Spoštovani! Trenutno nosim zgoraj snemno vezil protezo, ki je naslonjena z zatiči na desni strani na enko, dvojko in trojko ter šestko. Imam še sedmico na desni, na levi sem brez zob. Desna šestka me občasno boli, zelo je občutljiva na mrzlo ali vroče. Ker moram na del. mestu veliko govoriti (učiteljica), me moti sesljanje, ki se je z nošenjem proteze še povečalo. Zanima me, ali bi bila proteza na "drukerje" bolj primerna in kakšna bi bila cena, sicer pa razmišljam tudi o vsadkih. Koliko najmanj jih bi bilo treba narediti in seveda, koliko bi to stalo. Stara sem 56 let, ne jemljem zdravil, na levi sem brez zob že 15 let. V kolikem času bi dobila protezo z drukerji, koliko časa bi trajalo zdravljenje z vsadki? Iskrena hvala za odgovor in lepo pozdravljeni. Lepa hvala za odgovorSpoštovani! Proteza vpliva na artikulacijo z obliko in položajem nebne plošče. Proteza z polzili (sklepi) ne bi spremenila načina tvorjenja nebnih glasov. Polzila izboljšajo stabilnost proteze in videz (ni kovinskih zapon). Točno ceno izdelka je težko napovedati, ker je odvisna predvsem od števila kovinsko keramičnih prevlek, ki nosijo polzila: -900 Eur (proteza z ulito bazo) -250 Eur (polzilo) -210 Eur (kovinsko keramična prevleka). Vsadki so vsekakor najboljša rešitev za opisan problem saj omogočajo oskrbo s fiksnoprotetičnim nadomestkom (mostom). Cena je odvisna od števila vsadkov in kron na vsadkih. Prvi način oskrbe je končan v cca treh tednih. Oskrba z vsadki največkrat zahteva več časa, saj vsadki potrebujejo določeno časovno obdobje, za osteointegracijo (zraščanje s kostjo) preden jih lahko obremenimo s fiksnoprotetičnim nadomestkom. Obdobje je pogojeno s količino in kvaliteto kosti (od 0 do 8 mesecev). Lep dan še naprej!


Pozdravljeni dr. Tomaž, imam težavo z zgornjo enico. Zobozdravnica je ugotovila, da gre za parodontozo, za zdravljenje je prepozno, ker je zob že zelo razmajan in odstopil od dlesni. Tudi sama dlesen se je že pomaknila navzgor. Predlagala je mostiček, vendar nisem najbolj prepričana, saj sta sosednja enka in dvojka zdravi. Prosila bi za opis postopka namestitve mostička. Zob se izpuli, kaj potem? Koliko časa moram biti brez zoba (če sploh), ker gre za enko je malo nerodno. Dobim kakšen začasni zob in koliko časa ga moram imeti? Seveda me na koncu zanima tudi cena mostička oz. implantanta? Hvala za odgovor in lep pozdrav, PatriciaSpoštovani! Po ruvanju zoba relativno hitro lahko pristopimo k preoblikovnju (brušenju) nosilnih zob (soednja enka in dvojka). Po brušenju vstavimo provizorij. Čez teden dni dobite končni izdelek. Cena mostička: -210 Eur (kovinska keramika) X 3 = 630 Eur. Cena implanta: -750 Eur (vsadek brez kostne augumentacije) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, v ponedeljek so mi izruvali modrostni zob (levo spodaj). Do danes bolečina še ni popustila, oteklina pa je vedno večja. Občutek imam kot da se mi je začel predel kjer je bil zob odstranjen, gnojiti. Prosila bi vas za pomoč, kaj se da narediti, ali je žajbelj ki ga grgram sploh primeren po takšnem posegu... Kdaj se v takih primerih lahko pričakuje da bolečina in oteklina izgineta? Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljam SandraSpoštovani! Oteklina, bolečina, otekle lokalne bezgavke in morda celo povišana telesna temperatura sodijo pod zaplete ruvanj zob. V kolikor sta prisotna zadnje dva znaka priporočam antibiotik. Spiranje ustne votline z različnimi pripomočki bistveno ne pripomore k hitrejšemu izboljšanju stanja. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Moja prešnja šolska zobozdravnica pri katerem sm bil nazadnje ko sm bil star 18 let. In ko sem jo poklical enkrat konec maja,pač da bi se naročil mi pravi da mi več ne more pomagati in naj si najdem drugega zabozdravnika ker sm za k njej že prestar (star sm skoraj 23 let)(čeprav še vedno hodim v šolo in imam status študenta)kar se mi zdi malo čudno. Zdaj imam pa sledeči problem prihajam iz Novega mesta in ne dobim zobarja k bi jemal pacijentov vse ki sem poklical so rekli da majo vse zasedeno in da novih pacijentov ne jemljejo lahko pa pridem kot samoplačnik.Kaj je to možno da je moja edina rešitev da grem kot samoplačnik ali lahko storim še kaj drugega? Če ni druge rešitve me pa zanima koliko bi bila približna cena če grem k zobarju kot samoplačnik? Moje težave: Imam en zob ki me je bolel zdaj me ne boli več potem se je začel počasi krušit oziroma se mi drobi,petina ga manjka (šesti zob zgoraj levo) Pa enega z luknjo na vrhu(peti zob zgoraj desno občasne bolečine). Pa tri zobe z kar velikimi luknjami med zobmi kjer se zobje stikajo zaenkrat še brez bolečin.(drugi zob zgoraj levo,drugi zob zgoraj desno in tretji zob zgoraj levo). Hvala za odgovor in lep pozdrav, MatejSpoštovani! Glede na napisano menim, da gre za karies na petih zobeh, obseg bolezni pa je seveda od zoba do zoba različen. V kolikor je možno defekte sanirati s plombami so cene cca od 40 do 65 Eur po plombi odvisno od števila ploskev in materiala (kompozit, amalgam). Če je karies zajel tudi zobno sredico je potrebno dodatno koreninsko zdravljenje (50 Eur po seji, potrebujemo dva do tri seje). V kolikor je defekt krone tako velik, da ga s plombo ni mogoče več sanirati je potrebno izdelati umetno zobno krono (210 Eur; kovinska keramika, 350 Eur; keramika-Zircon). Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Zanima me koliko staneta prevleka na implantantu in ali je več možnosti te prevleke. koliko časa traja, da se izdela prevleka za zob? Lep pozdrav! PetraSpoštovani! Cena prevleke na vsadku je 420 Eur (kovinska keramika). Možno je izdelati tudi polnokeramično prevleko na zirkonskem nastavku. Lep dan še naprej!