Spoštovani, imela bi vprašanje glede posega na zdravljenem zobu (35) - imam namreč primer, ko je bilo z rentgenom po polnitvi ugotovljeno, da vršni del zobne korenine ni do konca napolnjen (manjši tanek del zobnega kanala). Predlagana mi je bila možnost odstranitve vršička korenine. Zanima me ali je pregled polnitve preostale korenine (ter eventuelni popravek) ustaljena praksa pri tem posegu s strani tudi ostalih vaših kolegov pri tem posegu ali le-to opravljate samo pri vas. Sama sem namreč že po opravljenjenem polnjenju (z ne najbolj kakovostnim pristopom) prav zaradi tega zamenjala zdravnika - le-ta pa se sedaj ne upa več posegati v samo polnitev, da ne tvegamo izgube zoba. S tem razlogom mi je tudi predlagal ta poseg. Zanima me tudi v kolikšnem času po opravljeni končni (nepopolni) polnitvi je potrebno opraviti poseg ter ali se ta odrezani del korenine potem zavaruje oz. je zob zaradi krajše korenine manj stabilen, podvržen izpadu? Pa še koliko časa traja poseg in ali je pri Vas le-ta mogoč z napotnico in kolikšna je čakalna doba. Za Vaše odgovore in pomoč se Vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.Spoštovani! Vsi zobozdarvniki delajo RTG kontrole polnitev; če ne takoj pa po določenem času (stremimo k čim manjši izpostavljenosti žarkom). Apikotomijo naredimo v primeru, ko klasično koreninsko zdravljenje ni izvedljivo (zavit kanal, obstrukcije, apikalne ramifikacije...). V kolikor gre le za hipopolnitev kanala brez navedenih vzrokov, priporočam ponovno koreninsko zdravljenje saj je statistična zanesljivost posega boljša. Dolžina korenine je eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev o načinu terapije. Razmerje med dolžino klinične krone in dolžino preostale korenine naj bi ostalo 1:2. Pri nas je cena posega 90 Eur. Poseg traja cca. 20 min. Lep dan še naprej!


spoštovani v spodnji čeljusti mi ostanejo še štirje moji zobi. zanima me a se strošek proteze krije iz zdravstvenega zavarovanja.lep pozdravSpostovani! Sam zobni status v spodnji celjusti naroca izdelavo delne proteze, ki jo krije ZZZS v kolikor so izpolnjeni tudi drugi pogoji: registracija pri terapevtu, cakalna doba, pacient se nima drugega proteticnega izdelka... Lep dan se naprej!


Pozdravljeni, pred kratkim sem dobil na tekmi močan udarec u glavo in se mi je odlomil zob. Ker me kar boli bi ga rad izpulil pa me zanima čakalna doba in cena posega. hvala za odgovor in lep dan še naprejSpoštovani! Cena posega je 60 Eur. Naročite se po telefonu: 04/5300660. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Zlomila se mi je prva leva enka. Že dolga leta nazaj je bila zdravljena, bilo je veliko plombe. Z zobom drugače nisem imela nobenega problema, vendar se mi je vseeno zlomila do polovice. Sedaj mi zobozdravnica zdravi kanale tega zoba. Čez deset dni mi bo naredila odtis za novi zob. Tudi desna enka ima podobno prognozo. Zato mi je svetovala, da mi naredi tudi desni zob. Pravi, da bosta povezana in s tem trdnejša. Predlaga mi, da bi na desno enko obložila nastavek z zlatom, da je to potem trdnejše in da bo bolje držalo oba zoba, saj bi bila med sabo tudi povezana. Zanima me za vaše mnenje, ali je zlato res tako trdnejše in če je smiselno, da se odločim za zlato, saj je strošek potem tudi kar višji. Ali bi bil navaden nastavek v redu? Sem v dilemi. Hvala za odgovor in lep pozdrav.Spostovani! Najbrz z ste z "nastavkom" mislili koreninski zatic ali radikularno sidro. Zlati koreninski zatici so po klinicnih izkusnjah iz preteklosti po mojem mnenju vsekakor boljsi od klasicnih stelitnih (temna kovina). Vlogo ne igra sicer sama trdnost saj so vse uporabljene kovine izredno trdne (odpor proti lomu telesa). Zlati zatici v primerjavi s klasicnimi "kovinskimi" ne obarvajo korenine in okolnih tkiv temno. Zlato ima visok redoks potencial, kar pomeni, da se ne raztaplja v elektrolitu (slina in telesne tekocine) glede na ostale manj zlahtne kovine. Okoli zlatih koreninskih zaticev so opazili znatno manj gnilobe kar pripisujejo dolocenim lastnostim zoba, v katere se ta trenutek nima pomena poglabljati. V kolikor je to mogoce bi se odlocil za zlat zatic. Lep dan se naprej!


Pozdravljeni! Spodaj desno 46 je korenina bila zdravljena endodontsko pod mikroskopom. Ker je krona povsem unicena, krog in krog debelina do 2mm, drugace velika luknja, sem se odlocila za novo krono. Zanima pa me priblizna cena krone. Iz katerega materila je krona najbolj vzdzljiva oziroma kaksen material je najboljsi za krono. kateri metrial je najslabsi? Hvala za odgovore ze vnaprej! LP SilvanaSpostovani! Kovinsko keramicne konstrukcije so najveckrat uporabljene v nasem prostoru. Cena je 210 Eur. V kolikor stremite za visoko estetskim nadomestkom svetujemo polno keramicno konstrukcijo (cena 350 Eur). Nobena krona ne sme biti slaba. Lep dan se naprej!