Pozdravljeni! na spodnijih enkah sem dobila pred 15 leti udarec, pa so semi naredile ciste na obeh koreninah, po operaciji so se mi ponovile še dvakrat in zdaj še tretjič,zeto morata it spodnji enki ven.Po pogovoru z zobozdravnico glede implantantov je rekla da je v mojem primeru boljši poseg mostiček tako da bi mi obrusila sosedji dvojki in trojki, ki sta sicer zdravi. Kaj menite o implantantih na spodnijh enkah oz. kaj bi bilo bolj estecko. Hvala za odgovor.Spoštovani! Na opisani lokaciji so ponavadi anatomski pogoji in gostota kosti za implantologiji zelo ugodni. V primeru, da vam nadomestijo zobe z zobnimi vsadki ni potrebno brušenje sosednjih zob, zato je postopek bolj primeren. Estetski rezultat je vsaj tako dober, kot v primeru klasičnega fiksnoprotetičnega nadomestka (mostička). Trajnostne dobe so vsaj take, kot pri mostičku. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Zanima me koliko časa potrebujejo dlesni, da preidejo v prvotni položaj pa opravljeni apikotomiji, ki je bila narejena na obeh sprednjih enkah ? Občutek in izged kažeta na do, da bi zobozdravnik, ki mi je to napravil lahko delal tudi v kakšni mesnici ..... Hvala za odgovor !Spoštovani! Rana po operativnem posegu naj bi se zacelila relativno hitro; teden do deset dni. Do dokončnega preoblikovanja kosti v operativnem področju mine precej več časa; štiri do šest mesecev. V kolikor je prišlo do postoperatvnih zapletov; podaljšano vnetje ali infekcija rane se celjenje rane podaljša izguba tkiva in s tem posledične spremembe na tkivu pa so temu primerno večje. Zaradi krčenja tkiva pri brazgotinjenju pa so nekatere spremembe lahko trajne. Lep dan še naprej!


Glede na Vaše odgovore, si predstavljam, da ste izredno prijazen zobozdravnik. Zanima me (sem iz Ljubljane) koliko časa bi pri Vas čakal na zgornjo protezo - sedaj zgoraj nimam zob, spodnje pa imam, seveda na koncesijo. Najlepša hvala za Vaš čas in trud ter lep pozdrav! Jan GoručanSpoštovani! Nove paciente vpisujemo v prvi polovici naslednjega leta. Lep dan še naprej!


Mozu je zobozdravnica izdelala delno zgornjo protezo,vendar vsakokrat,ko jo da v usta ,bruha in je ne more nositi. kaj je vzrok. hvala za odgovor in lpSpoštovani! Vzrok je v močnem refleksu goltnih lokov. Le ta se pri ljudeh močno razlikuje; požiralci sabelj lahko v žrelo stlačijo pet nožev, drugim pa gre na bruhanje že samo če pomislijo na to. Pri gospodu bi bilo potrebno nekoliko skrajšati protezo, v kolikor je to mogoče. Zadnji rob proteze tako ne bi prožil refleksa bruhanja. Če proteze ni mogoče skrajšati bi bilo potrebno razmisliti o drugih načinih protetične rehabilitacije; proteza, ki ne pokriva neba, fiksnoprotetična rehabilitacija... Lep dan še naprej!


Približno 10 let nazaj so mi odstranili levo dvojko zgoraj. Na trojki so mi naredili most. Pri mostičku me je začelo mesec dni nazaj me je skeleti na dotik mrzlote. Zobozdravnik me je odstranil most in živec na trojki. Imel sem dva tedna brez bolečin, poteme me je pa spet začel zob skeleti na mrzloto. Pri naslednjem obisku pri zobarju sem mu tudi povedal ter mi namestil štift. Mene pa še zmeraj zob zaskeli pri dotiku mrzlote. A mi lahko poveste zakaj me zob še vedno skeli in kakšen bi bil naslednji postopek. Lp BoštjanSpoštovani! Glede na napisano menim, da so vam na trojki dokončali koreninsko zdravljenje. Iz tega sledi, da vas trojka ne more skleleti (občutljivost na mrzlo, toplo, sladko, kislo, skratka na spremembe temperature in spremembe osmotskega tlaka). Ta vrsta občutljivosti je značilna za vitalne zobe. Trojka bi vas lahko bolela spontano, topo, na dotik. Menim, da vas skeli sosednji zob (štirica), kar je najbrž posledica preobčutljivosti zobnega vratu. Izdelava koreninskega sidra (zatiča in krone nima povezave z bolečino na tem ali sosednjem zobu). Lep dan še naprej!