Spoštovani! V zgornjji čeljusti mi manjkata dvojki (nikoli zrasli, razen mlečnih), posledično imam med zobmi razmnik. Zanimjo me načini za rešitev, koliko časa trajajo postopki in kolikšna je cena. Stara sem 33 let.Spoštovani! Najbolši način je razporeditev zob v pozicijo brez presledkov (fiksni aparat cca.: 1 leto), s čimer dobimo dovolj prostora za vstavitev dveh vsadkov na pozicijo obeh dvojk. Cena: -ortodontska terapija (cca.:1500 Eur) -750 Eur (vsadek) X 2 = 1500 Eur. -420 Eur (krona navsadku) X 2 = 840 Eur. Enostavnejši in mnogo hitrejši (dva tedna), vendar neprimerno bolj radikalen način je brušenje štirih zob in izdelava umetnih zobnih kron, s čimer defekte prerazporedimo med zobmi, da dobimo estetsko ugoden rezultat. Cena: -210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 4 = 840 Eur. ali -350 Eur (polnokeramična prevleka) X 4 = 1400 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Star sem 18 let in sem saksofonist. Pred tremi dnevi mi je iz zgornje enice odpadla plomba (velika je približno 1/3 zoba po diagonali), zato sem takoj naslednji dan obiskal svojo zobozdravnico ki mi je naredila novo plombo. Odkar imam to plombo in ko igram saksofon me v zobu zelo boli (tako da moram takoj prenehat igrat), zato sem v svojem kraju obiskal nadomestno zobozdravnico (zaradi oddaljenosti moje stalne zobozdravnice), ki sumi, da je nekaj narobe z živcem in da zob potrebuje zdravljene (to bo potrdila jutrišnja slika). Zanima me, kako ČIMPREJ odpraviti bolečino v zobu (ker imam ravno v tem času koncerte in tekmovanja) in ali je med morebitnim zdravljenjem bolečina prisotna. Hvala za odgovore!Spoštovani! Glede na napisano menim, da je potrebno koreninsko zdravljenje, kar dejansko pomeni odstranitev pulpe (živca) in polnitev kanala s sintetično maso. Simptomi v večji meri izginejo že takoj po prvi fazi (odstranitev pulpe in aplikacija zdravilnega vložka). Zdravljenje naj ne bi spremljali močnejši simptomi, kar pa seveda ne moremo trditi z gotovostjo. Lep dan še naprej!


Dober dan. Že nekaj časa razmišljam o zobnem vstavku na zgornji enkici. Mislim pa da bo nujno potrebna kostna dograditev, kajti brez zoba sem že več kot 7let. Nosim pa zobno protezo "žabico". Zanima me koliko časa traja ta dograditev kosti in kakšne so cene? Lp!Spoštovani! Kost dogradimo ob implantaciji. Po postopku čakamp cca. 4 mesece, kar ustreza času osteointegracije. Za izdelavo zbne krone na vsadku potrebujemo še dva obiska, ki si sledita v tednu dni. Cena: -900 Eur (vsadek z umetno kostjo) -420 Eur (krona na vsadku) V ceno so vključeni vsi materiali in postopki od začetka do končnega cilja. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Ker imam prednje zobe zgoraj v slaben stanju, me zanima, koliko stane mostiček za sledeče zobe; obe enki, dvojki, trojki, se pravi skupaj 6 zob+ štirica ki manjka. Jo je mogoče nadomestit s krono? Zanima me tudi cena za umetno kost, katero bi si mogla vstavit, če bi želela inplantat (zgoraj zadaj). Hvala za odgovor.Spoštovani! Cena posega po katerem sprašujete: -210 Eur (kovinsko keramična prevleka; porcelan) X 7 = 1470 Eur. ali -350 Eur (polnokeramična prevleka; Zircon) X 7 = 2450 Eur. Štirico v obeh primerih izdelamo kot privesek tako, da brušenje petice ni potrebno. V kolikor gre za vsaditev vsadka skupaj z umetno kostjo je cena implantacije 900 Eur. V ceno so vključeni vsi materiali in postopki od začetka do končnega cilja, vključno z začasnimi nadomestki. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Imam dva vprašanja. Zanimam me vaše mnenje glede hipodontije zob pri otroku. Imam namreč 1,5 let staro hčerko, ki ji manjkajo zgornje dvojke. Prebrala sem, da je, v kolikor manjkajo mlečni zobje, velika verjetnost, da manjkajo tudi stalni zobje. Ali je to res? Ali moramo v času izraščanja nadaljnjih, mlečnih in stalnih zob, biti pozorni na kaj posebnega? Kakšni so nato postopki obravnave prevelikih in neenakomernih razmikov med zobmi in razlik v višin zob? Ali lahko take nepravilnosti vplivajo na nepravilnost ugriza? Drugo vprašanje se nanaša na začetni karies na stalnih zobeh. Dobila sem namreč dve mnenji in sedaj ne vem kaj je boljše. Moja zobozdravnica že več (6) let opazuje par zadnjih zob, kjer je karies v začetni fazi. Pravi, da se ne izplača vrtati in s tem uničevati zoba, če karies ne napreduje. Zato te zobe pogleda na vsakem polletnem pregledu. Pri slučajnem obisku drugega zobozdravnika, pa je le ta rekel, da je potrebno narediti plombe. Zanima me vaše mnenje glede nujnosti plombiranja, kadar je karies več let v isti, začetni fazi? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, MajaSpoštovani! Verjetnost za manjek stalnega zoba je res večja v kolikor manjka že mlečni predhodnik. Na dogajanje sami ne morete vplivati. Motnaj se popravlja z ortodontskim aparatom, največkrat, ko je že prisotno kompletno stalno zobovje. Po končani ortodontski terapiji je najbolj modro manjkajoči zob nadomestiti z zobnim vsadkom. Spremembe na zobni sklenini, ki bi lahko predstavljale gnilobo in za katere se je težko odločiti, ali dejansko segajo v globino ali gre samo za obarvano zobno fisuro, je najbolje spremljati na pol leta. Lep dan še naprej!