Spoštovani. V četrtek 4.8.2011 se je sinu (9 let) pripetila nesreča. Pri nepremišljenem skoku v nizko vodo je prišlo do travmatske amputacije obeh enic na maksili (stalni zobje!!!). Ker je bila že pozna ura popoldan in noben zoborzdravnik ni delal sem ga odpeljal na urgenco. Pogledal ga je specialist iz ORL. Razen izpad obeh enic so vse strukture ohranjene oz niso bile posškodovane. V petek 5.8.2011 sem ga odpeljal dežurni zobozdravnici (osebna zobozdravnica na dopustu), katera je ugotovila (ortopan), da tudi korenin ni. Glede nato, da je otrok star 9 let vas vljudno prosim za nasvet oz pomoč! Zadeva je še bolj huda, kajti približuje se sptember in čas nadaljevanja šolanja! Pride vpoštev samo zobni aparat "žabica"? Kdaj lahko računamo na implantate? vljudno vas prosim za nasvet! S spoštovanjem AndrejSpoštovani! V opisanem primeru je zobe najbolje čim preje reimplantirati. Reimplantacijo lahko napravite sami na licu mesta, v koklikor tega ne uspete narediti, pa jih je potrebno do renutka strokovne pomoči ustrezno shraniti. Shranite jih v fiziološko raztopino, slino poškodovanca ali mleko. Zob ne spirate z navadno vodo in jih ne čistite s krtačko. Vrečko z opisano vsebino dodatno hladite. Čim hitreje poiščite strokovno pomoč. Reimplantacije so ponavadi uspešne v kolikor so opravljene v prvih šestih urah po poškodbi. V kolikor so zobje izgubljeni je potrebno nadomeščanje. Problem implantacije v tej tarosti je, da vsadki ne rastejo skupaj z rastjo kosti in so tako čez nekaj let lahko "potopljeni" v čeljustno kost. Na vsadke bi počakal še petr let. Zaenkrat je najboljša začasna oskrba, ki mora biti žal snemnoprotetična. Fiksacija na sosednje zobe, bi namreč zavrla rast čeljusti. Lep dan še naprej!


pozdravljeni! imam težave z zobmi, ker so zelo krhki in lomljivi. Zelo skrbim za higieno (ščetkanje, nitkanje)kar se tudi vidi sej so zelo lepo beli. tezava je le da so krhki in me je strah da bi prislo do hujse posledice. ali obstaja kaksen gel ali zobna pasta s katero bi lahko dobla mocnejse zobe ali jih vsaj nekako zascitila? hvala za odgovor, lep pozdravSpoštovani! V kolikor so zobje krhki zaradi slabe strukture sklenine ali dentina (hipoplazije ali aplazije sklenine ali dentina) je bolezensko stanje potrebno ustrezno obravnavati. Sami lahko zdravljenju pripomorete z uporabo zobnih past, ki vsebujejo visoke koncentaracije fluora (Elmex), vse ostalo prepustite strokovni presoji zobozdravnika. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Zanima me kolikšna je cena zdravljenja granuloma na enem poškodovanem zobu? Hvala!Spoštovani! Za omenjeno zdravljenje potrebujemo dve do tri seje koreninskega zdravljenja. Cena seje je 50 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Ob sedmici imam globok žep. Tkivo okoli je bilo močno vneto. Sedaj mi zobozdravnik že 10 dni zdravi s trakci, pa nič ne pomaga. Pravi, da kariesa ni videti. Mene še vedno močno boli. Kakšno je še drugačno zdravljenje namesto trakcev?Spoštovani! Ko je akutno stanje sanirano (zdravljenje s trakci) je največkrat potrebno narediti luščenje in glajenje koreninskih površin v žepku in kiretažo mehkih tkiv. V kolikor je potrebno lahko sledijo tudi tkivno vodene regeneracije obzobnih tkiv (manjši operativni postopki). Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Rada bi se pozanimala glede možnosti odrstranitve komplicirano raslih modrostnih zob. Problem nastane pri tem, da mi ne rastejo v 'pričakovani' smeri ven, pač pa postrani v ostale zobe in občasno prihaja do neprijetnega občutka v celotni čeljusti. Skrbi me predvsem tudi zato, ker se mi zaradi potiskanja naprej (zopet) pričenjata obračati sekalca oz. rasti eden čez drugega. (Sicer še vedno čez noč uporabljam snemljivi aparat ravno zato, da ohranjam trenutno normalno stanje, vendar pri moji starosti to verjetno ne pride več v poštev.) Mi znate svetovati, če je kaj možno storiti v takem primeru? Zahvaljujem se vam že vnaprej in želim Vam lep dan, AleksandraSpoštovani! Modrostniki ne povzročajo tesnega stanja oziroma ne porivajo ostalih zob v mezialni smeri. Odstranjujemo jih v primeru, da povzročajo težave v smislu vnetij obzobnih tkiv ali da s pritiskanjem na koreninski del sedmice povzročajo raztapljanje trdih tkiv le te. Lep dan še naprej!