Spoštovani!

Imam otroka starega 30 mesecev. Ko je bil star 1,5 leti si je pri padcu popolnoma zabil zgornji enici v čeljust in čez 4 dni so mu jih kirurško odstranili. Ena zgornja dvojka pa mu je pri padcu izpadla. 
Sprašujem vas kolikšna je verjetnost, da si je poškodoval zgornji enici stalnih zob?
Kdaj se lahko slikajo stalni zobje?
Ali lahko dobi, dokler mu ne zrastejo stalni zobje, snemno protezo za zgornje tri mankajoče zobe ter ali lahko to naredi v vaši ordinaciji?

Za odgovor se zahvaljujem.

S spoštovanjem,

Borut


Spooštovani!

Verjetnost poškodbe zametkov stalnih zob (oziroma njihove zasnove) vsekakor obstaja, vendar je težko govoriti o velikosti tveganja. Pri tej starosti zasnov na rtg posnetku še ni mogoče videti, ker še ne mineralizirajo (predviden začetek mineralizacije je okrog četrtega leta). Tako rtg slikanje sedaj še ni smiselno. Otroka sicer lahko slikamo (s primerno zaščito) ko je tega sposoben (mirovanje, itd), vendar pred posegom vedno ovrednotimo smiselnost posnetka, ki je odvisna od informacij, ki jih dobimo s posnetkom. Pri tej starosti bi bila izdelava začasnega nadomestka nepotrebna če ne celo škodljiva, saj je tveganje zaradi poškodbe z nadomestkom prevelika.

Lep dan še naprej!


Spoštovani. Pred kratkim sem na stomatološki kliniki zaključil zdravljenje paradentoze (reženjska operacija-čiščenje zobnega kamna in oblog). Pri tem sem ostal brez 4,7 in 8ce zgoraj. Pred posegom sem že imel zgoraj levo in desno na prvih treh (torej 6 zob) keramiko (moj zob pobrušen in odstranjeni živci, ter na to zacementirano keramiko ) . Sedaj je ta keramika na vrhu odmaknjena (ne vem, ali se je čeljust odmaknila, ali pa so mi jo poškodovali, ko so čistili zobni kamen). Želel bi trajno rešitev zgornjih zob ter beljenje spodnjih zob na odtenek novih. Zanima me kakšne so možne rešitve ter približna cena kompletnega postopka. Hvala Matjaž

Spoštovani!

Teoretično vam torej v zg. čeljusti manjka štirica. Sedmico in osmico redko nadomeščamo, saj smatramo da je šestica kot zadnji zob dovolj za normalno funkcijo. Štirico lahko nadomestimo z mostičkom, pri čemer je potrebno brusiti šestico in trojko. Cena:
-210 Eur (porcelanska prevleka) X 3 = 630 Eur.
Boljša in bolj logična rešitev je vstavitev zobnega vsadka na mesto izgubljene štirice, pri čemer se izognemo kolateralni škodi na sosednjih zobeh. Cena:
-750 Eur (vsadek) X 1 = 750 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X1 = 420Eur.
Na vprašanje popravila protetike vam brez kliničnega pregleda ne morem odgovoriti.

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

imam vprašanje glede nadomestne proteze..zanima me cena in čas da jo dobim...namreč zgoraj so mi danes populili še preostala dva zoba in sedaj sem popolnoma brez...kar pa nekako ne gre...moj zobozdravnik pravi da lahko dobim protezo šele čez kakšen mesec....zanima me kakšna je rešitev tega problema vsaj za nekaj časa saj je to kar precejšen finančni zalogaj....kako je z nadomestno protezo,koliko časa traja da jo dobim in koliko je cena.....hvala in lep dan
P.S.Prosim za odgovor samo na mail.hvalaSpoštovani!

Začaso protezo lahko izdelamo v nekaj dneh. Cena je 500 Eur. V kolikor bi lahko odvzeli odtis zobnega stanja pred ruvanjem je lahko začasna proteza izdelana že ob obisku na katerem so zobje odstranjeni (torej takoj).

Lep dan še naprej!


Spoštoovani,

prejšnji teden sem na eni zasebni zdravstveni kliniki naredil slikanje Ortopan. Presenetilo me je da mi niso dali zaščitni ogrinjalo, pravijo da pri sodobnih digitalnih aparatih to več ni potrebno, ali je res temu tako? Drugo vprašanje pa koliko časa naj bi preteklo med slikanjem otropana, namreč ko zamenjam zobozdravnika ponavadi vsak želi da naredi svoj ortopan.

lep pozdrav.Spoštovani!

Časovni presledki med slikanji so seveda odvisni od problematike, ki jo zobozdravnik obravnava. Če bi sledili doktrinarnim navodilom, bi bilo RTG diagnostike najbrž mnogo več kot jo je. Vsi rtg aparati ne zahtevajo zaščite, obstajajo celo taki, ki se jih uporablja na samem zobodravniškem stolu. Ekspozicije pri dotičnih slikanjih so izredno majhne in so primerljive z dozami, ki jih dobimo s kozmičnimi sevanji (če nismo v zaprtih prostorih) ali z dozami, ki jih prejmemo pri letih s potniškimi letali.

Lep dan še naprej!


Lep pozdrav mene pa zabima koliko bi me pri vas stalo. Na spodnji celjusti imam svojih zob desna in leva trojka leva stirica in petica. Zanima me ce se lahko na obe trojki montira mosticek ozadaj pa proteza na drukarje da nebi bilo vidnih zapon koliko bi me to stalo pri vas.prosim za cim hitrejsi odgovor. V naprej hvala.Spoštovani!

Cena posega po katerem sprašujete:
-210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 4 = 840 Eur
-250 Eur (polzilo ali sklep; "drukar") X 2 = 500 Eur
-900 Eur (proteza z ulito bazo) X1 = 900 Eur
-skupaj: 2240 Eur

Lep dan še naprej!