Zdravo, Dr. bil sem operiran na spodnji čeljusti spredaj pred dvema mesecema. prvi trije zobje spredaj spodaj so bili popravljeni pred 20-timi leti.vstavljeni so bili kovinski štifti in na njih zobje. zdaj se ti trije zobje krušijo in zdaj po operativnem posegu želim zamenjati z novimi zobmi. Ali to storite na obstojece štifte? Koliko in kaj lahko popravim preko zavarovalnice? Koliko bi me stalo popravilo. Kakšno popravilo teh treh prvih spodnjih zob svetujete vi? Vkolikem času bi bilo poravilo gotovo?Spoštovani! Nove krone lahko naredimo na obstoječe zatiče, če so seveda še vedno brezhibni, torej RTG posnetek in klinični pregled ne dajeta indikacij za njihovo zamenjavo. Zavarovalnica vam krije stroške izdelave fasetiranih prevlek. Stare prevleke bi morda lahko popravili, vendar bi se o tej možnosti lahko pogovarjali po pregledu. Priporočamo vam seveda izdelavo čim bolj kvalitetnih prevlek, vendar bi o materialu in načinu popravila laže razpravljal, če bi imel več podatkov: stanje preostalega zobovja, tip pravlek, ki jih morda imate na ostalih zobeh, cel zobni status, ortopanski RTG posnetek... Želel bi, da nas pokličete po telefonu ali se celo naročite na pregled. Veselimo se vašega obiska.


Pozdravljeni dr. Rotar, zanima me koliko stane bela plomba? Hvala za odgovor, AnitaSpoštovani! Cena plombe: 35 Eur ena ploskev 40 Eur dve ploskvi 45 Eur tri ploskve


Dober dan sem Domen star sem 15 let imam pa eno vprašanje? Dve 3 imam še mlečni in stalni zobje so še v dlesni nimajo prostora da bi zrasli ven.Vem da bo poseg zanima me pa ali se to upravlja v lokalni ali splošni anasteziji.Kar me pa še skrbi je pa da imam hemofilijo ali mi to izključi poseg in kakšen je poseg.Pozdravljeni! Jaz imam pa eno vprašanje? Imam še dve 3 mlečni stalni zobje so pa še v dlesni. Vem da me čaka poseg ali se upravlja v lokalni ali v splošni anasteziji. Sicer imam pa še hemofilijo ali bi me to oviralo. In kako ta poseg poteka? Lep pozdrav!


Spoštovani! Pred 1,5 leta sem zamenjal prevleke, in sicer obe zgornji 1 in levo zgornjo 2 - vse prevlelek so povezane. Prevleke so porcelanaste, pri čemer pa sem opazil, da mi je med 1 in 2 nastala sicer zelo majhna razpoka, ki se vidi kot sicer mala pikica, črne barve vendar me zelo moti. Zanima me ali je potrebno za sanacijo le tega zamenjati celotno prevleko oz. je to mogoče sanirati kako drugače. Čudi me, da lahko porcelanasta prevleka poči po tako kratkem času in ob uporabi mehke zobne ščetke. Lep pozdrav!Spoštovani! Poke porcelanskih prevlek so napredvidljiv in na žalost preveč pogost problem. Niso odvisne od načina higiene oziroma tipa zobne krtačke, ki jo uporabljate. Pogost vzrok za poškodbe so preobremenitve pri ugrizu zaradi načina ugriza ali trdega delca v hrani. Manjše poškodbe se lahko popravijo brez demontaže stare prevleke in brez težje obremenitve za pacienta. Hvala in lep dan!


pozdravljeni, ker me je bolel zob, mi je zobozdravnik staro srebrno plombo na šestici zgoraj zamenjal z novo belo plombo. zobozdravnik mi je pri tem povedal, da z zobom ni bilo nič narobe, temveč so bile bolečina le posledica gripe, saj me je zob bolel le ob premikanju glave, pri teku, sicer pa ne in tudi v notranjosti zoba ni našel nič problematičnega. teden po menjavi plombe pa je zob postal zelo občutljiv, bolel me je na ugriz, sedaj pa je postal občutljiv tudi na sladko in mrzlo, ostro zaskeli že če se smejim na mrazu. zobozdravnik mi je rekel, da je to le reakcija na belo plombo in bi težave morale miniti v nekaj tednih. zdaj je od tega že dober mesec, pa ni nič bolje, poleg tega imam v ustih pogosto okus po gnoju in sicer ne isti strani kot je ta boleči zob, vendar spodaj. prosila bi za nasvet, kaj bi lahko bilo, saj z zobmi nikoli nisem imela nobenih težav. hvala in lep pozdrav! brankaSpoštovani! Bolečina po menjavi plombe je posledica draženja zobne sredice ali pulpe, ki nastopi zaradi vibracij, spremembe temperature in sušenja dentina pri vrtanju. Dejavnikom se ne da izogniti. Bistvenega pomena je tudi globina odstranjevanja gnilobnega procesa; bliže sredici, večja je verjetnost, da bo prišlo do prekomernega draženja. Draženje sredice povzroči njeno vnetje, kar vi občutite kot negativne senzacije: preobčutljivost na temperaturne spremembe, bolečina... Če je bilo vnetje delno (hiperemija) je problem povraten in ne zahteva dodatne terapije, če pa je vnetje hujše in obsega celotno sredico (bolečina na ugriz, potrk) je stanje nepovratno in zahteva dodatno terapijo: koreninsko zdravljenje. Za dodatne informacije nas prosim pokličite po telefonu. Hvala in lep dan.