Pozdravljeni ! Zdravnik mi je predlagal prevleki na zgornjih enkah, ki so že preveč plombirani. Sedaj ma zanima, če mi lahko še kdo svetuje, kaj je bolj primerno pri mojih 45 letih: Kovinsko -keramična ali Polno keramična prevleka ? Najlepša hvala za nasvet !! JoškoSpoštovani! Obe vrsti prevlek sta trajni, funkcionalni, estetski, odporni na lom in abrazijo, nealergeni. V bistvenih lastnostih, ki jih mora pevleka imeti se ne razlikujeta. Polnokeramična prevleka je za razliko od kovinskokeramične prevleke prepustna za svetlobo, tako da posnema svetlobne lastnosti naravnih zobnih tkiv, zato jih večkrat uporabljamo v vidnem sektorju. Vrhunska estetika zahteva polnokeramično prevleko. Polnokeramična prevleka je ponavadi dražja. Glede na napisano menim, da se morate odločiti sam. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni Imam nečaka starega pet let. Pred mesecem dni so se pričele težave z dvema "predzadnjima "zoboma od zgoraj (mlečna). Oba je zobozdravnica odprla, pri enem se je naredila " cista". Masirali smo jo po njenem nasvetu z donagelom in sedaj je tista bulica izginila. Pa vendar otroka močno bolita še vedno oba zoba, kljub rednemu ščetkanju večkrat na dan. Ker je suh in droben , sedaj odklanja še hrano, saj ga po vsaki hrani bolita zobka. Zobozdravnica trdi, da je to vse kar je lahko naredila ( odprla oba zoba). Seveda se fant sedaj boji zobozdravnikov.Spoštovani! Največkrat mrtvih mlečnih zob ne moremo koreninsko zdraviti na način kot stalne zobe. Vzrok temu je precej drugačna anatomija korenin mlečnih zob, dodatno pa zdravljenje onemogoča tudi fiziološko raztapljanje korenin iz smeri vrškov proti zobni kroni, kar je pogoj za normalen izpad mlečnih in izraščanje stalnih zob. Mlečen odprt zobek bi sicer lahko zaprli z biološko antibiotično maso, vendar le za določeno obdobje, ki je pogojeno z dolžino delovanja te mase. Po tem času je mlečen zobek ponovno potrebno odpreti, ponovno polniti ali pa pustiti odprtega. V praksi se mlečni zobje največkrat puščajo odprti saj so v tem primeru zapleti najmanj pogosti. Odsvetujemo ruvanje zob dokler s svojo prisotnostjo držijo prostor za stalnik. V primeru ponovne bolečine je potrebno koreninske kanale ponovno razširiti in se odločiti med zgoraj opisanima načinoma. V kolikor nisem bil dovolj jasen nas lahko pokličete po telefonu. Lep dan še naprej!


Spoštovani. V zgodnjem otroštvu sem si po padcu z višine počila spodnjo čeljust, operirali so me, vstavili nek plastičen zamašek,dikler se luknja ni zacelila. Zboje so zrasli, tudi stalni. Šestica na istem mestu, se mi je vnela, zobozdravnica jo je zdravila, vendar zaradi ukrivljenosti korenine enega kanala ni mogla počistiti. Zdaj, 2 leti kasneje, so mi pod tem zobom (po kontrolnem ortopan slikanju) ugotovili neko cisto. Zobozdravnik pravi, da ne ve točno kaj bi to bilo, vendar me nima namena nikamor poslati naprej. Spodnja čeljust me boli le na mrazu, ko piha.Nekaj težav imam z ušesom. Secer sem OK. Jaz bi rada zob obdržala, in si želim, da bi začeli z zdravljenjem preden bo prepozno. Kaj menite? Je potrebno čakati, dokler ne bo gangrene in bo potrebno izruvanje zoba? KAj lahko sploh storim, glede na mnenje zobozdravnika? Hvala za odgovor.Spoštovani! Odločitvam svojega zdravnika ali zobozdravnika je potrebno zaupati. Periapikalni proces (cista, granulom) je mogoče zdraviti na dva glavna načina: konzervativno ali koreninsko zdravljenje pride v poštev, če so koreninski kanali prehodni. Če ne, je potrebno kirurško zdravljenje (apikotomija). Pri tem postopku pristopimo k odstranitvi procesa od strani (skozi kost). Če oba postopka spodletita je potrebno zob izruvati. Več vam glede na dane podatke ne morem svetovati. Za več informacij bi potreboval vsaj RTG posnetek. Lep dan še naprej!


Prosim za priblizno oceno koliko stane pri vas implant zoba....hvala in lpSpoštovani! Cena implanta je 750 Eur (brez dodajanja kosti). Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, kakšni so zdravstveni pogoji za namestitev implantantov. hvala in lp gruden m.Spoštovani! Odgovor je zelo obsežen zato se bom omejil na najbolj pogoste kontraidikacije, ki nam lahko preprečijo poseg: kajenje, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, antikoagulatna terapija, rakasta obolenja, slaba ustna higiena, psihološke motnje, bruksizem, anatomske posebnosti čeljustnic, pred katkim prebolel infarkt ali kap... Lep dan še naprej!