Spoštovani! Obračam se na vas in upam, da boste lahko odgovorili na moje vprašanje. Februarja sem bila pri svoji zobozdravnici, katera mi je na zunanji strani zoba (4) naredila belo plombo. Pod zobom sem imela majhno ranico na dlesni, katero je namazala z neko tekočino in dejala, da bo minila. Čez kakšen teden se mi je na tem mestu začela delati tudi majhna gnojna cista iz katere je začela odtekati tudi nekakšna gnojna tekočina. Vse od meseca februarja pa do 2. maja sem imela rahlo povišano telesno temperaturo, do 37,5. Od 2. maja pa do 8. maja pa se je stanje začelo slabšati. Temperatura je še vedno prisotna, noge me ne držijo več pokonci, imam bolečine v sklepih in mišicah, kot pri gripi. Vmes sem pristala tudi na infekcijski kliniki, kjer so mi naredili ogromno preiskav. HIV, T-markerji, EB, hepatitis markerji, TBC, ultrazvok na endokarditis, RTG kolen, ORL pregled, pregled ščitnice, odvzem urina in krvi in vse je bilo negativno oziroma brez pokazateljev vnetja. Hodila sem tudi na TENS terapije. 27. maja pa sem imela tudi pregled pri svoji zobozdravnici, kateri sem opisala vse svoje simptome (povišan srčni utrip- do 132, bolečine v sklepih in mišicah, nočno potenje, povišana telesna temperatura, lepljive oči in da me non-stop tudi zebe). Takoj me je poslala na RTG zob. Slika je pokazala, da se cista na 4 drži korenine in, da je to možen vzrok mojih težav. Naslednji dan sem šla na čeljustno kirurgijo, kjer mi je zobozdravnik ta zob odstranil in dejal, da bo moral v naslednjih dneh odstraniti še 3-4 zobe, ker se je bakterija že naselila na naslednjih zobeh. Zanima me ali je to možen vzrok mojega slabega telesnega stanja in če je nujno tudi antibiotično zdravljenje. Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.Spoštovani! V praksi sicer še nisem srečal primera pri katerem bi bilo sistemsko zdravje tako hudo in dolgotrajno poslabšano zaradi bolezni zob ali obzobnih tkiv. Teoretično je možno, da bi hude infekcije zob (akutne ali kronične)lahko vplivale na oddaljene organe ali organske sisteme in povzročale sistemske simptome kakršne navajate, vendar bi ob tem sklepali na prizadetost imunskega sistema zaradi kakršnega koli drugega vzroka. Za antibiotično zdravljenje je potrebno potrditi sistemsk biloi bakterjski infekt, za katerega ste napisali da ga po preiskavah ni bilo mogoče potrditi. Uporaba siitemskih antibiotikov (tablet) se odsvetuje za zdravljenje lokalnih vnetnih reakcij, ki ne povzročajo znakov sisitemske bakterijske okužbe. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zanima me, kolikšna je verjetnost okvare ploda pri digitalnem slikanju (ortopan) v zelo zgodnji nosečnosti (slikanje je bilo 5 dni po oploditvi). Hvala za odgovor in lep pozdrav.Spoštovani! Glede na velikost prejete doze in lokacijo slikanja je verjetnost za okvaro ploda nična! Brez skrbi!


