Spoštovani dr. Rotar, odkrhnil se mi je del krone na šestici zgoraj, na zunanji strani. Ne boli, plomba je še na mestu, odlomljeni kos (združena dva vrška, odlomljeno na pol poti do roba dlesni) sem pritisnila nazaj na svoje mesto. Ali se da kos zoba prilepiti nazaj? Oziroma ali je to smiselno? Gre za stalne zobe pri odraslem. Kaj pa drugega; zgodilo se je v nedeljo popoldne :( Bolj kot to me pravzaprav skrbi, kaj se dogaja z mojimi zobmi. Pred približno dvema letoma je prišlo do odmrtja pulpe na enem zobu (karies pod plombo). Pred slabim letom je prišel karies pod plombo na še enem zobu, poskusili smo z delno odstranitvijo pulpe, zaenkrat je v redu. Zdaj se je tole odkrušilo. Na nekaterih zobeh imam pri robu narejeno lusko s tekočim porcelanom (iz estetskih razlogov), saj je prišlo do demineralizacije (kot mini kanalček ob robu dlesni). Pri zobozdravniku sem že vprašala, ali bi morda morala zamenjati plombe, če niso morda že prestare? (Vse plombe imam bele, najstarejša ima kakih 10 let.) Kakšnega določnega odgovora nisem dobila, saj je ortopan posnetek izgledal čisto lepo. Jaz pa bi raje šla skozi menjavo plomb kot da se mi dogaja takole. Bi bilo dobro, da razmislim o menjavi plomb?Spoštovani! V opisanem primeru loma delčka zoba ni smiselno lepiti nazaj na prvotno mesto. Primerna oskrba bi bila izdelava delne ali polne prevleke. Plombe menjamo, ko obstaja za to zadosten razlog; slaba obrobna zapora, lom plombe, zabarvanje materiala v vidnem sektorju. Razlog za ostale opisane probleme je težko navesti brez kliničnega pregleda in RTG posnetka. Lep dan še naprej!


Lep Pozdrav! Imam eno vprašanje. Na zgornji dlesni se mi vidi delček korenine od zoba, sedaj me pa zanima kako oz. s čim bi se dalo to zakrpati če se sploh da? Je pa res da uživam snus(fugo) in me že malo skrbi za ta zob. Ker me res zanima če se da kupiti kakšna krema ali pa kašna raztopina oz. karkoli kar bi bilo res učinkovito recimo da bi pospešilo rast oz. celjenje dlesni ob korenini zoba? Uporabljam že zdaj Gengigel vendar ni vidnega napredka. Res bi rad vaš odgovor čim prej in za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem!!Spoštovani! Dlesen ob korenini zoba je vneta zaradi kroničnega draženja le te z ostrimi robovi in plakom, ki se nabira na dotičnem mestu. Korenino je potrebno odstraniti ali, v kolikor je še mogoče, jo nadgraditi z krono in zatičem. Najboljše in edino sredstvo proti vnetju dlesni (ko je enkrat delo v ordinaciji končano) je mehansko odstranjevanje oblog, torej krtačenje. Lep dan še naprej!


Lep pozdrav! Spredaj- med enicama imam diastemo, dvojke pa imam dograjene. Zanima me, če je fiksni parat mogoč v primeru, da so zobje dograjeni.Spoštovani! Dograditev zob ne vpliva na terapijo z fiksnim aparatom. Lep dan še naprej!


Mene zanima koliko stane en zob, da se ga vstavi. Manjka mi 6-tica. Ali se to zbrusita dva dodatna zoba ali se lahko naredi umetno korenino? Zanima me oboje.Spoštovani! Manjkajoča šestica se lahko nadomesti na dva načina: -izdelava klasičnega mostu, pri čemer je potrebno brusit dva sosednja zoba v obliko prisekanega stožca in izdelava treh prevlek; dve nosilni in vmesni člen. Cena: 210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 3 = 630 Eur. -vstavitev implanta (zobnega vsadka) je boljša in sodobnejša rešitev saj ne zahteva brušenja sosednjih zob. Vsadek nadomeščs izgubljeno korenino in nosi umetno zobno krono. Cena: 750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. Lep dan še naprej!


Hvala na prejšnje vprašanje.Imam še eno vprašanje in sicer ali se da pri vas protezi(obe) dobiti tudi na obroke in na koliko obrokov dajete? Hvala lepa.Spoštovani! Možno je plačevanje na obroke!Število obrokov je stvar dogovora. Lep dan še naprej!