Pozdravljeni! Pred približno tremi leti mi je zobozdravnik odstranil živec iz zgornje enice, ki me je skelela na hladno in toplo. Tudi po odstanitvi živca se stanje na tem zobku ni izboljšalo z izjemo tega da res na mrzlo in toplo, ter sladko ne boli. Ker pa zob še zmeraj čutim kot boleč in sicer ob padcu imunskega sistema, slabem vremenu, so mi naredili apikotomijo.Po manj kot letu dni, grem po mnenje h kirurgu, ki mi je naredil apikotomijo in mu potožim da me zob še zmeraj boli na isti na čin in tudi ob pritisku nanj ali udarcu na zob, mi naredi še eno apikotomijo in še zmeraj ni boljše.Zobek je boleč in ves čas čutim kot nek pritisk nanj.RTG je pokazal, da ni nobenega vnetja in da je s strani dela kirurga vse ok.Zob se je v zadnjem letu pomaknil rahlo nazaj in je estetsko že kar moteče vidno.Kirurg mi je sicer omenil, da so moje težave lahko zaradi napačne lege( čisto ravna lega in že malo nazaj) in da si zaradi ugriza verjetno večkrat obribam zob.Sedaj sem se odpravila k ortodontu in mi poda mnenje, da mi ne garantira, da bi mi mrtev zob lahko poravnali tako kot bi želela in so mi svetovali da bi morala obe mrtvi zgornji enki izpoliti, počakati 2 meseca da se rane zacelijo, nato mi vstavijo dva implantanta in nato po 6 mesecih celjenja vstavijo fiksni zobni aparat. Zelo sem žalostna in prosim za mnenje! Hvala za odgovor!Spoštovani! Apikotomija je poseg, ki statistično ni najbolj uspešen (70 %). Ponovitev posega na istem mestu ima še znatno slabšo prognozo. Stroka priporoča predhodno revizijo polnitve koreninskega kanala s čimer povečamo možnost za uspeh. V kolikor zob po opisanih posegih še vedno povzroča težave (bolečina, oteklina, fistulacija...) je ponavljane le teh največkrat nesmiselno in se je potrebno odločiti za drugačno rešitev: odstranitev zoba in njegovo nadomeščanje. Nadomestimo ga lahko z klasično mostovno konstrukcijo ali vstavitvijo implanta. Za natančnejši odgovor si moram ogledati RTG posnetek in narediti klinični pregled. Lep dan še naprej!


Lep pozdrav, zanimam se za zobne prevleke, rad bi imel zobne prevleke samo na zgornje zobe, zanima me koliko časa traja potek izdelovanja, ali so po izdelovanju zobnih prevlek možne kakšne bolecine, koliko casa trajajo bolecine, koliksna bi prisla cena ( priblizno)... Zelo bi se vam zahvalil za vas komentar :)Spoštovani! Prevleke smo sposobni izdelati v nekaj dneh (teden dni). Ves ta čas ste estetsko sanirani s provizoriji. Po preparaciji zob so zobje lahko rahlo občutljivi na spremembe osmotskega tlaka ali spremembe temperature. Vendar je verjetnost majhna ker so zaščiteni z začasnimi prevlekami. Cena prevleke (po komadu): -kovinska keramika : 210 Eur -polna keramika : 350 Eur. Lep dan še naprej!


