Pred kratkim mi je kirurg vstavil 3 implantante zgoraj.Nad posegom sem bila zelo poziivno presenečena in je vs v najlepšem redu.Ampak vse do takrat, ko mi je kirurg rekel , da za nadaljno nadgradnjo poskrbi moj stomatolog, za kar pa on ni usposobljen.Glede na to,da imam odobreno protetiko s strani zzzs me zanima, ali lahko pri vas vstavite abutment in pripravite za protetiko, katero bi mi dokončal moj protetik.Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas pozdravljam. BlankaSpoštovani! Vsekakor lahko protetično nadgradnjo naredimo pri nas. Sporočite nam tip vsadkov in željeno krono pa vam naredimo informativni predračun. Hvala in lep dan!


Spoštovani g. Rotar! Zanima me ali je za beljenje zob potrebno imeti vse zobe zdrave ali to ni pogoj za beljenje zob? Ali se je za beljenje zob pri Vas potrebno predhodno naročiti? Lep pozdrav S spoštovanjem Dada 86Spoštovani! Glede na to, da je beljenje storitev, ki je zgolj estetske narave in z zdravjem zob nima bistvene povezave, je seveda logični, da je pred posegom zobovje sanirano, ali drugače rečeno: najprej je potrebno opraviti storitve, ki po nujnosti spadajo pred estetske storitve. Če je zobovje zaplombirano, je največkrat po beljenju zob potrebna korekcija barve plomb, vsaj v interkaninem področju (spredaj). Upam, da sem odgovoril na vaše vprašanje. Za beljenje se je potrebno predhodno naročiti. Hvala in lep dan.


Spoštovani, Redno obiskujem svojo zobozdravnico, imam pa velike probleme z zobmi in razmišljam kako naprej. Nekaj časa nazaj sem malo zanemarila zobno higieno in sem si nakopala nekaj kariesa ob dlesnih, zobozdravnica mi je zobe sanirala in v obliki črke u pri dlesnih odstranila poškodovano sklenino in zalila z belo zalivko. Problem je, da kljub boljši higieni zobje še vedno gnijejo pri dlesnih (po enem letu) - tudi jemanje zdravil, ki naj bi povzročala slabe zobe sem opustila, dodala Ca, Mag, pasto proti eroziji, vendar je stanje vedno slabše. Malo me skrbi vse skupaj, stara sem 28 let in vas prosim za nasvet. Obstaja kakšna zaščita pred to nadlogo (zobe ščetkam 2krat dnevno, jem 5-6 malih obrokov, posebna prehrana z manj Oh - kar lahko povzroča zakisanost telesa)? Mogoče kakšno globinsko čiščenje pri zdravniku (cena?), morda kakšni premazi ali prevleke (porcelan - luske) - ker če bo šlo tako naprej, bom kmalu ob zobe. Zelo vam bom hvaležna za nasvet (moja zdravnica mi svetuje samo ščetkanje, vendar ne zadostuje?!). Zanima me torej, katero rešitev priporočate glede na mojo starost in stanje zob (rada bi obdržala svoje zobe) - pa tudi ceno, saj sem še študentka, odvisna od svojih prejemkov. Prav tako me zanima ali katero od teh storitev sofinancira zavarovanje (nadstandard)? Sama se nagibam k porcelanastim prevlekam, vendar nisem strokovnjak, moja zobozdravnica pa ne želi slišati o ničemer drugem kot o belih plombah,... V primeru, da bi priporočili enega izmed posegov, me zanima ali ga priporočate na vseh zobeh ali samo "vidnih" in ali je posege boljše opraviti postopoma - nekaj na leto ali vse naenkrat ter kakšna je življenjska doba posameznih "izboljšav". V pričakovanju odgovora, Lep pozdrav, UrškaSpoštovani! Glede na napisano imate očitno slabše mineralizirano sklenino. Slabša mineralna struktura sklenine in stalno vneta marginalna (obrobna) dlesen, ki zakisli okolico, prispevata k hitremu raztapljanju sklenine (karies) na zobnem vratu, kar opisujete tudi sami. Vnetja dlesni (gingivitis) se znebimo s pravilno in redno ustno higieno saj je glavni in največkrat edini vzrok zanj prisotnost bakterijskega plaka. Zobozdravnik naj bi kontroliral dva parametra, ki sta glavna pokazatelja vzroka nastanka gingivitisa: index plaka in index sulkusne krvavitve. Rešitev problema iščemo v njegovih vzrokih: čiščenje (index plaka in index krvavitve naj bosta 0) izboljšanje kvalitete sklenine (topikalna fluorizacija). Če je lezija Že prisotna so seveda našteti preventivni ukrepi nezadostni. Lezijo je potrebni odstraniti in narediti plombo. Sam nisem navdušenec belih kompozitnih materialov, saj se dolgoročno ne izkažejo najbolje. Izdelava krone ali drugega protetičnega nadomestka je odvisna o deležu uničenih zobnih tkiv. O tem bi lahko razpravljali po temeljitem kliničnem pregledu. Veselimo se vašega obiska!


Lep pozdrav, skoraj 1 leto že nosim fiksni aparat (samo zgoraj), zanima me če so možni posegi kot so beljenje?, izravnava zob(daljši, krajši) na spodnji ali zg. čeljusti v času nošenja aparata. Hvala za odgovor,Lp MatejaSpoštovani! Postopek beljenja bi težko izvedli ob prisotnosti fiksnega aparata, ker so na zobe nalepljene ploščice. Postopek podaljšanja sekalcev s kompozitom (torej podobna tehnika, ko izdelava bele plombe), pa je izvedljiv. Beljenje na zobeh v spodnji čeljujsti je izvedljivo, saj tam ne nosite aparata. Veselimo se vašega obiska!


Spoštovani! Prosila bi vas za nasvet. Zgornje zobe imam že zelo slabe. Leva osmica je že skoraj povsem črna, sedmice in šestice nimam več, petica in štirica sta plombirani, trojke je le še pol, prisoten je karies, dvojke nimam več, na obeh enkah in desni dvojki imam deset let stare prevleke, ki so že zelo slabe, na trojki imam gangreno, na štirici karies, petice in šestice nimam več, sedmico in osmico pa imam plombirani. Ker so vsi zobje v zelo slabem stanju, razmišljam o zgornji totalni protezi, čeprav sem stara šele 40 let. Zanima me, ali bi v vaši ordinaciji lahko opravili postopno puljenje zob in izdelavo totalne zobne proteze preko zavarovalnice in kolikšna bi bila čakalna doba? Ali pri vas pulite tudi osmice? Zanima me tudi, ali se za doplačilo lahko, preden je izdelana proteza, dobi t.i. "začasne" zobe? Hvala za odgovor in lep pozdrav.Spoštovani! Ruvanje zob in izdelava totalne proteze se vrši na stroške zavarovalnice. Vsekakor med te posege spada tudi ruvanje osmice, v kolikor smo to sposobni narediti. Začasna proteza seveda spada v omenjeno obravnavo, na žalost pa stroške izdelave le te krijete sami. Čakalna doba je ta trenutek kratka (1 mesec). Preden se odločite za ta poseg pa vam vsekakor priporočam še strokovno mnenje glede načina protetične obravnave. Na vašem mestu bi vložil vso energijo in voljo v manj radikalen pristop, torej izdelavo vsaj delne snemne proteze, če ne fiksne protetike. Hvala in lep dan.