Pozdravljeni! Stara sem 37 let in in imam zgornjo desno trojko še "mlečno". Rentgen je pokazal, da imam stalni zob obrnjen horizontalno in leži skrit v dlesni zgoraj. Nikoli nisem imela nobenih težav z zobom, niti bolečin...torej, kakor, da v čeljusti ne bi imela stalnega zoba. ZARADI IZGLEDA (gre za majhen zobek v primerjavi z ostalimi zobmi) bi si želela ta zob podaljšati oz. želim imeti normalno velik zob (takšen kot je trojka na levi strani čeljusti). ALI OBSTAJA REŠITEV LE V TEM, DA SE MI ZOB SPULI IN NAREDI MOSTIČEK? ALI MI BO ZOBOZDRAVNIK SPILIL DVA SOSEDNJA ZOBA (dvojko in štirico)OZ. ALI OBSTAJA MOŽNOST, DA BI MI TA ZOB "OBESIL" (pritrdil) LE NA EN ZOB? Ne bi namreč rada uničila oba sosednja zoba. Ali je možna pritrditev fasete oz. luske na mlečni zob in na ta način korigirati zobek? Sicer razmišljam tudi o namestitvi lusk na zgornje 4 zobe. Ali menite, da v Sloveniji izvajajo te posege kvalitetno? na TV gledam razne "make-over" oddaje, ki vključujejo estetsko preobrazbo zobovja posameznikov. Čudovito, povsem naravno...in se mi ob tem zacedijo sline. Sprašujem se, zakaj se tudi sama ne bi osrečila s takšnim nasmehom? Obstaja pa strah, da ne bi bila zadovoljna sama s seboj in bi si potem očitala celo življenje. Sem namreč velik estet. Hvala za vaš odgovor in prijazen pozdrav. B.Spoštovani! Rešitve v primeru estetske korekcije zgornje trojke so naslednje: -V kolikor je korenina mlečne trojke še vedno dovolj dolga (neresorbirana) in pulpna komora (votli del zobne krone, kjer so žile in živci) ne posega v področje brušenja za prevleko, je mogoče na zobek narediti prevleko, ki bi estetsko ustrezala. V tem primeru RTG posnetek ne sme nakazovati perikoronarnih sprememb okoli impaktirane stalne trojke (nastanek ciste in posledična resorbcija kosti okoli stanega zoba) -V kolikor pogoji ne ustrezajo zgoraj navedenim dejstvom, je potrebno za korekcijo mlečno trojko odstraniti. Stalno trojko lahko potegnemo iz kosti z ortodonskim aparatom in fenestracijo kosti, če je njena lega v kosti primerna. Če ne, jo lahko pustimo, v kosti (RTG posnetek ne sme nakazovati kakršnih koli bodočih problemov). V kolikor RTG posnetek podaja sum na možno patologijo, stalno trojiko prav tako odstranimo. -trojko lahko nadomestimo z izdelavo mostička (brusimo oba sosednja zoba (le v redkih primerih lahko izdelamo kronski privesek ali adhezijski mostiček, pri katerem brusimo le enega od sosedov ali celo naredimo le plitve utore za naslonke. -Če so sosednji zobje intaktni bi vsekakor priporočal zobni vsadek na mesto manjkajoče trojke. Luske se v naši državi delajo kvalitetno, odločitev o njihovi izdelavi pa je subjektivne narave. Veselimo se vašega obiska.


dober dan. Danes mi je zobozdravnik naredil belo plombo( ki sem jo doplačala). zanima me če lahko že takoj uživam hrano ter kadim? hvala in lep pozdravSpoštovani! Bela plomba ima takoj po izdelavi željeno trdoto in trdnost, torej jo takoj lahko izpostavite obremenitvam. Kajenje nima vpliva na plombo, kar pa za ostale elemente v ustih ne bi mogel trditi. Lep dan še naprej.


Pozdravljeni! Zanima me kolikšna bi bila cena popravila spodnjih treh zob enki in ena dvojka.Imam kovinski zatič na vseh treh zobeh ,prevleka pa se mi je odkrušila na dveh zobeh.Potrebovala bi samo nove prevleke keramične ker ostalo mi ne drži zaradi globokega ugriza.Koliko časa mora preteči da del stroškov zopet krije zavarovalnica.Hvala in lpSpoštovani! Cena porcelanske prevleke (kovinsko keramična) v naši ordinaciji je 210 Eur. Prevleke imajo 7 letno garancijo. Kdaj zavarovalnica ponovno krije protetično delo je odvisno od vsakega izvajalca posebej (čakalna doba, število registriranih pacientov...), načeloma pa po končani trajnostni dobi vezanih prevlek ( 7 let). Hvala tudi vam in lep dan še naprej!