Spoštovani! V sredini zgoraj se mi majeta dva sprednja zoba. Na obeh zobih imam zobno prevleko, saj sta mi bila zoba pred časom počrnela zaradi uničenja živcev. Ker bosta verjetno oba zoba morala biti izpuljena, me zanima, kaj bi se dalo narediti namesto njiju, koliko bi to stalo, če ne gre na obvezno zavarovanje z dodatnim pri Vzajemni, kakšna je čakalna doba pri vas in koliko časa traja, da se zobi izpulijo in nadomestijo z nečim drugim. Hvala za odgovor in lep pozdrav.Glede na napisano vam lahko svetujem dve različni možnosti za nadomestitev izgubljenih zob: -mostiček: zbrusimo najmaj dva sosednja zoba (torej obe dvojki), v nekaterih primerih je potrebno zbrusiti tudi kanine in naredimo mostiček iz štirih oziroma šestih zob (dva nosilna ali celo štirje nosilni zobje). Cena : 4 (6) X 210 (kovinska keramika) = 840 ali 1260 Eur. Če izberemo polno keramiko na Zirconu: 4 (6) X 350 = 1400 ali 2100 Eur. -vstavitev zobnih vsadkov (implantov): 2 x 750 (implant) + 2 X 420 (krona na implant) = 2340 Eur. V tem primeru na brusimo sosednjh zob. Storitev je vsekakor boljša v preventivnem in kurativnem smislu. Pacient dobi zobe brez obremenjevanja obstoječih zdravih zob (popolnoma ločena funkcionalna in estetska enota). Po ruvanju zob po predvidevanju čakamo šest tednov, da lahko vsadimo implante. Ves čas nosite začasne nadomestke. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Na trojki zgoraj imam kovinsko keramično prevleko že dve leti.Sedaj pa sem opazil,da imam na notranji strani čisto manjhno luknjico oz.da se malo vidi kovina,pa me zanima če je to kaj narobe oz.če se mi lahko začne krušiti keramika? Videti je samo kot mala luknjica ne kot razpoka. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.Spoštovani! Glede na napisano menim, da vidna luknjica nima vpliva na kvaliteto nadomestka in da ste lahko mirni. Lep dan še naprej!


Lepo pozdravljeni!! mene zanima samo če bi mi lahko povedali koliko pride apicotomija,če si samoplačnik.Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!Spoštovani! Cena apikotomije je 90 Eur. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Stara sem 56 let in zaradi paradentoze že skoraj brez zob.Mij dosedanji zobozdravnik mi je naril obe delni protezi,ki pa mi že skoraj dve leti povzročata ne malo težav.Zgornjo, nosim skozi, a me sili na bruhanje, spodnje pa sploh ne morem nositi, ker se mi zob na katero je pritrjena maje in strašno boli, če si dam v usta protezo.Da pa bi bilo vse še huje, sem zgornjo protezo,ki mi je padla iz žepa zdrobila, ko sem zaprla vrata od avta. Kaj mi svetujete,kako urediti moje neugledno zobovje, koliko stane nova proteza, ali jo je delno plačati z zdravstvenio kartico in kolikšna je razlika, ki bi jo bilo potrebno še plačati.Hvala lepa za vaš odgovor,Ah ja pa še to koliko časa bi bilo potrebno počakati, da bi se lahko naročila za pregled in realizacijo moje ustne katastrofeSpoštovani! Problem, ki ste ga opisali je stalnica v vseh ordinacijah. Sklepam, da je proteza dobro narejena in da gre v bistvu za slabe anatomske pogoje na zornji in spodnji čeljustnici (velika resorbcija kosti je povzročila nezadostno višina kostenega grebena, kjer bi se protezi uspešno držali v ustih. Naš predlog je naslednji: -zornja proteza, ki nima pokritega neba, s tem zmnajšamo refleks bruhanja. Za izdelavo bi potrebovali najmanj dva implanta (bolje štiri) in novo protezo. Cena: 750 X 2 = 1500 Eur + proteza (zavarovalnica) = 1500 Eur. -spodnja proteza; odsranitev bolečega zoba in izdelava totalne proteze na dveh vsadkih. Cena: 750 x 2 + proteza (zavarovalnica) = 1500 Eur. Na implante vam nudimo pet letno garancijo (če ne kadite). Protezi bosta stabilni, zgornja ne bo več prožila refleksa bruhanja, ker ne bo pokrivala trdega neba. Lep dan še naprej!


Spoštovani, Na spodnji čeljusti imam prevlečene vse zobe, vendar so po približno dveh letih že štiri prevleke poškodovane, dve sta se delno odkrušili in dve počili. Prevleke so polno keramične, zobje so normalno obremenjeni. Zanima me vaše mnenje, ali je to normalno. Kako dolgo bi polno keramične prevleke običajno morale zdržati? Koliko je ponavadi garancijska doba? Katere prevleke zdržijo dlje časa: kovinsko-keramične ali polno keramične? Hvala lepa za odgovore.Spoštovani! Žal vam na katerokoli od vprašanj ne morem podati točnega odgovora, le mnenja. V naši ordinaciji smo primorani dajati garancije na protetične izdelke (7 let fiksnoprotetični nadomestki v kolikor so vezani). V kolikor so pogoji za take garancije nemogoči (pacientu predstavimo problem, pa kljub temu vztraja na storitvi) se seveda dogovorimo za krajše garancijske roke. Torej trajnost prevlek ni vedno odvisna samo od izdelave ampak od pogojev v ustih, načina vzdrževanja, prisotnosti ali odsotnosti ostalega zobovja... Vsekakor je bolj preizkušena kovinskokeramična tehnologija, teoretično pa trajnost polnekeramike ne bi smela biti manjša od kovinskokeramične tehnike. Lep dan še naprej!