Moj izbrani zobozdravnik me je poslal na slikanje zob. Šla sem k ZD Kranj. Ko sem vstopila v ordinacijo, mi je rentgenologija dala v roke svinčem jopič za obleči.Vprašala sem jo kolikšno dozo mS bom prejela, pa me je začudeno pogledala in dejala, da ne ve,da ona ni fizik, da bo to aparat pokazal po slikanju.Vprašala sem jo po navodilih postopka slikanja,ali imajo za paciente kakšno brošurico pa mi je rekla da nimajo,obrazložiti, pa mi tudi ni želela. Ko sem nato vendarle vztrajala, mi je nejevoljno rekla, da se glavo namesti v sredino aparata, žarki pa letijo okrog glave in slikajo...... in pridodala, z merico nervoze, da še drugi pacienti zunaj čakajo in da z mano izgublja čas. Zaradi pomanjkanja zahtevanih informacij sem slikanje odklonila. Na napotnici mi je napisala" odklonila slikanje" in mi dala v podpis. Gospe sem dejala, da se bom podpisala le, če pridoda, da mi zahtevanih informacij ni želela posredovati, pa na to sploh ni reagirala. Prav bi bilo, da se paciente predhodno informira o posegu.Svoje glave pa vendar ne moremo nastavljati kar tako brez informacij..... Vprašanje: ali mislite, da smo pacienti upravičeni pred posegom vprašati in izvedeti, to kar opisujem, od svojega zobozdravnika ali na licu mesta pred posegom?Spoštovani! Glede na to, da ste poiskali našo stran, sem prepričan, da boste na isti strani našli tudi točne odgovore na vaše vprašanje. Prejete doze so minimalne in v primerjavi z ostalimi škodlljivostmi, ki jih prejmete v normalnem življenju zanemarljive. Digitalna radiologija, kakršno uporabljajo v Kranju je v tem smislu še bolj varna kot klasična analogna. Poleg tega so podatki, ki jih pri slikanju dobimo bolj verodostojni. Vsekakor pa je navidezni še tako banalna storitev v zdravstvu dvorezen meč in vsekakor je prav, da se o njej pozanimate. Podpiram tudi vašo osebno odločitev, saj predvsem sami odgovarjate za lastno zdravje. Sami se tudi odločite za nadaljne posege za katere je rtg slikanje temeljna preiskava. Zobozdravniku doktrina naroča osnovne diagnostične postopke, ki se jih mora držati, kajti brez njih ne more nadaljevati svojega dela. Vaše vprašanje, je predvsem tema zaupanja v terapevta. Če tega ni, potem vas za dobro obeh prosim, da si poiščete drugega.


Zanima me, kakšna je razlika v kvaliteti med belimi in navadnimi plombami. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeniSpoštovani V kolikor imamo v ustih ugodne pogoje za izdelavo bele plombe kaviteta ne sega pod rob dlesni, lahko uporabljamo zaščito pred vlago (koferdam), v tem primeru izdelava in obstoj bele plombe nista vprašljivi. V kolikor nam med posegom zaradi najrazličnejšeih vzrokov ne uspe pripraviti dobro osušenega polja, je bolje narediti amamlgamsko plombo,amalgam se zelo uspešno strjuje tudi v vlagi. Izguba belih plomb vglavnem temelji na nespešni izdelavi. Amalgamske plombe imajo večjo lomno trdnost, strupenost je zanemarljiva, res pa je, da niso estetske. Odločitev o plombi bi prepustil zobozdravniku, ki jo bo naredil. Veselimo e vašega obiska.


lep pozdrav. zanima me kaj storiti, če ti v kratkem času grado enice narazen, tako da je že vidna reža. a se to lahko samo znotraj kaj doda, da prikrije režo? mogoče tudi to, kakšna je okvirna cena? hvala za odgovor.Spoštovani Vsekakor je režo med enkama (mezialno diastemo)mogoče zapreti. Med najbolj klasične pristope štejemo dograditev sredinskih (aproksimalnih)ploščin zob na obeh straneh. Postopek je neradikalen, s svedrom se zoba dejansko sploh ne dotikamo. Tehniki pravimi adhezijska ali tehnika leplenja. Za dograditev uporabljamo kompozitne mase (kot za bele plombe) Drug pristop, v kolikor prvi ni zadovoljiv estetsko in funcionalno, je radikalneši. Izdelamo dve zobni kroni ki so estetsko in funkcionalno dovršene. Cene: dograditev 2 x 45 Eur. Dve kroni (kovinska keramika 210 x2) polna keramika 320 x2 Eur. Veselimo e vašega obiska.


