Spoštovani! Mojo težavo sem vam že predstavila v začetku novembra.Zdaj po ponovnih pregledih mi je bila postavljena diagnoza dentalna nevralgija. Trigeminalne bolečine so se pojavile po sanaciji zoba 6 desno sp. (menjava plombe in večkratna aplikacija mandibularke). Stomatolog na maksilofacialni kliniki mi je odsvetoval kakršnekoli stomatološke oposege(razen nujnih)do remisije.Imate kakšne izkušnje s takimi primeri kot sem jaz. Bojim se kako bo s sanacijo zob v bodoče in kako bo s protetičnimi deli ali se mi bo vsakič sprožila nevralgija. Imam namreč še 4 zobe, kjer je potrebna menjava stare zalivke, en zob pa bo potrebno nadomestiti s protetiko. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.Spoštovani! Popolnoma se strinjam z ugotovitvijo zobozdravnika, ki vam je odsvetoval posege do izboljšanja. Lahko bi dodal še to, da naj posegi na drugi strani ne bi smeli vplivati na proženje nevralgične bolečine na prizadeti strani. Izkušnje nam kažejo, da je skoraj nemogoče predvideti, kdaj in na kakšen način bo do izboljšanja prišlo in kdaj bi potemtakem lahko nadaljevali s terapijo. Prav tako je težko ali nemogoče predvideti, kaj bo naval bolečine ponovno sprožilo. Menim, da se je za poseg potrebno odločiti, glede na relativno tveganje, ki bi ga časovna odložitev posega lahko povzročila. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Vljudno naprošam za vaše mnenje. Na zgornji enici imam kovinski zatič, preko katerega je zlata prevleka in porcelanska krona. Moteče je, da je zaradi zlate prevleke krona premaknjena naprej. Zanima me ali je možno zamenjati zatič za nekovinskega in kakšna je pri tem nevarnost ter seveda cena celotne storitve s porcelansko prevleko. Vnaprej se zahvaljujem za vaša pojasnila. Lep pozdrav!Spoštovani! Sklepam, da imate enko oskrbljeno s kovinsko keramično prevleko na individualno izdelanem kovinskem zatiču. Ali je zatič možno odstraniti ali ne bi lahko povedal šele takrat, ko bi krono že sneli in naredili RTG posnetek. Obstaja namreč nevarnost, da pri odstranjevanju takega zatiča korenino poškodujemo. Če ga uspemo odstraniti, ga je seveda možno zamenjati z nekovinskim zatičem. Cena: zatič 30 Eur (Zircon ali fiberglass) + krona 350 (polna keramika) = 380 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdrvljeni! nekaj me zanima, pred 2 letoma sem bil pri zobozdravniku, in mi je zobozdravnica namesto plombe vstavila v zob gips, ker ni bila prepricana ali me bo zob zacel boleti ali ne. Do naslednega obiska me zob ni nic bolel in mi je zdravnica se enkrat namesto plombe vstavila gips. To me je zelo razjezilo ker nisem dobil plombe, ker zob me ni nic bolel in od tedaj nisem sel k zobozdravnici vec nazaj. Zdaj se mi je ta gips uporabil taksno stanje je ze priblizno 2 leti med tem casom me zob ni nikoli bolel samo kadar sem vdihnil mrzel zrak me je zaskalelo v zobu. Pred 2 mesecon sem z jezikom pritisnil na zob oz. notri v luknjo in me je malo zabolelo . Zanima me ce v mojem primeru ceprav me zob ne boli naprej gnije in je nevarnost da mi izpulijo zob. hvala za odgovor in lp.Spoštovani! Vsekakor material, ki so vam ga vstavili v zob ni primeren za tako dolgotrajno oskrbo. Ker zapora pušča se dentin mehča oziroma gnije ne glede na to ali vas zob boli ali ne. Kakšna je škoda, ki je nastala do sedaj je težko oceniti iz navedenega saj ni v korelaciji z zobno bolečino. Na vprašanje, ali bo zob potrebno izruvati ali ne, vam tako ne morem odgovoriti. Čim prej si poiščite ustrezno pomoč. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Stara sem 31 let. Pred 7 leti mi je zasebna zobozdravnica naredila tri posamične "krone" za 5,6 in 7 levo zgoraj. Poleti se mi je odlomila srednja 6-ica in ostanek zoba je bilo potrebno izpuliti. Tako imam sedaj praznino na mestu 6-ice, sosednja dva zoba pa sta umetna. Zobozdravnica je predlagala mostiček. Ker sem pred 4 začela nositi fiksni zobni aparat (nosila sem ga 2 leti), sedaj pa imam 2 leti še žičko po notranji strani od leve trojke do desne trojke in ker sem do sedaj res ogromno investirala v svoje zobe, me zanima kako bi najbolje estetsko rešili zgornji problem, saj ne želim, da se vidijo "nosilci" mostička. Imam zelo droben obraz in velik nasmeh, zato me to zelo moti. Ortodont pa pravi, da mi prej ne sme sneti žičk, dokler ne zapolnim manjkajočega zoba, saj bi se mi zobje začeli premikati.Zanima me tudi okvirna cena. Zahvaljujem se vam za čas, ki ste mi ga namenili ter vas prav lepo pozdravljam.Spoštovani! Vrzel je mogoče sanirati na dva možna načina. Klasični in tudi največkrat uporabljeni je izdelava mostička. Rešitev je do neke mere tudi logična in racionalna, saj sta nosilna zoba že brušena, torej dodatne poškodbe ne bi povzročali. Rešitev je hitra, trajna in tudi estetska. Vstavitev zobnega vsadka je druga možnost. Sosednjh zob s tem ne obremenjujemo. V kolikor so anatomski in drugi pogoji ustrezni je implantacija dobra, trajna in estetska rešitev. Poseg zahteva več časa kot prva opcija; na dobro osteointegracijo vsadka je včasih potrebno počakati tudi pol leta. Šele po tem obdobju lahko vsadek obremenimo z zobno krono. Cene: -210 Eur X 3 = 630 Eur (kovinskokeramični most) -350 Eur X 3 = 1050 Eur (polnakeramika na Zirconu) -750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Star sm 22 let in imam zlomljeno šestico na desni strani spodaj.Zanima me koliko stane nov zob in ali pregled placa zdravstvena zavarovalnica.?Spoštovani! Pregled pri izbranem zobozdravniku plača zavarovalnica! V kolikor je potrebno na šestici narediti le krono je cena odvisna od materiala in tehnološkega postopka, ki ga uporabimo za izdelavo nove krone. Primer: kovinska keramika (210 Eur). V kolikor je potrebno šestico odstraniti in jo nadomestiti imamo dve osnovni možnosti: -mostiček (3x210 Eur = 630 Eur), vendar v tem primeru brusimo sosednje zobe. -Vsadek (implant) z umetno kostjo (če je potrebno) + krona na abbutment: 900 Eur + 420 = 1320 Eur. Lep dan še naprej!