Spoštovani Sem oče 17 letne Polone, ki pa ima to nesrečo, da ji manjka kar 12 zob.Manjkajo ji 2 enke,2 dvojke, 4 petice, 4 sednice.Ortodonta obiskujemo že približno 10 let, ta predlaga zobne implatante.Lepo vas prosim tudi za vaše mnenje.Glede nato, da svojemo otroku želim omogočiti le najboljšo rešitev, vas prosim koliko v tem primeru posege krije ZZZS ali smo v celoti samoplačniški.Za odgovor se lepo zahvaljujem in lep pozdrav.Spoštovani! Glede na to, da so ortodonti predlagali vstavitev zobnih vsadkov je najbrž to ustrezna rešitev. Kaj več bi vam lahko povedal po pregledu ustne votline in RTG posnetka. Implantacijo lahko preprečujejo ali otežujejo določeni anatomski pogoji ali sistemske bolezni. V primeru opisane motnje (oligodontije ali anodontije) ZZZS krije tudi stroške implantologije, ki so sicer v breme vsakega posameznika. Menim, da spadate med tiste posebne primere (kot jih opisuje klavzula v pravilniku ZZZS), ki bi jih na zavarovalnici lahko obravnavali ločeno od ostalih. Za točen odgovor se morate vsekakor obrniti direktno na ZZZS. Lep dan še naprej!


pozdravljeni. pred 2 dnevoma so mi odstranili 5ico. Zob oz praznina zoba me še kar boli in danes je vidno da imam gnojno. Ali moram obiskati zobozdravnika? hvala za odgovor.Spoštovani! Bolečina po ruvanju zoba je relativno pogost zaplet (nekaj dni po posegu). Če je bolečina huda se vsekakor obrnite na zobozdravnika, ki vam bo predpisal anelgetik, svetoval hlajenje ali morda celo antibiotično terapijo. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Ne vem ali mi boste lahko odgovorili na vprašanje vendar drugje ne najdem odgovora. Ali zdravstveno zavarovanje krije fiksni zobni aparat zaradi preveč razmaknjenih zgornjih zob, 14 letnemu otroku. Lep dan še naprej!Spoštovani! Sam sicer ne poznam pravil plačevanja ortodontske terapije najbolje, vendar vam bom poskušal pomagati. Terapijo plačuje zavarovalnica v kolikor je bila pri pacientu začeta pred osemnajstim letom. Terapije pacient sam ne sme prekiniti (po svoji volji), sicer je samoplačnik. Ortodonti triažirajo (razvrščajo)paciente med omejeno število plačanih terapij glede na stopnjo prizadetosti. Stopnja in način prizadetosti določata tudi tip zobnega aparata (fiksni ali snemni). Vsa pravila ali vsaj način dostopa do njih so vam na voljo na spletni strani ZZZS. Lep dan še naprej!


Spoštovani, Imam zdravljeno korenino na štirki zgoraj.Polovico zoba se mi je odlomila.Zobozdravnica mi je predlagala zatič in prevleko s tem, da bi zajela tudi petico, saj je cela v plombi. Kaj menite, je to najboljša rešitev? Skrbi me predvsem iz estetskega vidika. Hvala in lp VeronikaSpoštovani! V kolikor je to predlagala zobozdravnica sem prepričan, da je to najboljša rešitev. Zatič na štirici je skoraj edina rešitev, dodatno brušenje petice pogojuje obsežna poškodba trdih zobnih tkiv na kroni. Vezana fiksna konstrukcija (dve kroni skupaj) bo nudila obema zobema večjo lomno trdnost in statično ugodje. Estetski vidik naj vas ne skrbi, saj naj bi bile zobne krone estetsko brezhibne. Lep dan še naprej!


Lepo pozdravljeni.Stara sem 40 let.Moje težave in strah pred zobozdravnikom izvirajo že iz otroštva.Starši me nikoli niso peljali k zobozdravniku,le takrat ko me je že zelo bolelo in je bilo treba zob izpuliti.Tudi šolska zobozdravnica ni bila ravno primerna za delo z otroki,ker poleg tega,da so me pripeljali k njej vedno že z bolečinami,je tudi ona zelo negativno psihološko vplivala name,z raznimi pripombami o mojem stanju zob.Tako sem imela pri dvajsetih večino zob že čisto uničenih.Zbrala sem pogum in denar in zasebnik mi je naredil kar se je pač dalo narediti.Zgoraj spredaj mostiček,spodaj puljenje...groza..ko je bilo za mano,spet nisem in nisem zbrala poguma za ponoven obisk..v glavi imam še vedno da me bo zelo bolelo in da se bo zobozdravnik zgražal nad menoj...sedaj se že nekaj časa psihično pripravljam na to,da bi si dala urediti kar se urediti da.Zanima me,ali lahko pričakujem korekten odnos,brez obtoževana,popravilo brez hudih bolečin in kakšna je možnost plačila na obroke?Spodaj imam svoje 1-4,na desni strani potem populjene,na levi je še 8.Zgoraj na levi 3,4 svoji in na desni 5,7 svoji,na sprednjih je mostiček.Mostiček mi dobro služi,čeprav imam zamaknjen ugriz že od nekdaj,le dlesen se je predvsem na enki in trojki dvignila.Naj povem še to,da ko sem enkrat vmes zbrala pogum za obisk nekega zobozdravnika,mi je na vse skupaj rekel(na moje vprašanje kaj se da narediti zaradi umika dlesni),da kar je,je,ko me bo začelo boleti bo pa treba vse skup vržt ven(točno tako!!)Opravičujem se za dolgo razlago in hvala za odgovor.Res si želim imeti lep nasmešek.Lep pozdravSpoštovani! S strahom pacientov se soočamo vsak dan. Strah je s strani pacienta vedno upravičen. Usta so pomembna čustvena cona; človekov prvi stik s hrano z življenjem...V to čustveno svetišče posegamo s hladnimi, glasnimi inštrumenti, ki se tresejo, vrtijo in navsezadnje tudi povzročajo bolečino. S tega vidika je vsekakor popolnoma normalno, da je obisk pri zobozdravniku neprijeten. Kako intenzivni so negativni občutki pa je seveda pogojeno še z mnogimi faktorji. Izvirajo iz prizadetega (vsak človek ima svojstven odziv na zgoraj opisano) ali iz okolice (delo zobozdravnika, ordinacijsko okolje, težavnost posega...). Pri tako intenzivnem strahu pred posegi se vsekakor morata potruditi obe strani; pacient naj se prepriča da so posegi nujni in v njegovo korist, zobozdravnik naj poskrbi za prijaznost osebja, kratek čas čakanja v čakalnici in strokovno delo pod vplivom anestetikov. Rezultat je v večini primerov zadovoljiv in vsem v zadovoljstvo. Če želite dodatne informacije nas pokličite. Lep dan še naprej!