spoštovani! pred kratkim sta se mi med tem ko sem jedel odkrušila dva zoba-oba pa sta petici spodaj, in jih ni možno popraviti. zanima me koliko bi prišla dva umetna zoba, oziroma nadomestek 2 zobov. hvala za odgovor in lep pozdravSpoštovani! Izgubljena zoba je mogoče nadomestiti na dva načina: -izdelava dveh mostov: sosednja zoba obrusimo kot nosilna zoba in naredimo mostiček, ki obsega tri zobe (dva nosilna in en manjkajoči), torej skupno šest novih zobnih kron na obeh straneh. Postopek je relativno radikalen saj brusimo sosednje intaktne zobe. Cena: 6 x 210 = 1260 Eur (kovinsko keramična krona) ali 6 x 350 = 2100 Eur.(polno keramična krona na cirkonski osnovi). -vsaditev dveh implantov, ki nosita dve novi zobni kroni. Postopek je sodoben, saj ne brusimo sosednjih zob in ga tudi priporočamo. Cena: 750 (900) x 2 = 1500 (1800) Eur + 420 (zobna krona na implantu)x2 = 840, skupaj 2340 (2640) Eur. Lep dan še naprej!


kaka krema za zdravljenje unetih dlesni.uporabljam nitko stetko super soft in zobno pasto paranotex in se vewdno so zelo rdece in krvavijoSpoštovani! Posebne kreme (razen posebnih zobnih past...) ne obstojajo, oziroma ne dajejo bistvenega učinka. Ključnega pomena je higiena (krtačka, medzobna krtačka, nitka...). Če so znaki gingivitisa še vedno prisotni, je potreben obisk pri zobozdravniku. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Ali implatološkega zdravljenja res ni priporočljivo izvajati pri kadilcih in zakaj.Kaj pa če v času zdravljenja prenehaš kaditi? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Nataša.Spoštovani! Implantološke šole po svetu odsvetujejo implantološko zdravljenje pri kadilcih. Pristopi pa so kljub temu zelo različni. Sam sem se učil implantologije v Nemčiji, ki je dejansko prenešena Ameriška doktrina. Po tej šoli sicer vsadke vstavljamo kadilcem vendar nudimo le eno (namesto pet) letno garancijo na vsaditev. Sam sem vstavil že kar nekaj implantov kadilcem, pa zaenkrat statistično beležimo podoben rezultat kot pri nekadilcih. Kajenje povzroča stalno vnetje dlesni okrog zobnega vsadka in tako prizadane najbolj občutljiv del, ki je ključen za dolgotrajno implantno oskrbo. Razvije se periimplantitis, ki vodi v izgubo kosti okrog vsadka in posledično v izgubo le tega. Lep dan še naprej.


Dober dan, pred tremi tedni sem dobila mostiček spodaj: enki sta izruvani, na obeh dvojkah in trojkah je kronica - vse porcelan. Moj problem je ta, da imam v ustih kovinski okus (sosednji mostiček je bil obrušen in se malo vidi kovina). Se da s tem kaj narediti? Na vseh šest novih prevlek se še v treh tednih nisem navadila, imam probleme z govorom (sičniki in šumniki) Zdi se mi, da ima jezik premalo prostora. Je kakšna rešitev. Hvala v naprej za odgovore in lep pozdrav, NadaSpoštovani! Kovinski okus je največkrat posledica polimetalizma ali prisotnosti različnih kovin v ustih. Kovine, ki imajo različen redoks potencial (stopnjo topnosti v elektrolitu) v slini (ki je dejansko elektrolit in prevaja električni tok) tvorijo galvanski člen (podobno kot v baterijskem vložku). Prisotnost galvanskega toka občutite kot kovinski okus. Največkrat moramo odstraniti eno od kovin (amalgamska plomba), če pa teh ni pa enega od mostov, ki so očitno narejeni iz različnih kovin. Glede izgovorjave in podobnih motenj vam zaenkrat lahko svetujem samo potrpežljivost in čas. Ostalih komentarjev brez kliničnega pregleda ne bi mogel podati. Lep dan še naprej.


Spoštovani! V sredini zgoraj se mi majeta dva sprednja zoba. Na obeh zobih imam zobno prevleko, saj sta mi bila zoba pred časom počrnela zaradi uničenja živcev. Ker bosta verjetno oba zoba morala biti izpuljena, me zanima, kaj bi se dalo narediti namesto njiju, koliko bi to stalo, če ne gre na obvezno zavarovanje z dodatnim pri Vzajemni, kakšna je čakalna doba pri vas in koliko časa traja, da se zobi izpulijo in nadomestijo z nečim drugim. Hvala za odgovor in lep pozdrav.Glede na napisano vam lahko svetujem dve različni možnosti za nadomestitev izgubljenih zob: -mostiček: zbrusimo najmaj dva sosednja zoba (torej obe dvojki), v nekaterih primerih je potrebno zbrusiti tudi kanine in naredimo mostiček iz štirih oziroma šestih zob (dva nosilna ali celo štirje nosilni zobje). Cena : 4 (6) X 210 (kovinska keramika) = 840 ali 1260 Eur. Če izberemo polno keramiko na Zirconu: 4 (6) X 350 = 1400 ali 2100 Eur. -vstavitev zobnih vsadkov (implantov): 2 x 750 (implant) + 2 X 420 (krona na implant) = 2340 Eur. V tem primeru na brusimo sosednjh zob. Storitev je vsekakor boljša v preventivnem in kurativnem smislu. Pacient dobi zobe brez obremenjevanja obstoječih zdravih zob (popolnoma ločena funkcionalna in estetska enota). Po ruvanju zob po predvidevanju čakamo šest tednov, da lahko vsadimo implante. Ves čas nosite začasne nadomestke. Lep dan še naprej!