Dva dni je bila zgornja šestica rahlo občutljiva na toplo-hladno. Tekla sem k dežurnemu zobozdravniku, da ne bi bilo kakšnega presenečenja čez vikend, in ja, še dobro da sem šla, saj se je pod plombo razvil karies, ki je segel že do pulpe. Odstranili so del plombe in karies (bolelo je malo). Zdaj imam zob začasno zaprt, termin pri zobozdravniku čez 20 dni in kup vprašanj. Ali karies do pulpe pomeni, da bo treba pulpo omrtviti, odstraniti in zaliti zobni kanal? Menda obstaja tehnika laserska pulpotomija v kombinaciji z MTA (Mineral Trioxide Aggregate), pa me zanima, ali se to uporablja tudi pri odraslih in ali to tehniko morda uporabljate tudi pri vas. Predvsem pa se sprašujem, če 20 dni čakanja ne slabša možnosti za uspeh zdravljenja. Veliko mi je do tega, da zob ohranim v kar najboljši možni kondiciji.Spoštovani! Glede na napisano menim, da so izvedli direktno kritje pulpe, kar pomeni da so mesto, kjer je bila pulpa exponirana krili s sredstvom (Calksyl..), ki povzroči minimalno nekrozo pulpnega tkiva in kasnejše nalaganje terciarnega dentina, ki bo zopet ločil notranjost in zunanjost pulpne komore. Pri odraslih se opisan način ali le temu največkrat sledeča pulpetomija (po kateri sprašujete) največkrat ne uporablja, saj so postopki največkrat neuspešni. Vsekakor lahko postopek puiskusno izvedemo, v vsakem primeru pa glede na neuspeh lahko nadaljujemo z vitalno ali mortalno ekstirpacijo (odstranitvijo) zobne pulpe v celoti. Če lahko sklepam da so že naredili direktno kritje pulpe, potem zamik treh tednov do nadaljne terapije (v kolikor bo sploh potrebna) ni problematičen. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Zanima me vaše mnenje,po mesečnem zdravljenju(7 obiskov pri zobozdravniku) do končne diagnoze: šestica in osmica levo zgoraj gangrena,sedmica gnitje krone. Bolečine so neznosne. Ali se osmico takoimenovano modrostni zob zdravi ali je boljša odstranitev? Zakaj pride do takšne situacije, da začnejo odmirati trije zobje hkrati glede na to, da redno obiskujem zobozdravnika tudi do trikrat na leto? Imam tudi novo RTG sliko, na kateri osmica ni kazala znakov gnilobe,testa vitalnosti pa sploh nisem zaznala, kako je to mogoče? Zanima me tudi, če je normalno, da se takšno zdravljenje opravlja brez lokalne anastezije na živo,pri katerem že natako razbolelem območju nastajao neznosne bolečine? Kašne so sploh možnosti da obdržim šetico na kateri imam sčiščene tri kanale in je odprta že od 25.8.? Najlepša hvala za odgovore in lep pozdravSpoštovani! Koreninsko zdravljenje osmice je tehnično težko izvedljivo. V kolikor je zdravljenje neizvedljivo zob raje izruvamo. Pozno odkrivanje karioznih procesov, ki nezdravljeni počasi dosežejo zobno sredico, navsezadnje pripelje do klinične slike, ki jo opisujete. Statistično je dokazano da približno 30% zobne gnilobe na kontaktnih točkah zob zobozdravniki zgrešimo, ker je v zgodnji fazah težko vidna. Priporočamo občasno slikanje z ortopansko tehniko ali tehniko zagriza, vendar tudi RTG posnetki niso povsem zanesljivi. Vsekakor priporočam koreninsko zdravljenje pod vplivom lokalne anestezije, vsaj v prvi fazi. Če želite prognozo za opisano šestico, si moram ogledati vsaj lokalni RTG posnetek. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Zaradi krhkih zob so mi morali izpuliti "ostanke" zgornjih petic, tako da jih nimam več. Zobozdravnica mi je povedala, da bom potrebovala Maryland mostiček, ki me bo (eden) prišel 350€. Kakšna je možnost da mostiček odpade, oz. da se poškoduje ostala dva zoba ter ali lahko zavarovalnica krije nekaj denarja? Glede na to, da sem študentka, se mi zdi to veliko denarja. Seveda je omenjala tudi implantate, ampak težko si privoščim že te mostičke, kaj šele implantat. Hvala za odgovor.Spoštovani! Glede na to, da je površina, s katero se opisan mostiček lepi na sosednje zobe relativno majhna, je verjetnost, da se le ta odlepi večja kot pri klasičnem mostu. Tudi pri adhezijskem mostičku je potreben poseg v trda tkiva sosednjih zob, tako da brez poškodbe sosedov ne gre. Sami se opisanega postopka raje ne lotimo. Člena transkanino zavarovalnica ne krije. Lep dan še naprej!