Spoštovani! Ob pregledu pri zobozdravniku mi je bilo rečeno, da imam težave z bruksizmom, kar je posledica škrtanja zob in bo potrebno izdelati posebno t.i. bruksistično opornico. Zanima me kako to zdravljenje poteka pri vas in kolikšna je cena celotnega zdravljenja vključno z opornico. Hvala in lep dan še naprejSpoštovani! Naš pristop k zdravljenju bruksizma je identičen (zdravimo z akrilatno opornico, ki jo pacient nosi, ko ga to najmanj moti). Cena opornice je 90 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Gledala sem po internetu zaradi zobnega aparata in sem naletela na invisalign, ampak je cena preveč vrtoglava. Navadnega zobnega aparata pa nebi imela, ker bi me videzno preveč oviral. Potem pa sem pri vas zasledila o luskah in me zanima če bi se s tem dalo prekriti krive zobe? Drugače pa imam problem samo z obema enkama in dvojkama. Enke sta rahlo ena čez drugo, leva dvojka ej zamaknjena noter, desna pa je rahlo obrnjena. Zanima me, če bi se z luskami to dalo popraviti in približna cena? Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor, Lp MancaSpoštovani! Za natančen odgovor bi se morali oglasiti v naši ordinaciji. Z luskami je možno korigirati dolžino, barvo, obliko, zamaskirati nepravilno postavitev...V kolikor je korekcija zelo obsežna se raje odločimo za izdelavo polnokeramičnih prevlek. Cena posamezne luske je 350 Eur. Lep dan še naprej!


Zdravo! Imam nepravilen ugriz,sprednji enki v zgornji celjusti sta ko ugriznem noter,dvojki pa strlita ven.Zelela bi imeti lepe zobe,zanima me kateri postopek bi morala narediti in koliko stane? Ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor:Spoštovani! V naši ordianciji se ne ukvarjamo z ortodontskimi posegi, lahko pa vam povem, da je motnjo možno korigirati z ortodontskim aparatom. Za ceno morate vprašati ortodonta. Lep dan še naprej!


Spoštovani, v OŠ so mi zdravili in omrtvičili zgornjo šestico. Z njo nisem imela nikakršnih problemov dokler se ni druga zobozdravnica v srednji šoli odločila, da mi zamenja plombo. Od takrat sem imela vsako leto probleme s tem zobom. Najprej me je začel boleti, pa so vstavljali in menjali zdravilo, zob slikali in ga ponovno zaprli. Naslednje leto me je začel zopet boleti in zgodba se je ponovila. Skoraj vsako leto isto. Eno leto nazaj (zdaj imam 22 let)se mi je pa to še pogosteje dogajalo. Takorekoč sem celo leto, skoraj vsak mesec visela pri zobarju z močnimi bolečinami.Ona mi je zob pozdravila in jaz sem ji čez največ mesec dni zopet potrkala na vrata (ponavadi z zelo otečenim obrazom). Tako sem na zadnjem pregledu zobozdravnico zaprosila, naj mi izpulijo zob, saj teh bolečin nisem mogla več prenašati. Presenečeno me je pogledala ter me vprašala ali si to res želim, saj potem zoba ne bo več. Seveda si tega ne želim, ampak bolečin pa tudi ne morem v nedogled prenašati. Potem sem razmišljala ali sem se prav odločila. Zasledila sem, da veliko pišete o zobeh, ki so lahko žarišče bakterij in včasih ni druge možnosti kot, da zob izpulijo. Toda v mojem primeru sem sama izrazila željo, da mi zob izpulijo. Celo zobozdravnica mi je rekla, da če si premislim mi lahko zob zopet začnejo zdraviti. Ne vem ali bi bilo zob smotrno zdraviti, saj je bilo zdravljenje tolikokrat že neuspešno? Na puljenje zoba sem bila sicer že naročena, pa sem bila takrat ravno bolna, tako so mi dali datum zopet čez pol leta. Sedaj imam že skoraj leto dni ta zob odprt in prvič nimam z njim nikakršnih problemov. Zanima me še ali se pogosto dogaja, da se zgornji zobje sami premaknejo, v primeru, da enega izpulijo? Tako moji mami, kot prijateljici se je na mesto šestice premaknila sedmica (v roku dveh let), in sedaj nimata več vrzeli. Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovor.Spoštovani! Za odločitev o ruvanju zoba bi si moral ogledati RTG posnetek (lokalni in ortopan). V kolikor RTG posnetek ne kaže bolezenskih sprememb na periapikalnem obzobnem tkivu in je polnitev kanalov rentgenološko brezhibna, zob pa še vedno boli, se po drugem piuskusu največkrat odločimo za ruvanje zoba. Glede na opisan potek zdravljenja menim, da ima zob slabo prognozo. Ali se bo sedmica pomaknila na mesto šestice, je z gotovostjo težko trditi. Spontan pomik je odvisen skoraj izključno od starosti pacienta oziroma od stopnje izrasti sedmice v obdobju, ko se odstrani sedmica. Lep dan še naprej!


Spoštovani, 11-mesečni dojenček si je odškrtnil približno tretjino zgornje enice (še zdaj ne vemo kako, saj padel ni, verjetno je v kaj zelo trdega ugriznil, ni jokal, skratka, zdi se nam neverjetno); zgornja sekalca mu sicer še nista do konca pokukala iz dlesni, po grobi oceni šele približno polovica. Na spletu smo našli informacijo, da je otroka treba peljati k pedontologu, da mu mesto zloma namaže z gelom proti skelenju, zanima pa nas, ali ima taka poškodba lahko kake posledice (težave pri prehranjevanju, povečana verjetnost kariesa itd.) in ali se da tudi po estetski plati storiti še kaj - da ne bi imel odškrtnenega zobka naslednjih pet do šest let, ko mu izpade. Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav! MetaSpoštovani! Teoretično bi bilo seveda dobro lomljeno površino zaščititi s steklastim cementom ali kompozitom, saj je dotična površina mesto, kjer karies lahko napreduje hitreje. Praktično so stvari mnogo teže izvedljive, saj enoletni otrok pri posegih ni sposoben razumno sodelovati. Na vsak način je zavoljo estetike tako mladega pacienta nesmiselno obremenjevati. Lep dan še naprej!