POZDRAVLJENI G.TOMAŽ Ravno včeraj smo se pogovarjali o zobarjih pa je prišlo do pogovora da moj znanec oz.sošolec hodi kvam in vas je pohvalil.Ravno včeri pa je hčeri/13let/ zobozdravnica izpulila zob sicer mlečno petico ker ji spodaj raste stalni in zaradi ortodonzskega zdravljenja in tako npr.Ful jo boli, ima oteklino, je tablete za bolečino, kaj naredit,koliko časa ta bolečina traja,povrhu vsega pa je še rekla da je delček koreninice ostal da pa bo stalni zob to izpodrinil in bo ok. Mene pa vse malo skrbi.Kaj mi svetujete,najraje pa bi prišla kar do vas če jo seveda vzamete na koncesijoSpoštovani! Prisotnost bolečine nekaj časa po posegu (dan, dva...) je pogosta, kar ne štejemo kot zaplet. Vsekakor bi bilo pametno vrniti se k zobozdravniku in obrazložiti nastali problem. Odsvetujem jemanje protibolečinskih zdravil, saj je prizadeti pacient le še otrok. V skrajnem primeru lahko predpišemo antibiotik. V naši ordinaciji vas lahko sprejmemo v dežurno ambulanto. Lahko nas prej pokličete po telefonu: 04/5300660. Lep dan še naprej!


Lepo pozdravljeni! Zelo bi bila vesela, če bi mi pomagali z informacijami pri naslednjem vprašanju. Na spodnji čeljusti nimam dveh šestic. Ker pa je od tega kar že nekaj let, se mi je tam dlesen kar veliko stanjšala. Razmišljam o vsaditvi implantanta. Je to sploh mogoče na moje stanje? Ko se vsadi implantat, so kakšne reakcije, npr lahko telo zazna v sebi tujek? Koliko bi me prišla pri vas ta terapija in koliko časa bi vse skupaj trajalo? Drugače pa sem slišala tudi o ortodonskem implantantu- imate kakšne iformacije o tem? Je mogoče pomakniti sedmico vključno z osmico na mesto šestice? Za vaše izčrpne informacije se Vam vnaprej zahvaljujem.Spoštovani! Možnosti za vstavitev implanta lahko preučimo pri pregledu ortopana. Anatomski pogoji v spodnji čeljustnici so odločujoči pri tovrstni odločitvi. Reakcij, ki bi lahko ogrozile obstoj vsadka ni. Zapleti po posegu so lahko infekcija rane, bolečina in problemi, ki bi se jih s pravilno vsaditvijo morali izogniti. Sam postopek vsaditve za obe šestici bi trajal cca 45 min. Po desetih dneh poberemo šive. Povprečen čas osteointegracije v spodnji čeljusti je štiri mesece. Ves ta čas vsadka še ne obremenimo. Po štirih mesecih lahko na vsadke naredimo krone. Cena: 750 Eur X 2 = 1500 Eur + 420 (krona na vsadek)X 2 = 840 skupaj = 2340 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Imam problem z zgornjima enkama. Ob robovih (spodaj) se mi krušita in sta, glede na dvojke, kjer imam mostiček neenakomirno veliki - precej manjši, in tudi barvno drugačni. Zasledila sem, da je možen popravek z luskami. Kakšen poseg je to? Pomeni da se enki brusita? Kakšna je življenska doba lusk. Je možen še kakšen drug popravek takšne napake? Hvala za odgovor. MarjanaSpoštovani! V kolikor je potrebno zobni kroni le nekoliko podaljšati,lahko to naredimo na popolnoma neinvaziven način; le z dodajanjem kompozitnih materialov. Če je potrebna tudi sprememba barve in generalna spremeba oblike zobne krone to lahko naredimo z zobno lusko ali prevleko. Pri izdelave polnokeramične luske je potreben poseg v zobni sklenini na prednjem (vidnem) delu zobne krone. Odstranimi 0,3 do 0,7 mm debel sloj sklenine in naredimo ležišče za zobno lusko. Rezultat je vrhunski. Estetske luske imajo relativno ozko indikacijo za izdelavo. Zob mora biti relativno nedotaknjen, medčeljustni odnosi morajo biti fiziološki, higiena brezhibna... Bolj pogosto uporabljen način za korekcijo motnje, ki bi jo želeli popraviti je izdelava klasične zobne krone, ki je prav tako lahkjo narejena po principu polnokeramične tehnologije in nudi ne samo estetski rezultat temveč tudi funkcionalno rehabilitacijo (trdnost, nadomestitev izgubljenih delov zobne krone...)Poseg je sicer bolj radikalen, saj obstoječo zobno krono brusimo v obliko prisekanega stožca. