Pozdravljeni, obračam se za nasvet. Moja 73 letna žena, je pred pol leta dobila zgornjo protezo. Nastavljena je na tri nastavke v korenine zob. Že drugič se je zgodilo, da je odpovedal eden teh nastavkov, a to ni največji problem. Problem jev tem, da prihaja do pogostega zeutekanja jezika in ustnic, kar povzroča seveda bolečine. Kljub večkratnemu izpiranju zob in proteze dnevno, je posebej ob nočnem ispiranju ( to je najmanj 1x na noč)do temne barve ispiralne tekočine. Seznanjena sva s tem, da se je na protezo potrebno navaditi. Vendar bolečine ne popuščajo in pekoč občutek v ustih na nebu je pogosto nevzdržen, tako da mora protezo sneti, oprati. Pri ispiranju preko dneva ni opaziti temne tekočine, mogoče zaradi pogostega ispiranja. Je to mogoče zaradi odklanjanja telesa do tujka (proteze)? Je lahko še kak drug vzrok? Kam se je obrniti za preverbo suma slabega prenašanja tujka v ustih? Za odgovor hvala v naprej. LP Janez iz Maribora.Spoštovani! Bolečine in otekanje ustnic vsekakor ne spadajo med znake, ki bi jih v vašem primeru lahko šteli pod normalne ali pogoste. Otekline bi lahko povzročali preostali zobje, prav tako občasne bolečine. Diagnostiko lahko postavimo z RTG slikanjem in kliničnim pregledom. Pekoč občutek v ustih je lahko posledica preobčutljivosti na akrilat ali druge sestavine proteze, lahko pa tudi posledica hormonskih ali psihosomatskih motenj. Diagnostiko za preobčutljivost (alergijo) bi lahko postavili s kožnim testom, ostala problematika pa je precej težko dokazljiva. Prosim, če se lahko naročite na pregled. Lep dan še naprej.


Pozdravljeni. Stara sem 17 let. Zgoraj nimam dvojk (ni bilo zametkov), tako da so se ostali zobje prilagodili in trojke so tam, kjer bi morale biti dvojke. Problem je, da so vmes med zobmi luknjice, kar ni prijetno za videti. Poleg tega so trojke bolj špičaste. Nosim tudi aparat, ki mi je stanje kar precej popravil, saj sem imela tudi nepravilen ugriz. Moj ortodont mi je svetoval, da če želim bolj estetski videz zob (brez špičastih zob in luknjic) naj se pozanimam o estetski stomatologiji. Spodnje zobe imam kar lepe v ravni vrsti. Zobe na splošno imam tudi kar zdrave.Zanima me, kako bi lahko rešili ta problem, da bi imela lepši nasmeh? Kakšna je cena in stroškov verjetno ne krije zavarovalnica? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!Spoštovani! Glede na napisano sklepam, da z ortodontsko terapijo niso uspeli zobe premakniti v tolikšni meri, da bi zagotovili prostor za nove dvojke, ki bi jih potemtakem lahko nadomestili z dvemi implanti. Sklepam, da je čeljust za tak poseg enostavno premajhna. Torej, opcija ki ostane je preoblikovanje zob v vidnem sektorju zgoraj. Zobe lahko preoblikujemo na relativno enostaven način, zgolj z dodajanjem kompozitnih materialov, kar ne zahteva brušenja zdrave zobne sklenine. Če to ne zadostuje, se poslužimo brušenja sklenine in izdelave estetskih lusk ali celo zobnih kron. Za odgovor kaj dejansko potrebujete oziroma koliko lusk ali kron naj bi naredili vas moram pregledati in verjetno narediti tudi ortopanski RTG posnetek. Cene: -dograditev s kompozitom: 50 Eur po zobu -estetska luska: 350 Eur po zobu. -zobna krona:210 (kovinska keramika), 320 (E max polna keramika) Prosim, da se naročite na pregled, da vam lahko predstavimo točen načrt in tudi ponudbo. Lep dan še naprej!


Spoštovani, z ženo pričakujeva prvega otročka, kar se izjemno veseliva. Danes pa sem se spomnil, da je bila žena koncem tretjega oz v četrtem tednu (ko še ni vedela da je noseča) na slikanju zob - ortopan (v zdravstvenem domu Kamnik). Po pravici povedano sem kar otrpnil, ko sem se spomnil. Vem, da je sevanje v času nosečnosti izjemno škodljivo. Lepo Vas prosim za vaše mnenje glede škodljivosti sevanja na plod. Ali je sevana količina žarkov lahko nevarna za otročka. Najlepša hvala za Vaš odgovor.... AndrejSpoštovani! RTG slikanja seveda odsvetujemo v času nosečnosti, kar ima seveda logične temelje. Vendar brez panike: -slikanje je potekalo daleč stran od regije, ki bi lahko bila prizadeta -doza sevanja je relativno tako majhna, da je v bistvu zanemarljiva -gospa je bila zaščitena pred potencialno škodljivostjo. -telesni mehanizmi, ki skrbijo za možne poškodbe sevanja so teoretično motnjo že zdavnaj odpravili -sevanje, ki ga dobivate iz okolice (zemlja, vesolje, drugi viri sevanja) je vsaj tako veliko, kot doza, ki bi jo teoretično lahko gospa prejela. -več škode plodu bo gospa naredila s stresom, ki si ga povzroči z neupravičenim strahom. Lep dan še naprej in najlepše trenutke v življenju!


Spoštovani! Najprej, bi se vam , mislim da kar v imenu večine zahvalil za tele res strokovne in jasne odgovore. Tukaj mislim, tudi da konkretno govorite o cenah, kar po mojih izkušnjah ni pravilo, saj mnogokrat vaši stanovski kolegi, cene zavijajo v meglo. Moje vprašanje pa je sledeče: koliko implantantov je potrebnih da se naredi recimo totalna zgornja fiksna proteza in koliko jih mora biti za spodnjo. Pa še to koliko zob za normalno življenje priporočate po vaših izkušnjah oz standardih. Še enkrat hvala za odgovore in veliko uspeha vam želim, saj si ga vsekakor zaslužiteSpoštovani! Za izdelavo totalnih protez ne potrebujemo nobenega vsadka v kolikor nam anatomski pogoji nudijo zadostno stabilnost protez. Resorbcija oziroma raztapljanje kostnih grebenov obeh čeljustnic (kjer so bili nekoč zobje) pa ponavadi zmanjša višino le teh do take mere, da proteze niso več zadostno stabilne. Pojav največkrat opažamo pri spodnji totalni protezi. Za dodatno stabilnost protez zadostujeta že dva vsadka v vsaki čeljusti. Predvsem pri oskrbi spodnjih čeljustnic na ta način dosežemo bistveno povečanao stabilnost in neprimerno večje zadovoljsto pacientov. Seveda z večjim številom vsadkov dosešemo še boljši rezultat. Optimalno število vsadkov, v primeru da z njimi dodatno stabiliziramo proteze, je tako štiri po čeljusti. Z vsaditvijo štirih vsadkov v zgorni čeljusti dosežemo zadostno stabilnost totalne proteze, ki ne pokriva trdega neba, kar je za pacienta zelo ugodno. Lep dan še naprej!


Spoštovani, datum zadnje menstruacije je bil 25.10.2009.Test nosečnosti je pozitiven, Naročen datum slikanja zobovja (ortopan)v Kranju imam 1.12.2009. Ali naj odklonim RTG? LP AlenkaSpoštovani! Da. Lep dan še naprej!