Sinu bo potrebno odstraniti korenine na zgornjih enkah po izbitju zob. Ker še ni star 18 let (decembra bo 17 let), ne more dobiti vsadkov. Zanima me, kakšen je postopek pri neinvazivni izdelavi mostička (maryland ali lepljeni mostiček na inlejih). Koliko stane tak mostiček za obe enki, kako dolgo ga lahko uporablja, ali je snemljiv in ali ga krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Če ne, ali ga krije poškodbeno zavarovanje. Hvala in lep pozdrav SuzanaSpoštovani! Sam sicer nisem mnenja, da vaš sin ni ustrezen kandidat za oskrbo z zobnimi vsadki. Menim , da bi bila najustreznejša rešitev ravno ta, saj je edina neinvazivna do sosednjih zob. Storitve ne krije ZZZS, v kolikor pa je bil poškodovanec nezgodno zavarovan, pa je potrebno poškodbo sporočiti agentu dotične zavarovalnice, ki vam bo dal ustrezna navodila, kako do upravičenih sredstev po poškodbi. Pri izdelavi adhezijskega mosta je največkrat potreben poseg v trdih zobnih tkivih, ki pa vsekakor ni tako obsežen kot pri izdelavi klasičnega mosta. Mostiček je estetsko ugoden vendar funkcionalno slab, saj se lahko odlepi. Sami se izdelave adhezijskega mostička raje ne lotimo. Lep dan še naprej!


Pozdrav! Imam sina starega 4 in pol. 4 zobe (4,5 desno zgoraj, 4,5 levo spodaj) so mu zbrusili do dlesni, saj so se mu žepki oz. zobni kanali zagnojili. Ta vnetja se mu stalno ponavljajo, dlesni mu režejo, da gnoj izteka, stalno prejema antibiotike, kljub rednemu in kvalitetnemu čiščenju. Mnenja strokovnjakov pa se izključujejo. Sem malo zmedena,saj so mi nekateri svetovali, da se le-ti zobje izderejo, spet drugi, da ostanejo. Kaj to pomeni? Da bo moj otrok, dokler mu ti zobje ne bodo izpadli jedel v povprečju 4x na pol leta antibiotik?Zaradi zob? Se splača? Kaj izdor zob pomeni za stalne zobe? Kaj mi priporočate, svetujete?Izdreti?Zdraviti? Za odgovor se vam zahvaljjem in vas lepo pozdravljam.Spoštovani! Prezgodnje ruvanje mlečnih zob bo najverjetneje povzročilo probleme pri izraščanju stalnikov. Prvo izrasla šestica se bo pomaknila na mesto ličnikov in tako povzročila motnjo pri izraščanju le teh. Menim, da je ponavljajoča aplikacija sistemskega antibiotika v primeru vnetij ob mlečnih zobeh (razen izjem) neprimerna. Ostanki mlečnih zob naj me bi povzročali tako hudih zapletov, da se jih ne bi dalo ohraniti do fiziološkega izpada. Lep dan še naprej!


Spoštovani, Sem v 26 tednu nosečnosti in sem danes opravila rentgensko slikanje zoba, čeprav so bila mnenja specialistov o škodljivosti rentgena za plod deljena, in sicer, da je pri rentgenu zoba plod izpostavljen sevanju v tolikšni meri kot pri letalskem prevozu in nasprotno, da slikanje opravim lahko le na lastno odgovornost. Za slikanje sem se odločila po operativnem posegu zaradi abscesa, saj zdravniki brez slike niso znali svetovati ali naj bolan zob odstranim ali zdravim. Glede na to, da po operativnem posegu še vedno trpim bolečine in imam oteklino kljub antibiotični terapiji, sem se odločila za rentgensko slikanje z digitalnim rentgenom in rentgenologinjo prosila, da mi da dvakratno zaščito, ker sem na enemu od blogov zasledila, da je treba nosečnico tako zaščititi pred sevanjem. Rentgenologinja je moji prošnji ugodila, mi dala dvojni predpasnik in slikanje opravila z digitalnim rentgenom. Zanima me, ali sem ravnala pravilno in ali obstaja nevarnost za plod, in če da, kakšne so lahko morebitne posledice za plod. Za odgovor se v naprej zahvaljujem, in vas lepo pozdravljam.Spoštovani! Za slikanje nosečnic se sicer ne odločamo. Menim, da je nevarnost za plod nična in da lahko pustite skrbi na strani. Lep dan še naprej!


Dober dan, rada bi vprašala kakšen vpliv ima karies na notranje organe, nekje sem prebrala da so smrtonosni vplivi na jetra , ledvice in druge organe, zlasti da bakterije ,ki se nahajojo v ustih povzročajo te bolezni,me pa tudi zanima če je to tudi nalezljivo oz. če s prenosom teh ustnih bakterij lahko okužiš tudi drugega človeka oz. če se s poljubljanjem te bakterije prenašajo in škodijo tudi drugemu človeku, hvalaSpoštovani! Na prvo vprašanje vam ne znam točno odgovoriti. Bakterije v ustih (v karioznih procesih je relativno malo bakterij v primerjavi z procesi na obzobnih tkivih) sigurno lahko vplivajo na ostale organe, vprašanje je le v kolikšni meri (ne verjamem da bi bile lahko smrtonosne). Obstajajo študije v katerih so dokazali prenos bolezenskih bakterij pri ljudeh z parodontalno boleznijo na njihove potomce (prenos mati-otrok) ali njihove partnerje. Prav tako je bilo dokazano da ljudje, ki imajo parodontalno bolezen lahko čutijo posledice v smislu sistemskih bolezni (kardiovaskularna obolenje, sladkorna bolezen...) Lep dan še naprej!


Spoštovani, imam dokaj zdrave zobe, spodaj se mi večkrat pojavi kamen, ki ga čistim pri svoji zobozdravnici. Moti me predvsem temna barva mojih zob, ki je pravzaprav siva. Koliko zobnih lusk bi bilo minimalno potrebnih spodaj in zgoraj, da je izgled drugačen?Spoštovani! Odgovor je predvsem subjektivno pogojen (z vaše strani). Odvisen je od smejalne linije, vidljivosti zob pri govorjenju... Lep dan še naprej!