Pozdravljeni! Na zgornji levi strani imam mostiček ki pa je obešen na petko in osmico. Zdaj so ugotovili da je osmica pod mostičkom počila i mi je zobozdravnica rekla da mi ne more pomagati, da zob mora odstraniti. Mene zanima če ostanem brez osmice na kaj mi pol lahko obesi mostiček, če mi ga sploh lahko in seveda cena posega. Hvala za odgovor in lep pozdrav. MarijaSpoštovani! Glede na to, da je zadnji nosilec mostička odpovedal, ga ne moremo več narediti. Zadnji zob v vrsti je tako petica, kar lahko smatramo za skrajšano zobno vrsto. Rešitve so naslednje: -delna proteza (snemni nadomestek), v kolikor je pomanjkljiva tudi zobna vrsta na drugi (homologni) strani. -privesek, torej podaljšanje zobne vrste za en zob, vendar je potrebno v tem primeru konstrukcijo podaljšati v smer proti štirici in vključiti v konstrukcijo vsaj dva nosilna zoba, kar je v primeru intaktne štirice ali celo trojke precej radikalen poseg. -vstavitev enega ali bolje dveh vsadkov in fiksno protetična rekonstrukcija celotne strani. O ceni posega lahko govorimo, ko se odločite za način oskrbe in seveda kliničnem pregledu in pregledu ortopanskega RTG posnetka. Prosim če nas pokličete. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Kakšna je verjetnost, da se pod plombo pojavi nov karies? Hvala.Spoštovani! Verjetnost je potrebno opredeliti tudi s starostjo plombe. Po desetih letih je statistična vredost za amalgamsko plombo (po literaturi) cca 25 %. Za bele plombe je ta verjetnost ža na krajše obdobje precej večja. Verjetnost tudi močno varriira glede na obsežnost in lokacijo plombe. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Imam mostiček ki zajema 10 zob zgoraj. Minilo je že 12 let in v zadnjem letu dveh so prisotne katastrofalne vonjave iz ust . Kljub večkratnemu čiščenju zob, niti čigumiji ne izrinejo vonja iz ust. Ker opažam da gre hrana za zobe (upam da ne gnije kaj v njih) Me zanima: Ali je mogoče mostiček odstraniti in isti mostiček z novim lepilom in manjšemi popravki namestiti nazaj. Iz stališča financ in iz stališča ker so zobe - mostiček dobri oz sem se jih navadil. g. dr. Tomaž Hvala za odgovor.Spoštovani! Vzrok zadaha so največkrat obloge na jeziku. Po raziskavah, ki so bile opravljene na tisočih preiskovancev, so ugotovili, da se nadloge najhitreje rešimo, če ščekamo koren jezika. V vašem primeru bi seveda lahko povezovali zadah z nabiranjem in razpadanjem ostankov hrane pod mostičkom. Če na nosilnih zobeh potekajo gnilobni procesi, bi brez kliničnega pregleda in RTG posnetka težko rekel. V primeru, da most lahko snamemo brez poškodb, bi se ga seveda dalo uprabiti tudi v prihodnje. Lep dan še naprej!


Spoštovani, pred nekaj tedni se mi je zgoraj nad dvojko naredila gnojna bulica iz katere teče gnoj in kri, na pregledu mi je zobozdravnik povedal, da sklepa, ker je dvojka spodaj mrtva, da je zob počil in je posledica le tega ta gnojna bula. Povedal mi je tudi, da bo zob potrebno izpuliti in namestiti implantant, seveda pa mi je svetoval tudi dodatno mnenje. Zanima me, ali je možnost pregleda pri Vas in kakšna je cena implantanta? Hvala za odgovor in lep pozdravSpoštovani! Poka korenine vskakor lahko povzroči opisane probleme. Odločitev o terapiji zlomljene korenine je odvisna od mesta loma: -lomi v vratnem delu zoba ponavadi niso problematični; kronski del se odstrani in zob oskrbi z zatičen in umetno zobno krono -lomi v apikalnem delu se rešujeo z apikotomijo; operacijo pri kateri se odlomljeni vršek korenine odstrani skozi odprtino v kosti -lomi v srednjem delu korenine so ponavadi za zob usodni -vertikalne (vzdolžne)poke so za zob usodne in zahtevajo odstranitev zoba. Odstranjen zob se seveda da nadomestiti z zobnim vsadkom (cena 900 Eur) Na pregled se naročite po telefonu 04/5300660 ali 040294488. Veselimo se vašega obiska!


Pozdravljeni Stara sem 32 let .Manjkata mi zgornji dve dvojki, tako, da imam presledek med vsemi 4-imi zobmi.Zanima me ali je možno to popraviti brez nošenja aparata in umetnih vsadkov?Spoštovani! Če pri terapiji implantologija in ortodontija odpadeta, potem se lahko zatečemo le še k fiksno protetični terapiji. Način je precej radikalen in ireverzibilen saj brušene zobe ne moremo več povrnti v prvotno stanje, vendar pa zagotavlja zelo dobre in hitre estetske in funkcionalne rezultate, ki so tudi precej trajni. Nosilne zobe (trojke in enke) brusimo pod določenimi koti v obliko priesekanega stožca. Spremenjena oblika zobnih kron zagotavlja dovolj prostora tudi za nadomestitev manjkajočih dvojk (v tem primeru so to členi v mostu), barva zob pa se na novo prilagodi estetski in subjektivni potrebi. Za končno oceno nam prosim pošljite ortopan ali se oglasite na klinični pregled. Veselimo se vašega obiska.