Spoštovani. Star sem 43 let in imam tri vprašanja. 1.Pred enim letom se mi je podolgem prelomila šestica spodaj.Zob je bil z notranje strani 3-krat polnjen z zobnjim betonom, ki je stalno padal ven. Naposled je bla narejena ortopan RTG, kar je pokazalo, da je zob zdravljen, na koncu korenin pa je bilo opaziti majhen gronolom in zob je šel ven. Zanima me kaj predlagate na prazno mesto in ceno storjenega? 2.Ob RTG je zdravnica ugotovila, da sta obe osmici spodaj za ven, vendar z njimi nimam nobenih težav. Je to nujno ali lahko ostaneta notri? 3.že dalj časa se mi maje enka spodaj desno.Vsi zobje so zelo na tesnem(1sp.levo in obe dvojki spodaj),imam občutek da se dlesen ob zobu zgublja in nima nobene opore več,občasno povzroča tudi bolečine, tako da premišljujem o odstranitvi. Je to smiselno oz.je mogoče ,da bi se zob 2 desno sp.ki je zadaj za enko sam od sebe pomaknil v praznino izruvane enke? Pa še tole. Se je mogoče naročiti pri vas na koncesijo? Hvala za odgovor in lep dan še naprejSpoštovani! -Na mesto izgubljene šestice je mogoče vstaviti zobni vsadek (750 Eur vsadek + 420 Eur krona na vsadku = 1170 Eur). Prav tako je mogoče vrzel zapolniti s klasičnim mostom, vendar pri tem brusimo oba sosednja zoba (210 krona X 3 = 630 Eur). -Po pregeldu preglednega RTG posnetka, bi vam lahko povedal, če je osmice potrebno ruvati. -Glede na napisano menim, da se zob maje zaradi napredovalne parodontalne bolezni. Stanje je potrebno zdraviti. Vsekakor je mogoče, da se po izgubi dotičnega zoba zobje prerazporedijo v vrzel. Pri nas se je mogoče naročiti na koncesijo. Lep dan še naprej!


jaz pa imam na sredini zgoraj manjši razmak med zobmi in me zanima kaj bi lahko se glede tega naredlo? pa kolikšna je približna cena? je možnost plačila na obroke? LpSpoštovani! Manjši presledek ali diastema se lahko popravi relativno enostavno; aproksimalni ploskvi sekalcev enostavno dogradimo s kompozitnimi materiali (za bele plombe). Rezultat je estetsko zelo dober, trajnost pa je nekoliko omejena (nekaj let). Lomna trdnost materialov je relativni nizka, zato se dograditev lahko odlomi, vendar se lahko hitro naredi ponovno. Cena dograditev je 65 Eur. V kolikor gre za večji presledek in višje zahteve, kot bi jih lahko dosegli s kompozitnimi materiali naredimo zobne krone ali estetske fasete. Postopek je bolj radikalen saj brusimo obstoječ zob. Rezultat je estetsko vrhunski in trajen. Cena kovinsko keramične prevleke je 210 Eur, polnokeramiče prevleke in luske pa 350 Eur. Lpe dan še naprej!


Spoštovani, stara sem 60 let in me čaka totalna zgornja zobna proteza. Glede na to, da kosti skoraj ni več,vsadki ne pridejo v poštev. Prebrala pa sem,da obstajajo t.i.mini implantanti,ki jih je možno vgraditi v novo totalno protezo. Zanima me ali je v primeru,ko kosti v zgornji čeljusti praktično ni več,to resnično možno ali pa sem napačno razumela. Lepo pozdravljani. M.GrudenSpoštovani! Domnevam, da ste v časopisu prebrali članek o mini Sky implantih, ki jih proizvaja firma Bredent. Implanti po samem sistemu in osnovni funkciji niso mnogo drugačni od ostalih tipov vsadkov. Glavna razlika je v njihovi dimenziji ali bolj natačno debelini. Za vsaditev kljub vsemu potrebujemo vsaj 10 mm višine kostnega grebena vendar le dobre 3 mm širine grebena. Vsadki so debeli le 2,8 mm in zato omogočajo vsaditev v relativno ozke vendar pa ne plitve grebene, torej lokacije, kjer so bili nekoč zobje. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, desno zgoraj enka naj bi bil mrtev zob, ki sem ga kot otrok zbila s kolesom. ker sta obe enki odkrušeni na ˝most˝me zanima kaj bi priporočali da naredim, saj je implatant zame predrag. poleg tega imam vse štiri osmice zunaj na pol in imam večkrat probleme, saj me bolijo. kaj nareditit? ali tudi pulite osmice in kakšna je cena? lpSpoštovani! Tudi mrtev zob, v kolikor je ustrezno koreninsko zdravljen, je lahko normalno prisoten v ustih. Če potemni, se ga lahko oskrbi s krono. V kolikor tak zob povzroča stalne probleme (periapikalni proces, fistula, bolečina, oteklina...), ki niso rešljivi, ga je potrebno odstraniti. V tem primeu se ga lahko nadomesti z mostičkom ali vsadkom. Mostiček zahteva brušenje sosednjih zob (če so krone precej uničene je to logična rešitev), vsadek pa nosi umetno zobno krono brez poseganja v tkiva sosedov. Če so sosednji zobje intaktni priporočam zobni vsadek. Modrostniki se odstranjujejo, če stalno povzročajo opisane probleme ali če s svojo rastjo raztapljajo trda tkiva sedmice. Lep dan še naprej!


Spoštovani Stric je prišel na obisk v Slovenijo iz Avstralije, in je brez vseh zob.Zanima me če mu pri vas naredite komplet protezo zob zgornjih in spodnjih ter koliko stane, ter koliko časa to traja-tukaj v Sloveniji bo tri mesece LP MarkoSpoštovani! Najbrž bi želeli zgornjo in spodnjo totalno protezo. V kolikor so čeljustni grebeni že utrjeni (od ruvanja zadnjega zoba je minilo več kot štiri mesece) potem protezo naredimi relativno hitro; 10 dni, štiri do pet obiskov. Cena ene proteze je 500 Eur. Cena zajema vse postopke, ki pripeljejo do željenega cilja. Lep dan še naprej!