Pozdravljeni Zanima me vaše mnenje.Zgornji enki imam narejeni z belo plombo in mi vidno temnita. Kako bi se dalo to rešiti? Zgoraj desno imam 2 in 3 normalno brez plomb, nimam 4, 5 je črn zob s črno plombo, 6 in 7 samo črna plomba. Kako priti do 4 in se znebiti 5 ki je črna. Hvala za odgovor, še naprej uspešno delo in lpSpoštovani! Glede na napisano menim, da sta enki odmrli in da jih je potrebno najprej koreninsko zdraviti. Potemtakem bosta zoba pripravljena za izdelavo prevlek na koreninskih zatičih. Na mestu štirice se lahko naredi vsadek ali most od trojke na petico. Velike črne plombe se lahko nadomestijo z inleyi ali v skrajnem primeru s kronami. Menjava obsežnih črnih plomb z belimi ni priporočljiva. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Težave s šestico spodaj so se začele pred dvema letoma, ko mi je zobozdravnica menjala staro plombo za belo na popolnoma zdravem zobu. Ker se občutljivost na ugriz in toplotne dražljaje nekaj mesecev ni umirila, je zob odprla in vanj namestila zdravilo. Zdravilo je kasneje izpadlo in ker sem bila na potovanju je bil zob 1 mesec deloma odprt. Sledilo je novo zdravilo, potem spet bela plomba. Zgodba se je ponovila, saj še vedno zaradi bolečin nisem mogla žvečiti niti mehkejših živil. Omeniti moram, da rentgenska slika ni pokazala ničesar. Zob je zobozdravnica v nadaljevanju še dvakrat odprla - delno zaradi bolečin, zadnjič pa tudi zaradi okrušene plombe. Vedno zatrdi, da je zob popolnoma zdrav in ni nikjer sledu gnilobe ali vnetja. Spet imam v zobu nameščeno zdravilo. Ker sva postopek že tolikokrat ponovile, mi sedaj predlaga odstranitev pulpe, živca. Ali je mogoče razdraženost/občutljivost zoba nastala zaradi preglobokega vrtanja (poseg je bil vedno opravljen z injekcijo)? Ker vem, da odstranitev pulpe zob "ubije", bi se še vedno rada borila zanj in me ta rešitev nikakor ni prepričala. Ali obstaja še kakšna druga možnost za pomiritev (na videz) popolnoma zdravega zoba? Kaj mi predlagate?Spoštovani! Rtg posnetek ni vedno v neposredni korelaciji s simptomi, ki jih daje dotični zob. V kliniki se ne glede na dejansko ali histološko sliko pulpe (živca) odločamo le med dvemi kliničnimi slikami; reverzibilni in ireverzibilni pulpitis (povratno in nepovratno vnetje zobne sredice). Znaki nepovratnega stanja so: znatna občutljivost na potrk, spontana bolečina, bolečine v področju vrška korenine, oteklina...). V primeru opisane klinične slike je potrebno pulpo odstraniti, torej zob koreninsko zdraviti. Znaki povratnega stanja so: preobčutljivost na temperaturne spremembe, spremembe osmotskega tlaka..., vendar bolečina popusti v nekaj sekundah po dražljaju. V opisanih primerih se uporabljajo drugačni postopki (direktno kritje pulpe, zaščita zobnih vratov...). Prepričam sem, da se bo vaš terapevt pravilno odločil. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Meni se je "odprl" zob, oziroma mi je padel kar konkreten košček zoba (šestica zgoraj) in imam precejšnjo luknjo. Pri svojem zobozdravniku sem naročena šele marca, mislim, da ne morem čakat tako dolgo. Zanima me, koliko bi čakala na vrsto in ali to, da imate koncesijo, pomeni, da so vaše uslugo cenejše, saj bi se prijavila kot samoplačnik, ker bi rada zelo hitro prišla na vrsto. Najlepša hvala za odgovor! SanjaSpoštovani! Samoplačniško se lahko naročite relativno hitro (teden do dva). Koncesija pomeni, da lahko registriranim pacientom nudimo storitve, ki jih v celoti ali pa delno krije ZZZS. Neregistriranim pacientom takih uslug žal ne moremo nuditi. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Nekaj časa nazaj mi je moja zobozdravnica zamenjala plombi na enki in dvojki (ob strani). Problem je ker sta plombi še zmeraj vidni. Med enko in dvojko zgleda kot bi imela temno črto, kar me estetsko zelo moti. Sem to povedala tudi moji zobozdravnici pa mi je rekla da ne gre drugače zaradi svetlobe, ki se odbija...Zdaj me zanima če je to res, saj ima prijateljica tudi plombo na sprednjih zobeh ki ni vidna. Je res da na posameznih primerih ni mogoče izdelati plombe da ne bo vidna? Ker me to zelo moti se zanimam tudi za luske, nekje ste napisali da so luske možne samo v primerih če zobje niso veliko zaplombirani, pa me zanima: jaz imam na enki plomo na treh površinah, in na dvojki na dveh. Ali pridem v poštev za luske? Če ne kaj v mojem primeru storiti? LpSpoštovani! Plombi bi težko ocenjeval brez kliničnega pregleda. Včasih je s kompozitnimi materiali res težko ali celo nemogoče izdelati popolnoma nevidno plombo. Obstoja več materialov, ki se močno razlikujejo po svojih svetlobnih lastnostih, zato bi bilo morda dobro poiskusiti še enkrat. Luske ponavadi zahtevajo relativno trdno zobno osnovo. Če le te ni, se raje poslužimo izdelave klasične zobne krone, ki je estetsko prav tako brezhibna, le trdnost je precej večja. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Rad bi nekaj vprašal. Pod mojim zobom , ki se mi je vnel sem imel nekaj časa oteklino na čeljusti zdaj se mi je pa naredila bula...mislim da je gnojna... ali je to nevarno in je kakšno zdravilo proti temu...Spoštovani! Menim, da se morate oglasiti pri zobozdravniku, ki vam bo oteklino dreniral, zob odprl in po potrebi (otekle lokalne bezgavke, povišana telesna temperatura...) predpisal tudi sistemski antibiotik. Lep dan še naprej!