Ali je možno preprečiti gnitje zob in bolezni, ki so s tem povezane?



Gnitje zob ali zobni karies je teoretično možno preprečiti. Ključna je sprememba prehrane. Glavni vzrok nastanka kariesa je prisotnost bakterijskih hranil na zobnih površinah. Bakterije s svojim metabolizmom spremenijo kislost na skleninski površini in s tem povzročijo njeno raztapljanje ali demineralizacijo, kar pomeni začetek karioznega procesa. Hrana za bakterije so ogljikovi hidrati, kar ne velja za beljakovine in maščobe. Če bi iz prehrane izločili prehrambene elemente za bakterije, kariesa ne bi bilo. Tako eskimi ne poznajo zobne gnilobe, čeprav ne uporabljajo zobnih ščetk. Z radikalno popolno higieno, bi se prav tako dosegel enak učinek, vendar teoretično ogljikovi hidrati predstavljajo medij za rast bakterij že med samim aktom hranjenja, tako, da popolne odsotnosti bakterijskih hranil ne moremo zagotoviti. Dober tek!


Ali lahko telo zavrne zobni vsadek? Kakšni so uspehi vsaditve?



Zobni vsadki spadajo med zaneslivejše oralno kirurške storitve, vendar tudi tu lahko beležimo določen delež neuspehov. Izgube delimo na zgodnje in pozne. Zgodnji zgubi botrujejo zapleti med samim posegom vsaditve (krvavitve, slaba gostota kosti, slabi anatomski pogoji, neizurjenost operaterja...) ali kmalu po njem (krvavitve, infekcije, takojšnja preobremenitev, nespoštovanje navodil po posegu...). Pozne izgube pa so predvsem posledica neprimernega pacientovega ravnanja (kajenje, in slaba higiena). Oba vzroka botrujeta nastanku priimplantnih vnetij (periimplantni mukozitisi in periimplantitisi), ki povzročijo počasno izgubo kostne mase okoli vsadka in s tem njegov izpad. V Sloveniji beležimo 90% deset letno preživetje vsadkov. Spodnja čeljustnica je za vsaditev zaradi visoke kostne gostote mnogo bolj primerna kot zgornja. Kar pogumno na operacijo!


Kakšne so prednosti vsadkov pred navadnimi snemnimi protezami?



Stabilnost proteze je največji problem s katerim se soočamo od samega začetka protetičnega nadomeščanja zob. Semna proteza, ki zaradi anatomskih pogojev v ustih ali drugih razlogov ni dovolj stabilna vsekakor ne zadosti funkcionalnim, estetskim in subjektivnim kriterijem pacienta. Zobni vsadki rešujejo probleme retencije oziroma pritrjujejo in držijo na svojem mestu protetične nadomestke, kjub temu da pacient nima zadostnega števila lastnih zob oziroma lastnih retencijskih elementov. Protetični nadomestki na vsadkih so lahko snemni (proteze), ki jih pacient še vedno lahko snema po lastni volji, ali fiksni, ki so stalno prisotni v ustih (mostički, krone).Ti nadomestki zaradi svoje visoke stabilnosti nudijo funkcionalno in estetsko sanacijo ter kar je najpomembnejše okluzijsko ugodje in zadovoljstvo pacienta. Lep dan še naprej!


Na jeziku imam belo piko. Ne čutim nobene bolečine. Ali bi lahko šlo za rakasto tvorbo?



Spremembe na jeziku, ki so belo obarvane, imajo lahko zelo različna ozadja. Najpogosteje imamo priložnost opazovati difuzna obarvanja, ki pokrivajo tretjino ali celo večji delež jezika bliže njegovemu korenu (zadaj). Sprememba je ponavadi povezana z drugimi sistemkimi spremembami v telesu (zmanjšanje odpornosti, prehlad...). Spremembe so lahko prisotne tudi daljši čas, celo nakaj tednov. Lokalna, ostro omejena zabarvanja, so vredna večje pozornosti. Botrujejo jim različni vzroki. Največkrat je vzrok termična ali kemična travma: opeklina z vročo hrano, jedilnim priborom, opeklina z visoko koncentracijo alkohola (propolis) ali povzročena pri zobozdavniškem posegu z medikamenti. Med relativno pogoste vzroke prištevamo tudi pojav glivične infekcije (Candida Albicans). V tem primeru lahko belo spremembo sami odstranimo z suho gazo. Je prav tako lahko posledica sistemskih sprememb povezanih s splošno odpornostjo. Vsekakor je treba pojav pokazati strokovnjaku saj navsezadnje, sicer malo verjetno, bi bila lahko sprememba tudi nevarna. Verjetnost prekanceroza obstaja njeno prisotnost pa lahko potrdimo šele s histološko preiskavo. Veselimo se vašega obiska.


imam težave z izbiro zobne krtačke. Že veliko sem jih preizkusil. Kako naj vem katera je prava?



Zobne krtačke bi v grobem lahko razdelili v tri skupine: ročne (klasične in medzobne) in električne. Klasične ročne krtačke so različnih velikosti in oblik ter treh različnih trdot: mehke, srednje in trde. Velikost in oblika je stvar osebne izbire. Trdoto krtačke pa bi lahko izbirali glede na občutljivost dlesni. Bolj ko je dlesen občutljiva, torej se zaradi ponavljajoče poškodbe ob ščetkenju umika, bolj mehko krtačko naj bi izbrali. Ob tem naj poudarim, da umik dlesni iz zobnih vratov in pojav klinastih erozij predvsem botrujeta nepravilni tehniki ščetkenja. Največkrat izberemo srednjo trdoto. Medzobne krtačke so namenjene čiščenju medzobnih prostorov v predelu papil. Medzobni prostori so glavne regije habitualne nečistoče. Največ plaka in bakterij v ustih se zadržuje ravno na teh mestih. Debelino krtačke izberemo glede na velikost medzobnega prostora. Če je medzobni prostor pretesen in krtačke ne moremo potisniti med zobe, raje uporabimo nitko. Električne krtačke so prišle v uporabo v zadnjem času. Če znamo pravilno uporabljati ročne krtačke nam električne ne nudijo bistvene prednosti. V težko dostopnih predelih v ustih, kjer z ročno težko manevriramo pa temu ni tako. Določene električne krtačke z vibracijami, ki jih povzročajo tudi dobro masirajo dlesen. Masaža dlesni poveča pretok krvi skozi dlesen, kar je vsekakor pozitivno; hitrejša regeneracija po posegih, zmanjšanje vnetnih procesov... Načeloma velja, da je vsaka krtačka odlična, če se le uporablja.