Mag. Tomaž Rotar, dr.dent.med. je bil rojen 6.3.1972 v Kranju. Osnovno šolo je obiskoval v Radovljici, naravoslovno gimnazijo pa na Jesenicah. Po končani gimnaziji se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani smer stomatologija. Diplomiral je leta 1997 s povprečno oceno 9,1. Po diplomi se je odločil za magistrski študij in dobil učiteljsko mesto na Medicinski fakulteti. Magistriral je leta 2000. Od takrat dela v zasebni praksi v Radovljici, kjer ima dve ločeni ordinaciji. V zadnjih petih letih je naredil velik korak na področju implantologije in dobil naziv inštruktor pri mednarodni zvezi, ki skrbi za izobraževanje na tem področju (IFZI). Živi v Lescah na Gorenjskem, je poročen in ima dve hčeri. Ves čas ostaja zvest gorništvu in je osvojil nekaj markantnih vrhov širom po svetu.

Vsi prispevki Tomaža Rotarja


Najvišji vrh Kordiljere in obeh Amerik se dviga iz  Atacame na čilski strani in iz  nekoliko bolj vlažnih predgorij vroče argentinske Mendoze. Je tehnično nezahtevena gora, toda zaradi izredno suhega in mrzlega zraka ter močnih vetrov predstavlja naporen vpon. Pot se začenja ob glavni prometnici med Čilom in Argentino, nedaleč stran od državne meje, na nadmorski višini 2500 m. Prašna pot, brez vodnih izvirov, se do baznega tabora na višini 4600 m vleče skoraj 50 km. Pri transportu opreme alpinistom pomagajo mule, ki so ponavadi precej hitrejše. V taboru so na voljo skupinski šotori, satelitske komunikacije, zdravnik in celo nekaj hrane, vse seveda za višini in eksotiki primerno ceno. Tudi midva z ženo sva naredila nekaj aklimatizacijskih tur proti višjim taborom, kamor sva mimogrede znosila tudi višinski šotor, ledno opremo in nekaj hrane, kar je prišlo prav pri zadnjem vzponu. Po tednu dni priprave v bazi sva bila zrela za vrh, ki bi nama ga z alas lahko ukradel močan veter (vento bianco), ki se je razbesnel le nekaj ur po sestopu na Nido Condores. Gora v človeku lahko ubije duha, saj je visoka in zaradi prej naštetih dejavnikov precej zahtevna, vsekakor ne za mehke ljudi.

Poklon največjemu izmed genijev, Darwinu, je otočje v Pacifiku pod okriljem Ekvadorja. Nekdaj surova dežela, naseljena s posebneži, ki so tu nekoč obstali zaradi svoje ali drugega volje, je danes eden izmed paradižev in poslednjih oaz. Ekvator in vpliv Pacifika oblikujeta toplo in vlažno klimo. Tropske nevihte redno skrbijo za vremensko dinamiko, vendar dežnikov kljub temu ne poznajo, saj nima smisla, sonce hitro vse posuši. V krasni mednarodni družbi smo se vozili med otoki in sledili evoluciji, plavali z morskimi psi, občudovali akrobacije delfinov, morskih levov. Lene želve so opominjale, da si v življenju lahko vzameš čas, ptice pa potovanjem dajale svoje ime. Otočje bi moral obiskati vsak, ki ima voljo in sposobnost potovati, saj spada med največja čudesa.

Potovanje je relativno drago, vendar lokalne družbe skrbijo za dobro in varno logistiko, tako da časovno ni potratno. Pogoji za vstop v park so vsako leto težji (dražji), poleg tega pa oblasti precej omejujejo število obiskovalcev, kar seveda kompenzirajo z dvigom turističnih taks.