Spoštovani, manjkajočo šestico bi rad nadomestil z implantantom. Kakšni so možni zapleti? Imam tudi neenakomerno obarvane zobe ; (posledica jemanja antibiotikov v mladosti). Ali se da z beljenjem doseči naravno enakomerno naravno belo barvo zob ? Pa še; koliko bi me stalo vse skupaj? Zobovje imam redno vzdrževano. LP RobertZapletov pri implantologiji je zelo malo. Če so pogoji za implantacijo dobri (dobra higiena, nekadilec, zdrava oseba, brez zdravil, ugodna anatomija...) vam ni treba pričakovati nobenega. V primeru zg. šestice je treba opozoriti na bližino maxilarnega sinusa ali obnosne votline. Če je debelina kosti do stene sinusa premajhna vstavitev kombiniramo z internim ali eksternim dvigom sinusnega dna, kar lahko nekoliko podaljša poseg in nekoliko dvigne tveganja za zaplete (ruptura sinusne membrane, sinusitis), vendar je odstotek zelo nizek. V primeru sp. šestice imamo lahko podoben problem z zadostno debelino kosti do mandibularnega kanala po katerem poteka živec, ki inervira spodnje zobovje, kožo brade in sp. ustnico. Če debelina kosti do kanala ni zadostna vnašamo umetno kost kar zopet lahko nekoliko zakomplicira poseg. V primeru poškodbe živca (kar se seveda ne sme zgoditi) je motena čutnost kože na bradi in sp. ustnice. Zapleti so izredno redki. Cena implanta je 900 Eur. Z beljenjem se da zobe pobelit, vendar ne popolnoma enakomerno, ker različna zabarvanja (različna kristalna struktura sklenine) različno odreagirajo na beljenje. Za visoko estetiko bo potreben bolj radikalen pristop; izdelava estetskih lusk ali kron. Cena je odvisna od posega: beljenje 270 Eur, Luska 320 Eur, Krona od 210 d0 380 Eur. Prosim pokličite. Veselimo se vašega obiska.


Kaj storiti, če si otrok pri padcu odbije delček zobne krone?Spoštovani! Delček, ki je odpadel (če ga najdete) shranite v fiziološki raztopini. Ker te ponavadi ni pri roki, jo lahko zamenjate z slino, ki jo otrok napluva v lonček ali plastično vrečko, ali z mlekom. Lonček ali vrečko z delcem in medijem za shranjevanje lahko hladite z mrzlo vodo ali ledom. Nikakor ne spirajte delca z vodo ali alkoholom in ga ne sušite. Delec prinesite s seboj v ambulanto, kjer ga bodo najbrž lahko prilepili na zob. če delca ni, bo zobozdravnik odbit delček nadomestil z ustrezno maso. Želim vam čim manj poškodb!


Pozdravljeni! Problem imam na dvojki zgoraj ki je zaradi odstranitve živca pred leti potemnela in mi jo je zobozdravnik pred parimi leti malo "pobarval" vendar to ni držalo dolgo.ker je zob še v realtvno dobrem stanju se ne bi odločil za prevleko in me zanima če lahko pobelite samo en zob in koliko to stane.Zanima me tudi če s elahko naročim preko telefona ali moram pridet osebno.lep pozdravSpoštovani! Zob se vsekakor da pobelit. Tehnike beljenja so zelo različne. Pri mrtvih zobeh moramo najvećkrat odstraniti temne plasti dentina pod sklenino, tako, da je postopek nekoliko bolj radikalen, kot pri beljenju vitalnih zob. Cena 80 Eur. Če je zobna krona močno uničena (obstoječe zalivke, razpoke, posledice poškodbe...) potem je priporočljivo na zobu ubrati bolj radikalen način z vstavitvijo koreninskega zatiča in izdelavo zobne krone, ki bo funkcionalno in estetsko brezhibna. Za odločitev vas prosimo, da se zglasite v ordinaciji. Naročite se lahko telefonsko. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, moja hči si želi na zob prilepiti diamantek. Zanima me, če ima to lahko kakšne posledice in koliko časa ta diamantek ostane na zobu. Hvala za vaš odgovor.Imitacije diamantov so pripravljene v različih velikostih in barvah. Za leplenje se uporablja lepilo proizvajalca, ki diamantke tudi prodaja. Lepila so šibka in ne poškodujejo zobne sklenine, vendar je sila leplenja temu primerna. Diamantek lahko odpade pri prehranjevanju, čiščenju zob...Koliko časa bo ostal na zobu je odvisno tudi od ukrivljenosti zobne ploskve kamor se lepi. Ponavadi ostanejo na zobu nekaj mesecev do leto. Lahko se ga lepi tudi trajno, vendar so lepila in cementi močnejši in jih je potrebno pri odstranitvi dodatno polirati z zobne površine. V tem primeru bi pa lahko teoretično govorili o poškodbi zobne površine. Lep dan še naprej.


Sem vzgojiteljica. Zanima me, kako ukrepati, če si otrok izbije zob?Mlečnega zoba ne reimplantiramo v zobno jamico, zato ga na mestu nesreče ni pomembno iskati, ampak se raje osredotočite na poškodovanca in ga odpeljite k zobozdravniku ali zdravniku. Stalne zobe lahko ponovno vstavimo v alveolo (prvotno mesto), zato je pomembno, da ga na mestu poškodbe poiščete. Zob lahko reimplantirate sami: zob sperete s fiziološko raztopino (nikakor z vodo ali alkoholom) ga pravilno obrnete potisnete v alveolo, otrok pa z zobkom rahlo ugrizne v zloženec ali robček. V takem stanju ga odpeljete k zobozdravniku. Če vam to ne uspe, zob shranite v fiziološki raztopini, mleku ali slini. Zaprto plastično vrečko z zobom in medijem (fiziološka, slina, mleko, kri) zapremo v drugo vrečko v kateri je medij za hlajenje (led, mrzla voda) in ponovno zapremo. Zob in poškodovanca čim prej odpeljemo k zobozdravniku. Reimplantacije so zelo uspešne v prvih šestih urah po poškodbi. Seveda morate ob takih poškodbah v prvi vrsti biti pozorni na dejavnike, ki bi lahko (bog ne daj) ogrozile pacientovo življenje (večje krvavitne, poškodba glave in vratu, zadušitev z zobom, krvjo ali slino, stanje zavesti...) Čim manj poškodb!