Pozdravljeni, kakšni so zdravstveni pogoji za namestitev implantantov. hvala in lp gruden m.Spoštovani! Odgovor je zelo obsežen zato se bom omejil na najbolj pogoste kontraidikacije, ki nam lahko preprečijo poseg: kajenje, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, antikoagulatna terapija, rakasta obolenja, slaba ustna higiena, psihološke motnje, bruksizem, anatomske posebnosti čeljustnic, pred katkim prebolel infarkt ali kap... Lep dan še naprej!


Spoštovani Sem oče 17 letne Polone, ki pa ima to nesrečo, da ji manjka kar 12 zob.Manjkajo ji 2 enke,2 dvojke, 4 petice, 4 sednice.Ortodonta obiskujemo že približno 10 let, ta predlaga zobne implatante.Lepo vas prosim tudi za vaše mnenje.Glede nato, da svojemo otroku želim omogočiti le najboljšo rešitev, vas prosim koliko v tem primeru posege krije ZZZS ali smo v celoti samoplačniški.Za odgovor se lepo zahvaljujem in lep pozdrav.Spoštovani! Glede na to, da so ortodonti predlagali vstavitev zobnih vsadkov je najbrž to ustrezna rešitev. Kaj več bi vam lahko povedal po pregledu ustne votline in RTG posnetka. Implantacijo lahko preprečujejo ali otežujejo določeni anatomski pogoji ali sistemske bolezni. V primeru opisane motnje (oligodontije ali anodontije) ZZZS krije tudi stroške implantologije, ki so sicer v breme vsakega posameznika. Menim, da spadate med tiste posebne primere (kot jih opisuje klavzula v pravilniku ZZZS), ki bi jih na zavarovalnici lahko obravnavali ločeno od ostalih. Za točen odgovor se morate vsekakor obrniti direktno na ZZZS. Lep dan še naprej!


pozdravljeni. pred 2 dnevoma so mi odstranili 5ico. Zob oz praznina zoba me še kar boli in danes je vidno da imam gnojno. Ali moram obiskati zobozdravnika? hvala za odgovor.Spoštovani! Bolečina po ruvanju zoba je relativno pogost zaplet (nekaj dni po posegu). Če je bolečina huda se vsekakor obrnite na zobozdravnika, ki vam bo predpisal anelgetik, svetoval hlajenje ali morda celo antibiotično terapijo. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Ne vem ali mi boste lahko odgovorili na vprašanje vendar drugje ne najdem odgovora. Ali zdravstveno zavarovanje krije fiksni zobni aparat zaradi preveč razmaknjenih zgornjih zob, 14 letnemu otroku. Lep dan še naprej!Spoštovani! Sam sicer ne poznam pravil plačevanja ortodontske terapije najbolje, vendar vam bom poskušal pomagati. Terapijo plačuje zavarovalnica v kolikor je bila pri pacientu začeta pred osemnajstim letom. Terapije pacient sam ne sme prekiniti (po svoji volji), sicer je samoplačnik. Ortodonti triažirajo (razvrščajo)paciente med omejeno število plačanih terapij glede na stopnjo prizadetosti. Stopnja in način prizadetosti določata tudi tip zobnega aparata (fiksni ali snemni). Vsa pravila ali vsaj način dostopa do njih so vam na voljo na spletni strani ZZZS. Lep dan še naprej!


Spoštovani, Imam zdravljeno korenino na štirki zgoraj.Polovico zoba se mi je odlomila.Zobozdravnica mi je predlagala zatič in prevleko s tem, da bi zajela tudi petico, saj je cela v plombi. Kaj menite, je to najboljša rešitev? Skrbi me predvsem iz estetskega vidika. Hvala in lp VeronikaSpoštovani! V kolikor je to predlagala zobozdravnica sem prepričan, da je to najboljša rešitev. Zatič na štirici je skoraj edina rešitev, dodatno brušenje petice pogojuje obsežna poškodba trdih zobnih tkiv na kroni. Vezana fiksna konstrukcija (dve kroni skupaj) bo nudila obema zobema večjo lomno trdnost in statično ugodje. Estetski vidik naj vas ne skrbi, saj naj bi bile zobne krone estetsko brezhibne. Lep dan še naprej!