pozdravljeni oče je star 65 let in so se mu okrušili zgornji enki in leva dvojka . zanima me kakšni so stroški , verjetno bo rabil mostiček, kajti so zobi vključno s trojkami zelo slabi. tako da bo po vsej verjetnosti rabil mostiček 6 zob . zanima me koliko krije zzzs in koliko mora plačati sam ? hvala za odgovor lp dragicaSpoštovani! Cena posega po katerem sprašujete: -210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 6 = 1260 Eur. ali -350 Eur (polnokeramična prevleka) X 6 = 2100 Eur. V ceno so vključeni vsi materiali in postopki od začetka do končnega cilja, vključno z začasnimi nadomestki. Lep dan še naprej!


Spoštovani, jaz imam zelo slabe zobe (tiste,ki so še ostali).. V mladosti nisem nič skrbel zanje. Imel sem zelo,zelo slabe izkušnje z zobozdravniki (nebi razlagal),in se jih bojim kot hudič križa. Pa me zanima,če obstaja kje kdo,ki bi popravil,zamenjal,nadomestil zobe,ampak pod narkozo (ne lokalno)?? Najlepša hvala za Vaš čas in odgovor.Spoštovani! Z delom v splošni anesteziji se ukvarjajo na stomatološki kliniki. Lep dan še naprej!


Živjo! Imam vprašanje glede puljenja osmic. Stara sem 24 let in s problemom osmic se soočam že več kot 5 let. Večkrat sem bila na dežurni (ponavadi sem menjala trakce), kjer so mi rekli, da bi morala osmice izpuliti. Ko sem to omenila zobozdravnikoma (enega sem zamenjala 2 leti nazaj) sta oba trdila, da to ni potrebno, saj so osmice že zrastle. Vseeno pa se mi pojavljajo na približno vsake 2 meseca vnetja, močne bolečine, teden nefunkcionalnosti, pade mi odpornost, tudi jem težko. Zanima me, ali mi je v takem primeru zobozdravnik dolžan omogočiti puljenje, neglede na njegovo mnenje, da ni potrebno. Oziroma, kako se lahko zagovarjam, da nočem več konstantnih problemov z osmicami in bi se jih resnično rada znebila. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor. LPSpoštovani! Na pravniška vprašanja o dolžnostih in pravicah zdravnikov ali pacientov vam ne znam odgovarjati. Osmice načeloma izruvamo, v kolikor povzročajo probleme, ki jih opisujete. V kolikor so ti problemi samo subjektivni (brez vidnih znako lokalnega vnetja) je tudi to lahko zadosten razlog za odstranitev. Dotičen poseg je lahko precej grob in zahteven in poleg kratkotrajnih problemov (bolečina, oteklina...) prinese tudi trajne posledice (poškodba živca), zato je odločitev potrebno dobro pretehtati. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, pred kratkim sem opazila, da se mi na štirici desno zgoraj rahlo umika dlesen tako, da se izpostavlja zobni vrat. Opazila sem tudi rahlo krvavljenje iz tega področja, ko si umivam zobe. Kaj lahko storim, da preprečim nadalnje umikanje dlesni? Uporabljam najmehkejšo zobno ščetko, pri ščetkanju nisem pregroba, edino pri uporabi medzobnih ščetk rahlo krvavim. Lep pozdrav, Ana.Spoštovani! Problem, ki ga opisujete je največkrat posledica nepravilnega ščetkanja. Gibi krtačke naj sledijo smeri od dlesni proti zobu. Krvavitev dlesni je posledica vnetja le te in ne njene poškodbe, Vnetje nastopi zaradi prisotnosti bakterij, ki se nahajajo v plaku. Lep dan še naprej!


Spoštovani! V zgornjji čeljusti mi manjkata dvojki (nikoli zrasli, razen mlečnih), posledično imam med zobmi razmnik. Zanimjo me načini za rešitev, koliko časa trajajo postopki in kolikšna je cena. Stara sem 33 let.Spoštovani! Najbolši način je razporeditev zob v pozicijo brez presledkov (fiksni aparat cca.: 1 leto), s čimer dobimo dovolj prostora za vstavitev dveh vsadkov na pozicijo obeh dvojk. Cena: -ortodontska terapija (cca.:1500 Eur) -750 Eur (vsadek) X 2 = 1500 Eur. -420 Eur (krona navsadku) X 2 = 840 Eur. Enostavnejši in mnogo hitrejši (dva tedna), vendar neprimerno bolj radikalen način je brušenje štirih zob in izdelava umetnih zobnih kron, s čimer defekte prerazporedimo med zobmi, da dobimo estetsko ugoden rezultat. Cena: -210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 4 = 840 Eur. ali -350 Eur (polnokeramična prevleka) X 4 = 1400 Eur. Lep dan še naprej!