Pozdravljeni! Stara sem 29 let. Po prometni nesreči mi manjkajo zobje zgoraj in sicer 1,2,3. Ker v dlesni nimam kosti za implantante, mi pride v poštev delna proteza. Zanima me, ali povrne zzzs kaj stroškov ali sem za storitev samoplačnik. Hvala za odgovorSpoštovani! Glede na vašo starost in zobni status vam odsvetujem oskrbo s snemno protezo. Kot prvo sredstvo izbire bi vsekakor predlagal zobne vsadke. Nezadostna količina kosti je le relativna kontraindikacija, saj je mogoče izgubljeno kost nadomestiti in s tem zagotoviti zadostno primarno trdnost vadka. Odločitev o tem bi lahko podali po pregledu ortopana in kliničnem pregledu. Drugo sredstvo izbire je klasična mostovna konstrukcija vendar je v primerjavi s prvo nekoliko bolj radikalna, saj je potrebno brusit nosilne zobe, vendar je neprimerno bolj učinkovito in primerno sredstvo za nadomeščanje zob kot snemna protetika. Delna proteza (akrilatna) je v celoti pravica iz ZZZS pri pooblaščenem zobozdravniku. Lep dan še naprej!


pozdravljeni, zanima me če tudi vi prilepite diamantek in koliko je cena? lpSpoštovani! Tudi v naši ordinaciji vam lahko prilepimo imitacijo diamanta. Cena je 40 Eur. Lep dan!


Spoštovani, Pred slabim mesecem sem dobila gornjoprotezo. Na svoja dva zoba (trojki), ki so jih oblekli v zlato, je dana proteza s kovinsko prevleko, ki je zalita z umetno dlesnijo. Ne vem, če prav imenujem. Nekaj podatkov iz računa: kovina zlato, lokanje, konusna prevleka, kovinska proteza, zaht.delna zob.proteza z ul. ali več kot 10 el., konusna in teleskopska prevleka, rezkanje prevlek ali gredi po členu, standardna kovina v zob.Kar dolgo sem se privajala k tej umetni tvorbi v ustih. Sedaj že kar lepo govorim, ugriz je odličen, velika težava pa je v tem, da v ne stoji trdno. Se poniža. To me zelo moti. Najavila sem se že pri zobozdravniku. Vprašujem vas, kaj lahko pričakujem. Vem, da ne bo nikoli več tako, kot če bi bili moji zobje, toda to , da ne stoji trdno, me moti. Še to sprednji del dlesni so pustili odprt in zelo lepo je oblikovan prehod. Tega sem zelo vesela. Lepo prosim za nasvet, kaj lahko pričakujem? Ali take proteze ne stojijo trdno in je normalno , da se premikajo. Bojim se, da bi kdo videl to premikanje. To je zelo neprijetno. Pozdrav 62. letna MajaSpoštovani! Pojem stabilnosti oziroma nestabilnosti pri snemno protetičnih nadomestkih je zelo relativen. Pacienti se včasih pritožujejo nad protezami, ki imajo po našem mnenju popolnoma zadovoljivo stabilnost, po drugi strani pa so včasih zadovoljni s protetičnimi izdelki, ki v nobenem pogledu ne zadostijo doktrinarnim normam. Vsekakor je težko pričakovati popolno mirovanje proteze med funkcijo, saj gre nekaj nestabilnosti že na račun pomičnosti sluznice (torej same podporne površine). Število retencijskih elementov (preostalih zob)je pomemben dejavnik, ki vpliva na pomičnost proteze. V vašem primeru imamo le dve oporni točki, tako da pričakovane stabilnosti samo na tak način najbrž ne bo mogoče doseči. Za vse nadaljne informacije bi morali narediti klinični pregled. Želim vam popolno zadovoljstvo z novim protetičnim nadomestkom. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Zanima me, ali je zgornja proteza (cela) vedno možna le s celim nebom? Znanka je - menda - dobila protezo brez neba.(??) Zahvaljujem se Vam za odgovor. Veliko uspeha pri delu Vam želim. KsenijaSpoštovani! Zgornjo brezzobo čeljust lahko oskrbimo s protezo, ki ima prosto nebo le v primeru, če jo podpremo (pritrdimo) z zobnimi vsadki. Za pritrditev potrebujemo ponavadi štiri vsadke, ki nosijo kroglična sidra ali pa so povezani z gredjo. Proteza se z homolognimi elementi pritrjuje na retencijske dele vsadkov. Protezo prav tako lahko snamete, kar omogoča dobro higieno le te, predvsem pa retencijskih delov in sluznice (dlesni) okrog njih. Zadovoljstvo pacientov je pri navedeni protezi v primerjavi s klasično oskrbo neprimerljivo. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Zanima me kaj je možno narediti, če mi manjka 2, in sta se 1 in 3 že močno prirasli. Ali bi morala obvezno nositi zobni aparat, da bi dobili prostor za novo 2, ali se to lahko uredi kako drugače. Moj zobozdravnik je rekel da se itak ne opazi da mi 2 manjka, 3 je pa pomemben zob, pa bi bilo nesmiselno ga brusit, kakšne dugačne varijante mi ni niti omenil. Hvala lepa za odgovor!Spoštovani! Estetska ureditev interkaninega sektorja lahko poteka na več načinov: -ortodontska terapija (fiksni aparat), ki zagotovi dodaten manjkajoči prostor za normalno širini dvojk in naknadna vstavitev dveh implantov na mesto drugih sekalcev. Terapija je dolgotrajna (eno leto min. nošenje aparata, vstavitev implantov (pol leta za osteointegracijo) in šele nato izdelava kron na implante. -fiksnoprotetična terapija (brušenje trojk in izdelava dveh novih kron na vsako stran). Terapija je hitra z dobrim in trajnim rezultatom, vendar radikalna saj je brušenje intaktnih trojk postopek na meji doktrinarnega. -izdelava adhezijskih mostičkov in s tem nadomestitev manjkajočih dvojk (adhezijski mostiček se na sosednje zobe le lepi in ne zahteva brušenje soseda. Terapija je hitra z dobrim estetskim rezultatom, vendar je izdelek v primerjavi s prejšnjima dvema precej nesiguren, saj ob preobremenitvah lahko lepilo popusti in zobek izpade. Veselimo se vašega obiska!