Spoštovani! Odlašam z reševanjem mojega problema, ker se ne morem odločiti. Pred več kot 20 leti mi je bil narejen mostiček za en sam zob (petica zgoraj) s tem, da mi je bil mostiček vezan oz. obrušen samo en zob (štirica zgoraj). Že takrat mi je bilo rečeno, da to ne bo dolgo vzdržalo, ampak je. Sedaj mi je ta nadomestni zob ob strani počil oz se je delček ob strani odkrušil in tu se rada zadržuje hrana. Zanima me, ali bi tudi sedaj lahko naredili mostiček vezan samo na ta že obrušeni zob, ker mi je zobozdravnica rekla, da bi bilo potrebno obrusiti tudi šestico, ki pa je popolnoma zdrava (brez plombe) in mi jo je škoda. Zato odlašam. Hvala za vaš odgovor!Spoštovani! V kolikor je štirica zob, ki ima dolgo korenino, zdravo obzobno tkivo, torej je stabilen, bi se lahko odločili za izdelavo podobne konstrukcije, kot ste jo imeli do sedaj s to razliko, da bi šestico obremenili le z drobno naslonko ( ne zahteva brušenja zoba), ki bi dodatno prenašala grizne obremenitve. Vsekakor pa morate zaupati odločitvam vašega zobozdravnika. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Stara sem 29 let. Po prometni nesreči mi manjkajo zobje zgoraj in sicer 1,2,3. Ker v dlesni nimam kosti za implantante, mi pride v poštev delna proteza. Zanima me, ali povrne zzzs kaj stroškov ali sem za storitev samoplačnik. Hvala za odgovorSpoštovani! Glede na vašo starost in zobni status vam odsvetujem oskrbo s snemno protezo. Kot prvo sredstvo izbire bi vsekakor predlagal zobne vsadke. Nezadostna količina kosti je le relativna kontraindikacija, saj je mogoče izgubljeno kost nadomestiti in s tem zagotoviti zadostno primarno trdnost vadka. Odločitev o tem bi lahko podali po pregledu ortopana in kliničnem pregledu. Drugo sredstvo izbire je klasična mostovna konstrukcija vendar je v primerjavi s prvo nekoliko bolj radikalna, saj je potrebno brusit nosilne zobe, vendar je neprimerno bolj učinkovito in primerno sredstvo za nadomeščanje zob kot snemna protetika. Delna proteza (akrilatna) je v celoti pravica iz ZZZS pri pooblaščenem zobozdravniku. Lep dan še naprej!


pozdravljeni, zanima me če tudi vi prilepite diamantek in koliko je cena? lpSpoštovani! Tudi v naši ordinaciji vam lahko prilepimo imitacijo diamanta. Cena je 40 Eur. Lep dan!


Spoštovani, Pred slabim mesecem sem dobila gornjoprotezo. Na svoja dva zoba (trojki), ki so jih oblekli v zlato, je dana proteza s kovinsko prevleko, ki je zalita z umetno dlesnijo. Ne vem, če prav imenujem. Nekaj podatkov iz računa: kovina zlato, lokanje, konusna prevleka, kovinska proteza, zaht.delna zob.proteza z ul. ali več kot 10 el., konusna in teleskopska prevleka, rezkanje prevlek ali gredi po členu, standardna kovina v zob.Kar dolgo sem se privajala k tej umetni tvorbi v ustih. Sedaj že kar lepo govorim, ugriz je odličen, velika težava pa je v tem, da v ne stoji trdno. Se poniža. To me zelo moti. Najavila sem se že pri zobozdravniku. Vprašujem vas, kaj lahko pričakujem. Vem, da ne bo nikoli več tako, kot če bi bili moji zobje, toda to , da ne stoji trdno, me moti. Še to sprednji del dlesni so pustili odprt in zelo lepo je oblikovan prehod. Tega sem zelo vesela. Lepo prosim za nasvet, kaj lahko pričakujem? Ali take proteze ne stojijo trdno in je normalno , da se premikajo. Bojim se, da bi kdo videl to premikanje. To je zelo neprijetno. Pozdrav 62. letna MajaSpoštovani! Pojem stabilnosti oziroma nestabilnosti pri snemno protetičnih nadomestkih je zelo relativen. Pacienti se včasih pritožujejo nad protezami, ki imajo po našem mnenju popolnoma zadovoljivo stabilnost, po drugi strani pa so včasih zadovoljni s protetičnimi izdelki, ki v nobenem pogledu ne zadostijo doktrinarnim normam. Vsekakor je težko pričakovati popolno mirovanje proteze med funkcijo, saj gre nekaj nestabilnosti že na račun pomičnosti sluznice (torej same podporne površine). Število retencijskih elementov (preostalih zob)je pomemben dejavnik, ki vpliva na pomičnost proteze. V vašem primeru imamo le dve oporni točki, tako da pričakovane stabilnosti samo na tak način najbrž ne bo mogoče doseči. Za vse nadaljne informacije bi morali narediti klinični pregled. Želim vam popolno zadovoljstvo z novim protetičnim nadomestkom. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Zanima me, ali je zgornja proteza (cela) vedno možna le s celim nebom? Znanka je - menda - dobila protezo brez neba.(??) Zahvaljujem se Vam za odgovor. Veliko uspeha pri delu Vam želim. KsenijaSpoštovani! Zgornjo brezzobo čeljust lahko oskrbimo s protezo, ki ima prosto nebo le v primeru, če jo podpremo (pritrdimo) z zobnimi vsadki. Za pritrditev potrebujemo ponavadi štiri vsadke, ki nosijo kroglična sidra ali pa so povezani z gredjo. Proteza se z homolognimi elementi pritrjuje na retencijske dele vsadkov. Protezo prav tako lahko snamete, kar omogoča dobro higieno le te, predvsem pa retencijskih delov in sluznice (dlesni) okrog njih. Zadovoljstvo pacientov je pri navedeni protezi v primerjavi s klasično oskrbo neprimerljivo. Lep dan še naprej!