Kaj storiti, če si otrok pri padcu odbije delček zobne krone?Spoštovani! Delček, ki je odpadel (če ga najdete) shranite v fiziološki raztopini. Ker te ponavadi ni pri roki, jo lahko zamenjate z slino, ki jo otrok napluva v lonček ali plastično vrečko, ali z mlekom. Lonček ali vrečko z delcem in medijem za shranjevanje lahko hladite z mrzlo vodo ali ledom. Nikakor ne spirajte delca z vodo ali alkoholom in ga ne sušite. Delec prinesite s seboj v ambulanto, kjer ga bodo najbrž lahko prilepili na zob. če delca ni, bo zobozdravnik odbit delček nadomestil z ustrezno maso. Želim vam čim manj poškodb!


Pozdravljeni! Problem imam na dvojki zgoraj ki je zaradi odstranitve živca pred leti potemnela in mi jo je zobozdravnik pred parimi leti malo "pobarval" vendar to ni držalo dolgo.ker je zob še v realtvno dobrem stanju se ne bi odločil za prevleko in me zanima če lahko pobelite samo en zob in koliko to stane.Zanima me tudi če s elahko naročim preko telefona ali moram pridet osebno.lep pozdravSpoštovani! Zob se vsekakor da pobelit. Tehnike beljenja so zelo različne. Pri mrtvih zobeh moramo najvećkrat odstraniti temne plasti dentina pod sklenino, tako, da je postopek nekoliko bolj radikalen, kot pri beljenju vitalnih zob. Cena 80 Eur. Če je zobna krona močno uničena (obstoječe zalivke, razpoke, posledice poškodbe...) potem je priporočljivo na zobu ubrati bolj radikalen način z vstavitvijo koreninskega zatiča in izdelavo zobne krone, ki bo funkcionalno in estetsko brezhibna. Za odločitev vas prosimo, da se zglasite v ordinaciji. Naročite se lahko telefonsko. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, moja hči si želi na zob prilepiti diamantek. Zanima me, če ima to lahko kakšne posledice in koliko časa ta diamantek ostane na zobu. Hvala za vaš odgovor.Imitacije diamantov so pripravljene v različih velikostih in barvah. Za leplenje se uporablja lepilo proizvajalca, ki diamantke tudi prodaja. Lepila so šibka in ne poškodujejo zobne sklenine, vendar je sila leplenja temu primerna. Diamantek lahko odpade pri prehranjevanju, čiščenju zob...Koliko časa bo ostal na zobu je odvisno tudi od ukrivljenosti zobne ploskve kamor se lepi. Ponavadi ostanejo na zobu nekaj mesecev do leto. Lahko se ga lepi tudi trajno, vendar so lepila in cementi močnejši in jih je potrebno pri odstranitvi dodatno polirati z zobne površine. V tem primeru bi pa lahko teoretično govorili o poškodbi zobne površine. Lep dan še naprej.


Sem vzgojiteljica. Zanima me, kako ukrepati, če si otrok izbije zob?Mlečnega zoba ne reimplantiramo v zobno jamico, zato ga na mestu nesreče ni pomembno iskati, ampak se raje osredotočite na poškodovanca in ga odpeljite k zobozdravniku ali zdravniku. Stalne zobe lahko ponovno vstavimo v alveolo (prvotno mesto), zato je pomembno, da ga na mestu poškodbe poiščete. Zob lahko reimplantirate sami: zob sperete s fiziološko raztopino (nikakor z vodo ali alkoholom) ga pravilno obrnete potisnete v alveolo, otrok pa z zobkom rahlo ugrizne v zloženec ali robček. V takem stanju ga odpeljete k zobozdravniku. Če vam to ne uspe, zob shranite v fiziološki raztopini, mleku ali slini. Zaprto plastično vrečko z zobom in medijem (fiziološka, slina, mleko, kri) zapremo v drugo vrečko v kateri je medij za hlajenje (led, mrzla voda) in ponovno zapremo. Zob in poškodovanca čim prej odpeljemo k zobozdravniku. Reimplantacije so zelo uspešne v prvih šestih urah po poškodbi. Seveda morate ob takih poškodbah v prvi vrsti biti pozorni na dejavnike, ki bi lahko (bog ne daj) ogrozile pacientovo življenje (večje krvavitne, poškodba glave in vratu, zadušitev z zobom, krvjo ali slino, stanje zavesti...) Čim manj poškodb!


Spoštovani dr.Rotar, sem srčni bolnik in zaradi nerednega bitja srca (atrijske fibrilacije) jemljem Marivarin. Poleg tega imam že dalj časa tudi težave z zobmi. Moj zobozdravnik mi je že pred več leti predlagal izpuliti spodnjo šestico, vendar tega takrat nisem opravil. Zdaj mi zob dela vedno večje težave. Ali lahko kljub Marivarinu izpulite ta zob?Če so razlogi za ruvanje zoba očitni, potem ga je seveda potrebno odstraniti. Marivarin načeloma ne predstavlja večje ovire za oralno kirurški poseg. Ponavadi pacienti prekinejo jemanje Merivarina pet dni pred posegom in ga ponovno začnejo prejemati dan po posegu. Seveda mora biti pacientovo zdravstveno stanje za prekinitev sprejemljivo. Če prekinitev jemanja ni sprejemljiva zaradi povečanih tveganj za poslabšanje stanja, potem doktrina dovoljuje posege do precej visokih INR vrednosti (do 2,3). Kirurška rana je zaradi tega po posegu deležna posebne obravnave (rano šivamo, v alveolo vstavljamo snovi za hitrejše zaustavljanje krvavitve). Jemanje Marivarina ne sme biti razlog za odlaganje nujnega posega. Pogumno!