava, bolj vidi skozi samo sklenino, zob je tako na videz bolj temen). Pri beljenju spreminjamo površinski sloj sklenine na prvotno stanje, torej dezorientiramo kristale in demineraliziramo kristale, sklenina postaja manj prepustna za svetlobo in tako bolj mlečne barve. Kvaliteta se seveda s tem nekoliko zmanjša. Iz napisanega torej sledi, da beljenja sicer ne svetujemo, če pa že, potem raje kasneje. Prav tako iz opisane teorje sledi, da bo sklenina po beljenju zopet zapadla procesu zorenja, torej učinek beljenja ni večen (koliko časa ne vemo). Lep dan še naprej!


v zadnjem zobu imam že nekaj časa lukno zdaj pa se moram prijaviti k kirurgu sam tam se dolgo čaka zdaj pa se mi je naredil gnoj pog zobom in me boli cela stran obraza.Kako naj spravim gnoj ven saj me boli cela stran obraza zrave pa še uho? hvalaSpoštovani! V kolikor gre res za gnojno vnetje v področju vrška zobne korenine opisanega zoba je potrebno ognojek drenirati (izprazniti). Drenažo moramo največkrat narediti na dva načina: -trepanacija zoba, ki omogoči drenažo gnoja skozi koreninske kanale in prevrtano zobno krono navzven, -incizija otekline (v kolikor je že prisotna), ki omogoči drenažo gnoja skozi rez. V nadaljevanju, ko se akutno vnetje pomiri, je potrebno zob koreninsko zdraviti ali odstraniti. Priporočam RTG diagnostiko. Lep dan še naprej!


Spoštovani ! Pri hčerki je zobozdravnik po ekstrakciji zoba našel več sekretov ter rumene "okrogle grozde"(druze).Zanima me kaj to pomeni,ali je kaj hujšega in kje je to bakterijo dobila.Imela je namreč močne bolečine,nič ni pomagalo,ne zdravljenje z antibiotikom.Zdravnik je rekel,da gre za bakterijo,ki napada kosti.Lepo prosim za vaš odgovor.Lep pozdrav in hvala lepa.Spoštovani! Po napisanem sodeč sklepam, da gre za težjo infekcijo rane po ruvanju zoba. Bakterije, ki so pri tem prisotne, so lahko različne in so sicer lahko stalno v ustni votlini ali pa se je rana okužila z zunanjim povzročiteljem, kar se v ustih lahko zelo hitro zgodi. Ko se infekcija razširi na okolno kost govorimo o osteomielitisu. Rana se bo zacelila zelo počasi, proces spremljajo bolečine, otečene bezgavke, lahko povišana telesna temperatura. Zdravljenje zahteva dodaten kirurški poseg (čiščenje rane) in antibiotično podporo, ki lahko obsega več kot eno kuro zdravila. Svetuje se ciljana atb. terapija po brisu rane (s tem delujemo direktno na povzročitelja). Za dodatne informacije se naročite na pregled. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Imam napotnico za oralno kirurgijo - apikotomija. Odločam se med izvajalci, ki imajo koncesijo in stomatološko kliniko, kjer je sicer potrebno čakati, da se pride na vrsto; zanima me predvsem, ali so operativni posegi na javni kliniki usklajeni s sodobnimi tehnološkimi standardi pri oralno-kirurškem delu(laserska oprema, materiali ipd.) kot je to pri večini zasebnikov ali ne? Kakšne so vaše izkušnje? Hvala in LP.Spoštovani! V kolikor je meni znano so posegi na kliniki ne samo usklajeni s sodobnimi standardi ampak celo vrhunski. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zanima me, če laho večkratna aplikacija "mandibularke" (Scandonest "% ) sproži oz. razdraži nervus trigeminus. Dogaja se mi, da po obisku zobozdravnika in aplikaciji omenjene injekcije dobim nevralgične napade, ki izvenijo šele po cca. treh mesecih. Stanje je neznosno, pogledana sem bila tudi že pri nevrologu, ki je izključil nevrološko obolenje. Prosim za vaše mnenje in pomoč.Spoštovani! Aplikacija anestezije lahko sproži nevralgične napade. Bolezen je nepredvidljiva in relativno težko ozdravljiva: B kompleks, živčne blokade...Več bi vam lahko povedal po pregledu. Prosim, da se naročite v naši ordinaciji. Lep dan še naprej!