Sem upokojen in brez osebnega zobozdravnika. Zabe so mi občasno popravljali in tudi naredili razni zobozdravniki, tudi delne proteze. trenutno stanje mojih zob je takšno: mostiček na prednijh štirih zobeh 3-1-1-3, ki pa niso več zdravi saj se dlesni umikajo in se kažejo deli zob, ki so bili pred tem pokriti z dlesnimi. Spodaj mostiček na prednjih zobeh 3-1-1-4 in samostojna krona 5? desno ter 6 ali 7 levo. Celotno stanje je slabo, uporaba delnih kovinskih protez je razmajala preostale samostojne zobe spodaj, zato delnih protez niti nisem uporabljal dolgo. Zanime me možnost izdelave kompletnih protez ter vsaj približna cena teh posegov.Spoštovani! Rešitev za vas zobni status je mnogo. Pa ,če začnemo pri najbolj osnovnih. Šolska rešitev zg. zobnega loka je oskrba čeljusti z delno prozezo (po možnosti vizil ali ulita baza). Obstojeći zobje 3-1-1-3 se fiksno protetično pripravijo, Torej oskrbimo jih z keramičnimi prevlekami. Te prevleke nosijo posebne sklepe ali polzila, ki močno pritrjujejo protezo v ustih. Ta oblika bi bila najbolj običajna in se prognostično skoraj vedno izkaže za zelo dobro. Proteza je tudi zelo estestska, saj nima vidnih nobenih kovinskih elementov. Približna cena izdelka je 2050 Eur. Če preskočimo opisano protezo imamo še vednomožnost izdelka, ki je podoben prvi protezi, razlika je v retencijskih elemenith. Tu imamo zapone ali kavelčke, ki so uliti iz enega kosa jekla, kar še vedno omogoča pravilno obremenitev krajnih zob Osnovna akrilatna delna proteza, ki jo sicer zavarovalnica priznava kot edino v celoti plačljivo z njihove strani, bi lahko nastopala le kot začasna rešitev, ne pa kot trajen izdelek. Rešitev v spodnji čeljusti je podobna zgornji in delo prav tako lahko razdelimo na tri glavne proteze V primeru, da strokovno ugotovimo da našteti lastni zobje niso već primerni za kakršnokoli nadgradnjo, priporočamo odstranitev teh zob in po možnosti vstavitev implantov, za boljšo stabilnost totalnih protez .


Na zobu imam novo belo plombo. Zob je postal občutljiv na spremembe temperature in na pritisk. Kaj naj storim?Pojav je dokaj pogost, vzroki zanj pa so najbrž povezani z izdelavo nove plombe. Zob postane preobčutljiv, ker je njegovo vitalno mehko tkivo, ki nastopa v sami zobni sredici, v predvnetnem stanju (hiperemija pulpe). Do omenjenega stanja pride zaradi draženja pri odstranjevanju zobne gnilobe, ki je bila morda zelo globoka ali odstranjevanju stare plombe. Pri vrtanju se sprošča toplota, vibracije..., vsekakor je poseg zelo invaziven in lahko pušča na zobu posledice. Tudi kemični procesi, ki se odvijajo pri leplenju in strjevanju plombe lahko dodatno dražijo zobno sredico. Vsemu naštetemu se delno lahko izognemo z načini dela in uporabo manj invazivnih materialov, vendar bo del škodljivosti vedno ostal prisoten. Vsekakor bi na vaše mestu nekaj časa poskusil potrpeti, v kolikor bolečina ni premočna. Preobčutlivost na osmotske spremembe (kislo, sladko, mrzlo, vroče, sušenje...) je lahko prisotna tudi do pol leta po izdelavi plombe. V kolikor bi zob postal občutljiv tudi na ugriz ali potrk, pa je zgodba povsem drugačna. v tem primeru se vrnite k zobozdravniku. Želim vam čim prejšnje izboljšanje stanja!