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Najprej pohvale glede vašega truda in konkretnih odgovorov na zastavljena vprašanja pacientov. Stara sem 33 let in imam že od 20. leta nenehne težave z zobmi (krhki, kjub rednemu umivanju pogost karies...). Te so se povečale z nosečnostjo in po njej. Do sedaj imam izpuljenih 9 zob, nekaj pa bi jih bilo potrebno še izpuliti, saj so nekateri škrbine do dlesni. Skrbi me kako se te škrbine dajo izpuliti, še posebej zaradi močnega strahu pred zobozdravniki. Seveda je moja največja želja te "zobe" končno spraviti v red. Spodaj imam zdrave zobe: sprednjih osem nato vse do zadnjega na obeh straneh, ki sta za izpulit, nimam nič- torej že izpuljene. Zgoraj: Sprednja prva dva sta zdrava, nato zraven njiju na vsako stran po en za izpult, pa zopet na vsako stran po en zdrav od tam dalje pa vse za izpulit do predzadnjega na vsaki strani, ki sta zdrava. Zadnja dva sta prav tako za izpulit. Za precej laični opis se vam iskreno opravičujem. Zanima me ali bi se lahko oglasila pri vas, koliko bi me rekonstrukcija stala in seveda ali je možno plačilo na obroke. Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vas prisrčno pozdravljam in vam želim lep dan!Spoštovani! Glede na napisano sem si ustvaril podobo vašega zobnega statusa. Spodaj imate zobe na vsaki strani do štirice, torej govorimo o skrajšani zobni vrsti na obeh straneh. V zornji čeljusti sta prisotni obe enki, trojki in sedmici. Glede na opisan status bi bila rešitev lahko naslednja: Če smatramo da so preostali zobje v zornji čeljusti primerni za protetične nosilce, bi lahko izdelali polkrožno fiksno konstrukcijo iz dvanajstih zob: Cena: 210 x 12 = 2520 Eur. V kolikor nosilni zobje niso primerni za tako obremenitev lahko izdelamo protezo: Cena: 710 Eur. Če kljub temu še vedno želite fikso konstrukcijo (torej ne snemljive kot je proteza) je potrebno vstaviti nekaj zobnih vsadkov. Število in položaj zobnih vsadkov lahko opredelimo le po pregledu RTG posnetka. Cena enega vsadka je 750 Eur. V spodnji čeljusti bi lahko podaljšali grizno vrsto na vsaki strani s po enim vsadkom in mostom od štirive na zobni vsadek: Cena 750 x 2 = 1500 Eur + mostovna konstrukcija na obeh straneh: 6 X 210 Eur = 1260 Eur. Preostale korenine, ki so še v ustih odstranimo brez problemov. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Kot samoplačnik bi se pri vas naročil na pregled in potem na zdravljenje. Še prej bi pa rad nekaj dodatnih informacij za lažjo odločitev. 4. levo zgoraj imam mrtev zob (cca 10 let), zalivka je amalgam, zob je obarvan črno. Razlog za posegi so estetski (lepši izgled), primarno pa boljša funkcionalnost (ne bi želel, da bi se zob zlomil), hkrati pa tudi odstranitev amalgamske plombe ne tem zobu. Seveda bi želel hkrati ohraniti čim večji del svojega obstoječega zoba in njegov naraven (neizumetničen) izgled. Prosim da pri odg. izhajate iz teh pričakovanj. -Zanima me, ali predlagate le zamenjavo amalgamske plombe z belo, ali je potrebna tudi vstavitev zatička? Če je potrebna, ali vgrajujete zatičke iz FRC materiala (fiberglass reinforced composit) ali katere druge? Kakšna je cena? - Ali priporočate tudi porcelanasto krono (keramično prevleko)? Je obarvanost podobna kot pri ostalih zobeh, ali ta zob potem belo izstopa? Kakšna je cena? - Ali tudi pri 4. pride v poštev inley in ali ga v mojem konkretnem primeru priporočate? Zanima me, koliko je čakalna doba za pregled in koliko stane sam pregled pred terapijo? Hvala in lp, MatejSpoštovani! Odločitev o tipu izdelka je odvisna od intenzivnosti zabarvanja obstoječega zoba in vaših želja glede popolnosti izdelka. Če je amalgamska plomba obsežna ne priporočam menjave v belo plombo zaradi fizikalnih lastnosti le te. Bolje je izdelati inley, ki ima visoko lomno trdnost. Če je preostala sklenina močno zabarvana našteta izdelka odpadeta. V tem primeru priporočamo izdelavo krone, lahko na zatiču (odvisno od količine preostale zobne mase), ki je seveda lahko cirkonski ali iz steklenih vlaken, s čimer se izognemo nadaljnemu zabarvanju okolnih tkiv. Tudi titanov zatič ne zabarva okolice vendar je neprimeren v kolikor na zatič izdelamo polnokeramično prevleko, ki je svetlobno prepustna. Krone popolnoma ustrezajo obliki in barvi sosednjh zob. Cene: inley: 210 Eur krona (kovinska keramika):210 Eur Krona (polna keramika E -max):320 Eur. Zatič: 30 Eur (vsi tipi). pregled: 50 Eur. Lep dan še naprej!