Levo zgoraj enka me zaskeli na mrzloto. Zobozdravnik mi je prislonil neko napravo, ki me je rahlo stresla, še prej pa sem moral zob poslinit in potem me je znečim namazal. Zdaj me zob malo manj skeli na mrzloto. Zanima me kaj mi je to delal in če bo potrebno ponoviti. Lp BoštjanSpoštovani! Zobozdravnik vam je izvedel vitalitetni test. V kolikor je zob zaznaval nižje vrednosti električnega impulza lahko sklepamo na neko vnetje zobne sredice ali pulpe. Postopek ima zgolj diagnostično težo in ne terapevtske. V vašem primeru gre najbrž zgolj za preobčutljivost zobnega vratu, ki se jo da omiliti s premazovanjem vratnega dentina z posebnimi smolami. Poleg tega priporočamo uporabo zobnih past za zmanjševanje preobčutljivosti. Zobozdravnik bo odločil, če bo diagnstični postopek potrebno ponoviti. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zanima me sledeče. Ali je "zdravljen zob" res mrtev zob, kateremu se ob koncu "zdravljenja" zapolni (samo)glavni kanal,ostali drobni živčni končiči pa čez čas postanejo leglo bakterij? Tako imenovane mrtve zobe imam tri na dveh imam keramične krone eden pa je samo plombiran. Bral sem, da so mrtvi zobje često tudi vzrok za razvoj raznih gangren, avtoimunih bolezni...itd. Ker imam z tem težave iščem vzroke. Ali so res edina alternativa temu zobni implantati - če so manjkajoči zobje bili pomebni pri grizenju. Kolika je življenska doba takšnega kostno-čeljustnega vsadka? Cena je sicer za navadne smrtnike precej visoka, kljub temu, ali mi lahko kaj svetujete, saj sem že večkrat zaradi zob preložil svoja kolesarska potovanja. Hvala za odgovor.Spoštovani! Mrtev zob (zdravljen ali ne ) teoretično predstavlja žarišče, ki bi lahko bilo vzrok neke druge bolezni. Ali tak zob res predstavlja opisano tveganje ali ne zaenkrat z konvencionalnimi metodami ne znamo ugotoviti. Na dogajanje lahko le sklepamo z določeno verjetnostjo, ki je seveda večja če dokazljivi parametri (RTG slika, lokalna bolezenska simptomatika...) dokazujejo neko patološko dogajanje. Če se odločimo za ruvanje takega zoba, ga lahko nadomestimo na več možnih načinov; klasično fiksno ali snemnoprotetično (proteza, most) ali z zobnim vsadkom. Statistično je 10 letno preživetje vsadka več kot 90%. Lep dan še naprej!


pozdravleni, stara sem 19 let in imam krive zobe sploh pa sprednje! zob je tako kriv da me boli cev zob in pa zelo neprijetna bolečina do nosu! vrjetno se mi je to zgodilo ker so zrasle osmice in mi je zob še bolj porinilo naprej! zanimam me ali pri mojih letih dobim ortodonta na koncesijo ali miram plačati? hvala, petraSpoštovani! V kolikor do sedaj še niste pričeli z ortodontsko terapijo ali pa ste jo prekinili po svoji volji, vam le te zavarovlnica ne krije. Lep dan še naporej!


Pozdravljeni! Sem Meta iz Lj.Imam "en" problem, vaš naslov sem našla na spletni strani, razumela pa sem, da delate na koncesijo?! Ker sem se pred leti vrnila v Slo. nimam "svojega" zobozdravnika v ambulanti, občasno obiskujem privat stomatologa, kjer so njegove usluge plačljive, Moj problem se je začel pred leti, ko mi je zatekel zob (4 L zgoraj, zraven pa mi že nekaj časa manjkajo 5,6 L zgoraj).Moja plačljiva stomat. mi je obrazložila, da moram ( 4 L zgoraj izruvati, pred dnevi sem opazila, da se mi že malo "maja", ker je problem v sklenini, zob je brez plombe). Po besedah moje stomat., bi mogla 4 L izruvati, in v roku 3o dni nadomestiti "praznino"_ potem 3 zob z umetnimi.Samoplačniško pa je cena "ogromna". Ker sem trenutno v finančni stiski,pred enim mesecem sem ostala brez zaposlitve, me zanima, če je pri vas možnost opravljanja protetike na zdravstveno zavarovanje??? Bila, bi vam hvaležna za kakršenkoli čimprejšni odgovor, za moj problem. Vse lepo Meta iz LjubljaneSpoštovani! V naši ordinaciji je možno narediti protetično rehabilitacijo, v kolikor je le ta pravica iz ZZZS. Lep dan še naprej!


pozdravljeni, pred kakšnim letom se mi je vnela spodnja šestica, ki je bila že predhodno odprta. zdravnica mi je očistila zobne kanale in mi dala noter zdravilo. na zunanji strani dlesni je bila ves čas manjša oteklina. nazaj bi morala priti čez dva meseca, vendar sem odlašala. rekla je, da je zob mrtev, vseeno pa sem čutila bolečino ob pritisku in pred par tedni se je oteklina povečala.zdravnica je zob izruvala, večina otekline je uplahnila, ostala pa je bula, ki je precej vidna ko npr. zazeham, je v velikosti graha in se premika, še zdravnica je pripomnila da jo spominja na bezgavko. od posega je minil že dober teden, pa nič ne kaže da bo kmalu izginila. obstaja razlog za skrb?Spoštovani! Določene spremembe kot otekline, spremembe oblike alveolarnega grebena... lahko ostajajo tudi dalj časa po posegu. Teden dni vsekakor ni obdobje v katerem bi morale vse spremembe izginiti. Oteklina bo najbrž izginila po štirinajstih dneh končno preoblikovanje kostnega grebena pa lahko traja tudi do šest mesecev. V kolikor pride do infekcije rane se lahko obdobje celjena precej podaljša. Glede na napisano menim, da ni razloga za skrb. Lep dan še naprej!