Pozdravljeni! Sin (3,5 let) se je pri padcu udaril v zobe. Močno je krvavel in zgornji enki sta se mu majali. Seveda sem ga peljala k zobozdravnici. Na kontroli po enem tednu je ugotovila, da se mu zoba še vedno majeta in da ima dlesni še vedno vnete. Dala nama je še 5 dni časa, nato pa pravi, da bo potrebno slikanje in če je zlomnjena korenina, tudi odstranitev zoba. Priporočila je spiranje s kamilicami. Koliko čas se celijo 'udarjene' dlesni, da vnetje izgine? Ali se v vnete dlesni zob lahko utrdi in zaraste nazaj ali je treba najprej sploh sanirat vnetje? Kaj še lahko naredim, poleg izpiranja s kamilicami? In če bo potrebna odstranitev zoba - kako pri tako majhnih otrocih izgleda puljenje - lokalna anastezija, morda celo splošna? Hvala za kakršenkoli nasvet ali tudi le namig! Lep dan, HelenaSpoštovani! V primeru poškodbe na mlečnikih so postopki zdravljenja mnogo bolj okrnjeni kot pri poškodbah na stalnikih. Po opisu simptomov po poškodbi domnevam, da je poškodovanec utrpel subluksacijo obeh zgornjih sekalcev. Načeloma, bi se majavost s časoma lahko zmanjšala, na žalost pa bosta zoba najbrž kljub ponovni utrditvi ostala mrtva, kar lahko pripelje do kasnejših zapletov (komplicirane gangrene...). V primeru prisotnosti simptomov vnetja (bolečina oteklina, rdečina), ki v parih dneh ne minejo ali infekta priporočam odstranitev mlečnih sekalcev ne glede na to ali je korenina zlomljena ali ne. Sami otroku v tem primeru ne morete pomagati, higiena pa je kot ponavadi obvezna. Ruvanje mlečnih zob je enostavno in poteka pod vplivom lokalne anestezije. Lep dan še naprej!


Pozdravljevni! Star sem 28 let in bi si želel urediti zobovje v celoti. Ker obiska pri zobozdravniku nisem opravil že vrsto let je stanje mojih zob temu primerno. Zanima pa me slededeče: ali se da v celotni poseg-ureditev opraviti v enem samem obisku? poleg tega sem zasledil tudi nekaj vprašanj glede splošne narkoze-ali je plačljiva, če se jo sploh da opraviti na željo pacienta? sicer pa redno ščetkam svoje zobe vsaj 2x dnevno in kakih bolečin nimam edino zadnje čase se mi pojavljajo otkline na dlesni ki so na dotik včesih boleče sicer pa izginejo v roku 14 dni. Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor! Lep pozdrav!Spoštovani! Načeloma se večjih del in rekonstrukcij ne da opraviti v enem posegu. V kolikor gre za izdelavo nekaj plomb bi morda lahko v nekoliko podaljšanem času obiska zdravljenje zaključili v eni seji. Zdravljenje v splošni anesteziji na željo pacienta je izvedljivo, vendar mora biti indicirano, kar pomeni, da na noben drug način sanacije ni mogoče narediti. Delo v splošni anesteziji (z izjemo hudo prizadetih pacientov npr.: Downov sindrom) je plačljivo. Lep dan še naprej!


Najprej hvala za odgovor.Kakšne vrste sedativev-pomirjeval uporabljate(injekcija,tablete....)in kakšno stanje nastopi po prejemu.zanima me pa tudi okvirna cena storitev:klasična plomba,ruvanje zoba in seveda cena pomirjeval in ali me vi osebno sprejmete? Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!Spoštovani! Ponavadi predlagamo Apaurin ali Dormikum. Za slednjega vspostavimo komunikacijo s specialistom anesteziologom. Po posegu ne smete voziti automobila, oziroma je priporočljivo, da vas v vsakem primeru nekdo spremlja domov. Cene: -plomba: 50 Eur -ruvanje zoba: 60 eur -pomirjevala smo do sedaj pisali na recept in niso bila zaračunljiva. Sprejmem vas osebna.


Pozdravljeni! Zanima me ali navadne (amalgamske) plombe res povzročajo karies? To mi je danes rekel zobozdravnik. Hvala za pojasnilo.Spoštovani! Ne verjamem, da ste to slišali od zobozdravnika, vsaj ne dobesedno. Domnevam, da gre za nesporazum. Moje mnenje je, da amalgamske plombe niso slabše od kompozitnih in da je razlika estetska. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Zobozdravnik mi je dalj časa zdravil zob, šestico levo zgoraj. Vsakič me je pri čiščenju enega kanala bolelo, zato je postopek, da mi je dal v zobne kanale zdravilo, večkrat ponovil. Junija mi je opravil polnitev zoba. Nekje 14 dni po polnitvi in začasnemu zaprtju zoba so se pojavile bolečine v dlesni nad zobom. Ponovno sem obiskala zobozdravnika (dežurnega), ki mi je predpisal Efloran. Po jemanju antibiotika je bilo 2 meseca z zobom vse dokaj v redu. Sedaj pa se je ponovno pojavila že skoraj neznosna bolečina - ponovno nad zdravljenim zobom, v dlesni, prav tako pa je zob občutljiv na dotik. Kakšno je vaše mnenje? Bo prišlo do izgube zoba?Spoštovani! Problemi, ki ste jih opisali so relativno pogosti v vsaksanji praksi. Vzroki za opisano problematiko so lahko različni. Domnevam, da je polnitev glede na RTG kontrolo brez posebnosti, tako bi statistično najlaže sklepal na prisotnost dodatnega kanala v MB korenini, kar se je statistično pokazalo kar v 30 % za razlog problemov, ki jih opisujete. V tem primeru priporočam obravnavo s povečevali ali celo operacijskim mikroskopom, kar se je v praksi pokazalo kot zelo uspešno pri iskanju četrtega kanala. Med ostalimi možnostmi bi bilo statistično vredno omeneti še porozno polnitev, prisotnost periapikalnih ramifikacij ali anatomske posebnosti kanalov, ki bi onemogačale ustrezno polnitev kanalov. Tudi sami se v praksi mnogokrat srečamo s primeri, ki jih ne moremo postaviti v nobenega od naštetih ali nenaštetih predalov. Če želite natančnejši odgovor moramo narediti RTG in klinično kontrolo. Lep dan še naprej!