Pozdravljeni. Pred dvema mesecema so mi naredili plombo iz "dvoploskvno" belo plombo na šestici. Karies je bil med šestico in sedmico (imam tesno stanje) in zato saniran po moji oceni prepozno (pol leta sem prosil zobozdravnico, ona pa "saj ni nič"). Sedaj me zanima: a) Koliko časa je zob občutljiv na obremenitev? Neprijeten občutek imam že drugi mesec, zdravnica pa pravi, da je to normalno. b) Ali je res, da se po podpisu izbranega zobozdravnika en mesec ne morem premestiti k drugemu? Kolikor razumem, delate tudi na koncesijo - v tem primeru se torej eno leto ne morem naročiti? V pričakovanju odgovora vas že vnaprej lepo pozdravljam. M.



Spoštovani! Preobčutljivost zob na spremembe osmotskega tlaka in temperaturne spremembe po menjavi plombe so precej pogost problem. Preobčutljivost lahko traja tudi nekaj mesecev. V kolikor zob postane občutljiv tudi na pritisk ali potrk to pomeni, da je zobna sredica vneta v celoti in da se je vnetje že preneslo na pozobnico. Stanje je nepovratno ter zahteva koreninsko zdravljenje. Po podpisu izjave o izbranem zobozdravniku naj eno leto ne bi izbrali drugega. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Glede sledečega vprašanja imam grozne frustracije in strahove. Imam namreč popolnoma propadlo zgornjo desno sedmico. Pred približno tremi leti me je grozno bolela, a ker sem naslednji dan imel izpit, je nisem pustil zobozdravnici izpuliti. Zato mi je zob odprla in odstranila živec (vitalna trepanacija?). Zob je od takrat odprt in načeloma ne boli, če ga pustim na miru. Prav tako ni vidnega abscesa, oziroma čutenega, je pa zob res čisto gnil :(. Enkrat pred tem sem imel tudi sinkopo, ko sem dobil lokalni anastetik, zato me je obiska pri zobozdravniku NEIZMERNO strah. Predvsem zaradi tega, ker sem radiološki inženir in vem o teh stvareh ravno toliko, da si v glavi ustvarjam grozne scenarije. Strah me je, da je zadeva "zajedla" globoko v kost, ali da bom izvedel, da imam kakšno cisto,ipd. Prosim, povejte mi, če je razlog za preplah in če bo najverjetneje dovolj kar normalna ekstrakcija? Strah pred puljenjem in pred ponovno sinkopo od anastetika mislim, da sem že premagal. Ustavlja me le še strah pred tem kaj lahko pričakujem. Prosim za nasvet. Za odgovor se najlepše zahvaljujem.



Spoštovani! Glede na napisano bi lahko sklepal, da zoba ne bomo več sposobni ustrezno koreninsko zdraviti (to lahko potrdim le pri pregeldu RTG), torej lahko pričakujete ruvanje zoba. V kolikor se je nad zobom razvila periapikalna cista jo je istočasno potrebno izluščiti, kar ponavadi ne predstavlja hujšega problema. Sinkopo ste doživeli zaradi prekomernega srahu in ne zaradi anestetika. V primeru, da je extremen strah še vedno prisoten predlagamo predhodno umritev z zdravili (pomirjevali). Ni razloga za preplah! Veselimo se vašega obiska !


Zanima me, če se fiksni porcelanast mostiček (že cementiran),ki je prenizek,lahko malenkostno dodela.(spodnji in zgornji zob pri ugrizu ne prideta skupaj) lp



Spoštovani! V primeru manjšega defekta je popravilo možno v ustih. V primeru večjih defektov je potrebno most odstraniti in narediti novega. Lep dan še naprej !


Lep pozdrav Meni se enke in dvojke(levo in desno) zgoraj že nekaj časa krušijo. Ko se biu pri zobovdravnikih na to niso dajali posebne pozornosti. Sedaj sm pa že siguren da se se zobje malo skrajšali zaradi tega krušenja. Pa me zanima zkaj se to sploh dogaja in kako to preprečit? In še ali je možno na kakšen način glede na to da so sedaj zobje krajši jih nekako podaljšati kot so bili na začetku? Hvala



Spoštovani! Vzrokov za opisan problem je lahko več. -Razvade (grizenje trdih predmetov) spadajo med zelo pogoste. -Stiskanje in škripanje z zobmi (bruksizem) prav tako spadata v vsakodnevno zobozdravstveno prakso. Pacienti največkrat ponoči škripljejo s posameznimi zobmi ali zobnimi skupinami in jih s tem prekomerno obrabijo ali celo polomijo. -Prekomerna obremenitev sekalcev zaradi manjkajočih zob zadaj, prav tako lahjko povzroči podobne probleme... Izgubljeno zobno maso se vsekakor da nadomestiti z kompozitnimi materiali (manjši defekti) ali zobno krono, lusko, onleyem v primeru večjih defektov. Lep dan še naprej!


pozdravljeni. moj problem je sledeč.rojena sem brez dvojk--kar je posledično pripeljalo do razmakov med zobmi...poleg tega imam enke zelo naprej.. trenutno imam ortodontski aparat..z ortodontko se nismo odločile za vsadke dvojk, temveč za zapiranje.sedaj ko so enke in trojke še skoraj skupaj, pa še vedno ostaja viden prazen prostor pri spodnjem delu zoba, kajti trojke so majhne in špičasto oblikovane...zanima me ali se da ta problem rešit z kompozitnim lepljenjem..dogradit trojke do normalne veličine in nešpičastih robov..kajti žal mi je brusiti zobe za porcelanaste luske..zanima me tudi kakšna je cena take storitve.....pa še eno vprašanje...moja ortodontka mi ne premika zobovja že celih 8 mesecev.se vam zdi to upravičeno iz kakršnega koli razloga?tako dolga pavza?hvala.



Spoštovani! Možno je preoblikovati dotične zobe na način, ki ga opisujete. Za razliko od keramičnih lusk storitev ni tako obstojna, tako da s časom lahko pričakujemo rahla zabarvanja kompozitnega materiala. Prav tako kompozitni materiali ne morejo dosegati tako visokih lomnih trdnosti kot keramika, vendar storitev v večini primerov zadosti željam pacientov. Cena storitve je cca 90 Eur. Na specialistični pistop ortodonta ne morem imeti komentarja, prosim, če mu zaupate. Lep dan še naprej