Pozdravljeni, pregledala sem skoraj vse zdravniške nasvete glede težav z zobmi na internetu, vendar mojih težav nisem zasledila, zato vam pišem osebno. Pred dvema tednoma sem se močno prehladila(bolelo me je grlo, imela sem vneto levo nosnico in levo uho). Pozdravila sem se sama, brez antibiotikov, pri zdravniku nisem bila. V času prehlada pa me je začelo skeleti v štirici ali petici zgoraj levo. V enem od obeh zobov me je zacukalo, če sem hodila navzdol, suvala glavo hitro sem ter tja ali skakala z višine v globino. Stanje je po dveh tednih boljše, v zobu zacuka le če hitro sunem glavo nazaj ob neko tršo podlago(npr. fotelj). Trenutno se nahajam v tujini in sem pred nekaj dnevi tudi odšla tukaj k zobozdravnici. Le ta mi je pogledala oba zoba, na obeh sta stari plombi(zoba sta še živa), vendar ni opazila nič posebnega. Zoba je tudi rentgensko slikala, vendar tudi na sliki ni opazila nič nenavadnega. Zanimivo je to, da me zoba ne bolita ne na dotik, ne ko potrkaš po njiju in ne kadar jem. Zobozdravnica je rekla, naj počakamo in da ne bi rada odpirala obeh zob, ker ne gre za problem, ki bi bil moteč. Dala mi je le nek alkohol oz. nekaj podobnega, ki sem ga razredčila s toplo vodo in izpirala levo stran (chlorophyllipt). Malo je pomagalo. Prosim za vaš odgovor, kaj vi mislite o tem, ker je v tujini res neprijetno hoditi okoli zobozdravnikov, v Slovenijo pa se vrnem šele čez 1 mesec. Že vnaprej hvala in lep pozdrav.Spoštovani! Našteli ste tipične znake vnetja sluznice obnosne votline (sinus maxillaris). Hitri gibi z glavo zatresejo tekočino v sinusu, ki se je nabrala kot posledica akutnega vnetja. Premik tekočine in povečan tlak v sinusu sprožijo značilno bolečino. Kadar so vrški korenin zgornjih zob (ličniki ali kočniki) v sinusni votlini ali njeni bližini, se lahko vnetje prenese nanje ali obratno. Glede na to, da RTG posnetek ni prikazal sprememb na zobeh ali okoli vrškov njihovih korenin, bi sklepali, da zobje sami po sebi niso bili vzrok bolečine. Za poglobljeno diagnostiko, bi se morali zglasiti v ordinaciji, sicer pa se sinusitiis (vnetje sluznice v sinusih) zdravi z antibiotiki. Veselimo se vašega obiska!


Zdravo, Dr. bil sem operiran na spodnji čeljusti spredaj pred dvema mesecema. prvi trije zobje spredaj spodaj so bili popravljeni pred 20-timi leti.vstavljeni so bili kovinski štifti in na njih zobje. zdaj se ti trije zobje krušijo in zdaj po operativnem posegu želim zamenjati z novimi zobmi. Ali to storite na obstojece štifte? Koliko in kaj lahko popravim preko zavarovalnice? Koliko bi me stalo popravilo. Kakšno popravilo teh treh prvih spodnjih zob svetujete vi? Vkolikem času bi bilo poravilo gotovo?Spoštovani! Nove krone lahko naredimo na obstoječe zatiče, če so seveda še vedno brezhibni, torej RTG posnetek in klinični pregled ne dajeta indikacij za njihovo zamenjavo. Zavarovalnica vam krije stroške izdelave fasetiranih prevlek. Stare prevleke bi morda lahko popravili, vendar bi se o tej možnosti lahko pogovarjali po pregledu. Priporočamo vam seveda izdelavo čim bolj kvalitetnih prevlek, vendar bi o materialu in načinu popravila laže razpravljal, če bi imel več podatkov: stanje preostalega zobovja, tip pravlek, ki jih morda imate na ostalih zobeh, cel zobni status, ortopanski RTG posnetek... Želel bi, da nas pokličete po telefonu ali se celo naročite na pregled. Veselimo se vašega obiska.


Pozdravljeni dr. Rotar, zanima me koliko stane bela plomba? Hvala za odgovor, AnitaSpoštovani! Cena plombe: 35 Eur ena ploskev 40 Eur dve ploskvi 45 Eur tri ploskve


Dober dan sem Domen star sem 15 let imam pa eno vprašanje? Dve 3 imam še mlečni in stalni zobje so še v dlesni nimajo prostora da bi zrasli ven.Vem da bo poseg zanima me pa ali se to upravlja v lokalni ali splošni anasteziji.Kar me pa še skrbi je pa da imam hemofilijo ali mi to izključi poseg in kakšen je poseg.Pozdravljeni! Jaz imam pa eno vprašanje? Imam še dve 3 mlečni stalni zobje so pa še v dlesni. Vem da me čaka poseg ali se upravlja v lokalni ali v splošni anasteziji. Sicer imam pa še hemofilijo ali bi me to oviralo. In kako ta poseg poteka? Lep pozdrav!


Spoštovani! Pred 1,5 leta sem zamenjal prevleke, in sicer obe zgornji 1 in levo zgornjo 2 - vse prevlelek so povezane. Prevleke so porcelanaste, pri čemer pa sem opazil, da mi je med 1 in 2 nastala sicer zelo majhna razpoka, ki se vidi kot sicer mala pikica, črne barve vendar me zelo moti. Zanima me ali je potrebno za sanacijo le tega zamenjati celotno prevleko oz. je to mogoče sanirati kako drugače. Čudi me, da lahko porcelanasta prevleka poči po tako kratkem času in ob uporabi mehke zobne ščetke. Lep pozdrav!Spoštovani! Poke porcelanskih prevlek so napredvidljiv in na žalost preveč pogost problem. Niso odvisne od načina higiene oziroma tipa zobne krtačke, ki jo uporabljate. Pogost vzrok za poškodbe so preobremenitve pri ugrizu zaradi načina ugriza ali trdega delca v hrani. Manjše poškodbe se lahko popravijo brez demontaže stare prevleke in brez težje obremenitve za pacienta. Hvala in lep dan!